15 C
Sant Adrià de Besòs
martes, mayo 18, 2021
spot_img

Una llúdriga al Parc Fluvial del Besòs

A principis del mes de desembre, s’obtenia per primera vegada un enregistrament de la presència de la llúdriga (Lutra lutra) al Parc Fluvial del Besòs. Les imatges es van aconseguir al terme de Santa Coloma de Gramenet durant el seguiment d’avifauna del Parc Fluvial que realitza Xavier Larruy, biòleg especialitzat en ornitologia i gran coneixedor del Besòs. La filmació de Larruy confirma que la llúdriga segueix visitant el Parc, si bé encara no s’ha constatat que hi estigui establerta.

L’observació d’una llúdriga al tram final del riu és motiu d’alegria per a tots els qui es preocupen per l’estat ambiental del Besòs. Tot i així, és la presència continuada d’aquest emblemàtic mamífer el que indica la qualitat ambiental d’un riu i cal, per tant, seguir treballant en la millora del Besòs i en la conscienciació i en l’educació de la ciutadania per tal d’aconseguir l’establiment d’aquesta i d’altres espècies.

La llúdriga va patir una forta regressió a tot el territori a causa de l’ús de substàncies tòxiques en l’agricultura i la indústria, que van contaminar els rius. Però no va ser aquest l’únic motiu, també hi van influir la caça incontrolada d’aquesta espècie, l’increment de les visites turístiques als espais naturals i la destrucció del bosc de ribera.

La llúdriga és un carnívor de la família dels mustèlids que viu prop dels rius on pesca i hi passa gran part del temps. Es refugia en caus que prepara molt a prop de l’aigua. El seu cos llarg i hidrodinàmic i les seves potes palmades l’ajuden a desplaçar-se ràpidament per l’aigua. L’aliment principal de la llúdriga són peixos, com les anguiles, les carpes, els barbs i les bagres, però també altres vertebrats i crancs de riu.

A principis del 2020, l’equip de l’Observatori Rivus, que estudia la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera, va confirmar la seva reproducció per primer cop en cinquanta anys a la conca del riu Besòs.

Fruit d’aquesta recolonització, en els darrers anys s’han trobat indicis puntuals de la presència de la llúdriga al Parc Fluvial del Besòs que, bàsicament, han estat rastres. Destaca la detecció, dos anys enrere, d’excrements de llúdriga durant un mostreig efectuat per Arnau Tolrà, investigador principal encarregat del seguiment de la llúdriga a les dues conques. Ara, l’enregistrament de Xavier Larruy confirma la presència de la llúdriga al Parc Fluvial del Besòs.

Últims Articles

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

3,391FansMe gusta
1,569SeguidoresSeguir
3suscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles