Grup TERSA instal·la un sistema innovador a la Planta de Valorització Energètica per seguir garantint les millors pràctiques ambientals

El projecte, que ha suposat una inversió de 18 milions d’euros, introdueix les últimes tècniques disponibles en el mercat

0
1504

Grup TERSA, companyia pública de gestió de serveis ambientals relacionats amb l’economia circular, continua la seva aposta ferma per a la implementació de les últimes tecnologies disponibles en el mercat per a la millora dels seus processos i assoliment dels màxims estàndards d’eficiència i sostenibilitat ambiental.

Amb aquest objectiu i en consonància amb les mesures impulsades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per millorar la qualitat de l’aire, el Grup està actualment immers en la implementació d’un nou sistema catalític a la Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià de Besòs, que permetrà guanyar eficiència en el procés i reduir al mínim el seu impacte sobre l’entorn.

Amb la implantació d’aquesta nova tecnologia, que ara mateix es troba en fase de construcció i que està previst que entri en funcionament el primer trimestre de 2021, s’optimitza al màxim el procés de valorització energètica dels residus i s’avança encara més en la reducció de les emissions i partícules, establint llindars molt inferiors al marc normatiu actual i a les tendències legislatives a nivell europeu que es preveuen en els propers anys.

Amb una inversió de 18 milions d’euros, es tracta d’un projecte estratègic per a la empresa aprovat a finals de 2016 i que “respon al compromís d’innovació i gestió mediambiental amb l’entorn per tal de disposar de les millors pràctiques i continuar sent un referent dins el sector”, tal com apunta Oriol Vall-llovera, gerent del Grup TERSA. 

Millores ambientals que s’avancen a la normativa

Aquest sistema permetrà a TERSA avançar-se al BREF, la nova normativa europea obligatòria a partir de 2023, que rebaixa el límit d’emissions d’òxids de nitrogen a 150 mg/Nm3  per a les plantes de valorització energètica ja existents. Actualment la mitjana de les emissions de la PVE ja es troba per sota d’aquest límit, però la nova tecnologia permetrà reduir les emissions de NOx encara més, fins a un 50%, el que suposarà una tercera part de les emissions que fixarà la normativa d’aquí a tres anys. Així mateix, el sistema permetrà una major reducció de l’emissió de partícules.

Tal com explica Gemma Gargallo, directora de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Grup TERSA, “seguint la nostra vocació de servei cap a la ciutadania i sota la premissa d’una gestió responsable, la culminació d’aquesta estructura puntera en tecnologia i la seva posada en marxa suposa donar un pas més per minimitzar el nostre impacte i contribuir, com a empresa pública, a un desenvolupament sostenible”. 

En aquest sentit, destacar que el 2019 la PVE, gràcies al procés de valorització energètica dels residus, va generar prop de 200.000 MWh d’energia elèctrica, equivalent al consum domèstic d’una població de 100.000 habitants durant un any o dues vegades el consum de l’enllumenat públic de Barcelona en el mateix període.

A la vegada, la Planta de Valorització Energètica del Grup TERSA es caracteritza per ser l’única de l’Estat espanyol que proveeix energia tèrmica (en forma de vapor) a una xarxa urbana de fred i calor per utilitzar-la com a calefacció, climatització i aigua calenta sanitària.

En aquest cas es tracta de la xarxa del Fòrum i del Districte 22@, gestionada per Districlima, a través de la qual es dona servei a més de 100 edificis d’aquesta zona de Barcelona, entre ells l’Hospital del Mar. Durant el 2019 s’hi van subministrar 125.148 tones de vapor, un 12% més respecte l’any anterior. A més, la xarxa va evitar l’emissió de 29.792 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalents a les emissions de 28.000 desplaçaments diaris en vehicle privat per la ciutat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí