“Veig molt bé la ciutat del futur si fem aquest canvi i treballem entre tots”

Entrevista a Guillermina Alonso, candidata a l'alcaldia de Sant Adrià de Besòs per ARA-Pacte Local

0
460

Pregunta. Un presenteu com ARA-Pacte Local per Sant Adrià. Qui sou?

Resposta. El nostre partit és un partit municipalista fet amb persones tècniques, portem uns quants tècnics, tres metges, un advocat, un economista, un arquitecte, a més de persones d’aquí, de Sant Adrià. Pacte Local és un acord entre ARA Catalunya i PDCat. En resum, és un partit municipalista.        

P. Què és per tu Sant Adrià?

R. Una ciutat que pot tenir moltíssima potència, per mi encantadora, maca, amb una platja que pot ser d’allò millor. Molt a prop de Barcelona, amb un potencial impressionant. A 3 minuts de Barcelona, a 25 de l’Aeroport. Amb un potencial turístic, pels veïns també, pel comerç. Amb molta potència, però hem de treballar molt.     

P. Creus que aquesta possibilitat no està ben desenvolupada?

R. Ara mateix no. Em sap greu, però la veig molt abandonada. Un lloc tan maco com tenim i el que es pot arribar a potenciar. Sobretot el comerç, els nens, els parcs,.. Hem de tornar a començar de zero, no restituir o arreglar, sinó començar de zero, fer una ciutat moderna, amb tots els serveis que cal, amb taxis, amb més serveis. Ara mateix són moltes coses les que fan falta.  

“Veig la ciutat molt abandonada”

P. Una de les qüestions que més ens comenta la ciutadania és la seguretat. Com la puntuaries?

R. És el tema més puntual que estem portant nosaltres en el nostre partit. Contínuament estem fent reunions amb experts que ens han aportat la seva experiència. Precisament el proper dijous, dia 25 de maig, fem un seminari de seguretat. Tots els veïns estan molt preocupats, i no és per menys.          

P. Com es pot millorar?

R. Donant molt més servei al ciutadà, al comerç sobretot, que està molt afectat. A més de millorar la organització i la previsió. Nosaltres proposem establir una línia telefònica perquè els comerciants puguin estar en contacte directe amb l’ajuntament per qualsevol emergència. Hi ha moltes més coses a fer, però sobretot la gestió i la previsió.

P. No és només un nombre d’agents de la policia local sinó de coordinació?

R. Sí, exacte, és un tema des de la base, des de la direcció s’ha de fer feina perquè sigui més efectiva. Que els agents sàpiguen què és el que han de fer, no se’ls hi pot carregar tota la culpa ni a l’ajuntament ni tampoc als policies. És tot un conjunt de coses, d’organització, crec que no és tan complicat. Penso que en poc temps poden tenir una ciutat com cal en el terreny de la seguretat.                   

P. Apart de la seguretat, quins són els altres temes que us trasllada la ciutadania aquests dies?

R. Doncs ens han dit que estan molt espantats perquè hi ha unes rates enormes a les places, amb els nens jugant allà. Això no es pot tolerar, s’han de fer tractaments, desratitzacions. És molt simple la solució. Sempre acabem anant al mateix tema: la gestió. Nosaltres pensem que ho podem fer bé perquè portem gent del barri que està molt interessada en aquest tema.  

P. Penseu que la gestió municipal no té cura de la ciutadania?

R. Indudablement. És un abandonament per part de totes aquelles persones responsables d’aquests serveis que s’han de fer i no s’estan fent o no s’estan fent bé. El primer és la higiene en una ciutat. També és veritat que la ciutadania ha d’ajudar en aquest tema, però en primera instància l’ajuntament és el responsable.  

P. Manca civisme a la ciutat per part de la ciutadania?

R. Sí, perquè penso que potser aquests animals hi ha més perquè la gent no té cura de llançar les restes de menjar a les papereres. En definitiva, és important l’educació i el civisme, que és positiva per a tota la ciutadania. Si convé també s’haurien de posar cartells perquè la gent llanci les escombraries a la paperera. I si calen més papereres, doncs es posen.  

P. Hem parlat de la gestió municipal. Cal un canvi polític per millorar?

R. Sí, cal un canvi polític, radical, i estaria bé que ho féssim entre tots. Soc partidària de ser una gran família, que ens entenguem i bé. Estic cansada que Sant Adrià sempre tingui la mateixa publicitat. Vull que, en poc temps, ens posem d’acord tots els polítics i tirem endavant Sant Adrià. Que la fem una ciutat moderna, amb moltes possibilitats, amb més zones verdes, més parcs, que els nens puguin fer esports.

No m’imagino que és com una empresa. Quan entres, tens molta il·lusió, però després ens acomodem massa amb el personal. Crec que falta il·lusió i penso que el 28 de maig és una gran oportunitat per fer un canvi.    

“Volem una formació àmplia, no només nosaltres, amb la resta de partits”

P. Si la ciutat està bruta i és insegura, per què penses que el PSC continua guanyant les eleccions? La gent té por al canvi o ja li està bé?

R. No ho sabem, puc suposar que és com un matrimoni en el que dius “aquest ja sé com és”, per què l’haig de canviar.

P. “Más vale malo conocido”…

R. “…que bueno por conocer”, sí. Pot ser que tinguin por al canvi, però no han de tenir por. Avui en dia les coses van molt de pessa, i el mateix polític pot estar avui a l’ajuntament i demà marxar a treballar a Madrid de diputat o a Brussel·les a fer d’eurodiputat. No us confieu, pot ser que aquests polítics demà no hi siguin. Clar, també entenc que pot ser un costum. Però insisteixo, nosaltres tenim moltes ganes. A la meva força política hi ha gent del barri i un equip tècnic que ens pot assessorar en el tema de la sanitat, del medi ambient. Sobretot gent resolutiva, i agrairia que ens donessin una oportunitat. Crec que aniria bé. Però no només sols, insisteixo, amb tots els polítics. 

 P. Si el 28 de maig es donen els resultats, estaríeu disposats a fer pactes per canviar el PSC donant suport a un altre partit o fins i tot entrar en el govern?

R. Segurament sí, volem fer una formació àmplia, no només anar sols. Que participin quasi tots.

P. Hi ha alguna línia vermella?

R. Sí, hi ha una línia que no la podem traspassar.

P. Quina seria?

R. Ara mateix no ho puc dir. Per mi tots són persones, però entenc que el nostre mètode de treball, sobretot en el terreny de les dones, hi ha línies vermelles que no es poden creuar.

P. I com veus la ciutat d’aquí a cinc anys?

R. Molt bé si fem aquest canvi i treballem entre tots. Cal millorar entre tots molts aspectes relacionats amb les dones, el comerç, la gent gran,… Hi ha molta feina a fer, per exemple, en el terreny de les dones ens agradaria ajudar-les amb microcrèdits. Ajudar els emprenedors amb un crèdit de 18.000 euros perquè puguin obrir una persiana fins als 40 anys. També ajudes al comerç en quant els rètols i façanes. Beques menjador i per activitats extraescolars, sobretot esportives, pels nens. Però per tot Sant Adrià, no només per una zona de la ciutat.

Programa electoral d’Ara-Pacte Local Sant Adrià