Les taxes i els impostos municipals, d’aplicació el proper any 2023, es van aprovar en la sessió plenària del passat 24 d’octubre, per majoria absoluta, amb el vot favorable del regidor no adscrit, Gregorio Camacho, els grups municipals MES, SAeC i PSC, l’abstenció del grup municipal ERC i el vot en contra del grup municipal C’s.
En la línia dels darrers anys es congelen una vegada més la major part d’impostos i taxes municipals i preus públics. El regidor d’Hisenda, Hugo Ferrer, va explicar que s’han fet algunes modificacions respecte a l’any passat «per donar un caràcter més social a aquestes taxes» i fomentar millores en àmbits com l’eficiència energètica, la sostenibilitat i el suport a les persones més vulnerables. La proposta presentada per l’equip de govern, incorpora algunes de les demandes dels diferents grups municipals, amb els quals s’ha treballat per consensuar les ordenances.
Tipus impositiu de l’IBI
*Bonificació del 50% durant dos anys a la quota íntegra de l’ IBI d’us residencial en els casos que s’hagin instal·lat sistemes d’autoconsum per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol.
* Bonificació del 50% durant dos anys de la quota íntegra de l’ IBI de les places de parking on s’hagin instal·lat punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que disposin de la corresponent homologació de l’administració.
* Aprovació d’una proposta inicial de normativa per aplicar un recàrrec sobre els bens immobles d’us residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. En aquesta normativa inicial, treballada per la Diputació de Barcelona i que s’aplicarà a diversos municipis, es defineix el que es considera un pis buit i com s’hauria d’aplicar el recàrrec.
Hugo Ferrer va assenyalar que aquesta mesura té com a objectiu, d’una banda, «incidir en aquells pisos buits més susceptibles de ser ocupats, sobretot els que són propietat d’entitats bancàries i fons d’inversió, per evitar l’incivisme i la problemàtica veïnal que generen aquestes ocupacions»i, d’altra banda, «pressionar al mercat immobiliari per incrementar l’oferta de pisos i que això pugui incidir en una baixada del preu dels habitatges».
El regidor va afegir, que la normativa proposada «és garantista amb els petits propietaris i té en compte consideracions especials». L’aplicació d’una mesura com aquesta és complexa, i segur que implicarà al·legacions per part dels propietaris, modificacions de la normativa, etc…però va destacar la importància «d’aprovar aquesta primera proposta com a punt de partida».
Impost d’Activitats Econòmiques (IAE)
S’aprova un ajust en els trams més baixos de la categoria de carrers, per tal d’equiparar-lo a les ciutats de l’entorn. Està previst fer una revisió de les diferents categories dels carrers (valoració dels carrers existents i incorporació dels nous), amb la voluntat d’adaptar l’impost a la nova realitat del municipi, ja que Sant Adrià ha viscut una transformació molt important els darrers anys i el coeficient que s’aplica a cada carrer s’ha d’actualitzar.
Impost de Construccions, instal·lacions i obres (ICIO)
Bonificació del 90% de la quota íntegra d’aquest impost en inversions privades dedicades a infraestructures per a l’habilitació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics o híbrids a l’interior dels apartaments.
Altres
*S’ajusta la tarifa del servei d’habitatge tutelat, tenint en compte la variable de l’IPC interanual. Aquesta és una mesura que sempre afavoreix a l’usuari.
*Lleugera reducció de la taxa d’ús de les parades del mercat d’abastaments.
* A proposta de FESMES, l’empresa que gestiona el poliesportiu Besòs, s’incrementen un 2% les quotes dels socis i un 5% els serveis i lloguers, un augment molt per sota de l’IPC actual.
* Augmenta discretament la taxa d’expedició de documents administratius de processos de concursos i oposicions, per tal d’equipar-se als municipis de l’entorn i també per compensar tant el volum de feina com de material que requereixen les convocatòries d’oferta pública.