«La gent té moltes ganes de trobar-se i celebrar respectant les normes»

Entrevista al grup La Tresca i la Verdesca, que actuará el dimecres 8 de setembre a la plaça de l’Església, a partir de les 19 hores

0
1012

Pregunta. Expliqueu-nos breument qui sou La Tresca i la Verdesca
Resposta.
Som un grup de música per a tota la família. Fem concerts i espectacles familiars des de 1998. Actuem al carrer i també als teatres. La música, composta per nosaltres mateixos, és la nostra principal eina de comunicació amb el públic.


P. Com heu passat tots aquests mesos sense poder actuar?
R.
La Tresca és la nostra activitat professional. D’una banda les actuacions són la principal font d’ingressos. Per tant vol dir que durant tants mesos sense actuar hem patit una asfíxia econòmica molt greu. Durant el confinament estricte de 2020 vam viure dels estalvis del grup i d’unes petites ajudes del Ministerio. Vam decidir no aturar la maquinària interna del grup i seguir fent feina de rerebotiga. L’estiu de l’any passat ja vam poder fer algunes actuacions i concerts amb totes les mesures sanitàries que govern i ajuntaments anaven establint. Els teatres no van tancar del tot i encara vam poder fer algun espectacle d’interior. Per altra banda, els projectes que ja teníem en marxa abans que arribés la pandèmia i que omplen el nostre dia a dia, com els discos, els nous espectacles, els encàrrecs externs, produccions compartides amb altres creatius,… ens van mantenir molt actius, teletreballant mentre hi havia confinament i treballant plegats quan ja va ser possible trobar-nos. En el transcurs d’aquests mesos han sortit o sortiran aviat dos discos, dos llibres i dos espectacles. La veritat és que no hem parat!


P. Heu trobat a faltar l’ajuda institucional cap a la cultura durant tot el temps de la pandèmia, o ja esteu acostumats a no rebre cap impuls des de les administracions?
R.
Hem rebut algunes ajudes de l’administració, però realment hem trobat a faltar que aturessin la caiguda lliure en què ens vam trobar. Hem trobat a faltar polítiques, idees, posicionaments culturals que vetllessin pels contractes que estaven signats i per les actuacions emparaulades. Però tampoc ha estat una sorpresa. La pandèmia tan sols ha accentuat el pèssim model i la curta mirada cultural de les administracions. Com dius, estem acostumats a viure amb aquesta escassetat i a fer néixer les nostres produccions d’una manera certament massa precària. Sentim que el sector cultural estem molt desatesos i no tenim l’impuls que creiem que es mereix una eina tan potent i tan necessària com l’art i la cultura. Tan difícil és observar i apropar-se als models i les polítiques culturals que tenen altres països de la Unió Europea?


P. Quan vau poder tornar a actuar vau notar que el públic, els infants i les seves famílies, tenien més ganes que mai de festa?
R.
Hem notat que les famílies responen molt bé i amb molta il·lusió a les programacions que es van fent. Les entrades i les reserves de localitats s’esgoten ràpidament. La gent té moltes ganes de sortir, trobar-se i celebrar. Es respecten molt les normes i trobem en el públic una sensació d’eufòria continguda.

«Sentim que el sector cultural estem molt desatesos i no tenim l’impuls que creiem que es mereix una eina tan potent i tan necessària com l’art i la cultura»


P. Heu hagut de canviar molt els espectacles i la dinàmica damunt l’escenari per les mesures de seguretat sanitàries?
R.
Ens hem hagut d’adaptar força, sobretot per fer l’espectacle “Zum” d’animació amb cançons i danses. Ara el públic no pot ballar ni interactuar si no és de la mateixa bombolla i d’un espectacle que estava pensat per ballar i barrejar-se, ara el públic no es mou de la cadira i “es fa el càrrec” de la situació. Entre tots fem evident que ara és el que toca i fins hi posem l’humor necessari per no engegar-ho tot a pastar.

Els espectacles de teatre els podem seguir fent tal com els fèiem perquè el públic seu respectant les distàncies de seguretat i no interactua ni nosaltres amb ells.
Hi ha dos espectacles de carrer, l’Històries d’aigua i l’A quant va la mel?, que directament no podem fer perquè demanen de molta participació i interacció.


P. He vist a les vostres xarxes socials que esteu en plena recollida de fons per crowdfunding per poder gravar la banda sonora del vostre darrer espectacle, “La motxilla de l’Ada”. Ja ho heu aconseguit o encara es pot participar en la campanya?
R.
Ja ho hem aconseguit! 220 mecenes ho han fet possible! És el tercer cop que trobem aquest recolzament amb un projecte compartit amb la Companyia Teatre al detall. El disc ja està quasi llest i a l’octubre totes les famílies que s’han fet mecenes del projecte ja podran recollir les recompenses. Si algú no ha pogut participar durant la campanya, no es quedarà sense i podrà comprar el disc de “La motxilla de l’Ada” en els nostres espectacles.


P. Aquesta obra té un contingut social molt potent com és la identitat de gènere. Es poden obrir les ments d’infants i adults a través del teatre infantil?
R.
Entenem que les persones obrim la ment quan algun fet ens és significatiu, ens provoca una petita modificació. Pot ser una pel·lícula, una exposició, un concert, etc. En aquest aspecte el teatre és molt poderós. Quan ens van proposar participar en aquest projecte nosaltres vam ser els primers sorpresos de veure que coneixíem ben poc del món del transgènere infantil i també ens vam sorprendre que d’això se’n pogués fer una obra de teatre. Però el resultat el trobem fantàstic. D’un tema tan delicat n’ha sortit una cosa molt energètica, divertida i emotiva. La motxilla de l’Ada no pretén alliçonar, ni tan sols provocar posicionament. Explica una història al voltant d’un contingut complex i creiem que aquesta història està prou ben explicada per a estimular pensament.


P. Quin espectacle portareu a la Festa Major de Sant Adrià?
R.
L’espectacle ZUM, que hem realitzat infinitat de vegades a Sant Adrià, on la gent ja està avesada a veure’ns vestits d’abella. És el nostre espectacle més emblemàtic. Aquest cop el farem adaptat a les condicions que les circumstàncies dicten, amb el públic assegut per bombolles de convivència.


P. Els adrianencs que vulguin anar els espectacles de Festa Major s’han d’inscriure al web de l’Ajuntament prèviament per controlar l’aforament. A alguns els farà mandra. Com els podríeu animar per anar a veure el vostre espectacle?
R.
Si veniu a l’espectacle trobareu un moment agradable per viure junts, en família, grans i petits. Compartir plegats una instant de cançons i música. Voldrem reforçar que és la festa major del poble i que és l’espai perfecte per retrobar-se i celebrar-ho, que ens fa molta falta!
Per a la Tresca hi ha un component emotiu important que segur que aflora durant l’espectacle. Ara que el nostre dia ja no transcórrer a Sant Adrià, l’actuació també serà un retrobament amb un lloc on hem crescut com a grup i amb molta gent que estimem. Us esperem a la Pl. de l’Església!

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí