ERC Sant Adrià realitza el IV Memorial en homenatge als afusellats al Camp de la Bota

Els republicans van realitzar l’homenatge anual a les més de 1700 víctimes del franquisme del Camp de la Bota,insistint un cop més la importància de la memòria històrica.

0
149

El passat diumenge 20 de març, ERC Sant Adrià va realitzar el IV Memorial a les persones afusellades al Camp de la Bota. Per primer cop, l’acte es va realitzar al parc Campus Diagonal, i no a la ubicació anterior al pàrquing de l’antic Decathlon, atès que s’enfila la recta final de la dignificació i en els propers mesos s’instal·larà el monument memorial..

L’acte va iniciar amb la interpretació en directe del Cant dels Ocells, de la mà de l’Anna Guillen, i la presentació de la Toni Martínez, militant de la secció local d’ERC Sant Adrià i representant del Centre Republicà Adrianenc.

Seguidament va intervenir en Carles Martret, representant de l’Associació Cultural Alcalde Xifrè (alcalde de Badalona afusellat al Camp de la Bota), qui va fer un recorregut històric sobre els afusellaments de càrrecs públics i militants republicans, i va incidir en la importància de reivindicar la memòria històrica de l’espai del Camp de la Bota.

Al seu torn, l’Antoni Vèlez, regidor d’ERC Sant Adrià, també va remarcar la importància dels actes de memòria històrica per a poder dignificar les persones, exemplificant-ho amb el propi canvi d’ubicació de l’acte: “Sortim d’un pàrquing ple de pols i brutícia i aconseguim fer l’acte a un parc a La Mina, on anirà el futur monument amb el nom de les víctimes. Així, el barri ha guanyat un parc, i les famílies dels afusellats un espai digne on poder homenatjar els seus difunts”.

La diputada al Parlament, Maria Jesus Viña, va explicar, a través de l’exposició del cas de la Tomasa Cardona, la importància de posar cara i nom a les víctimes de la repressió franquista. En paraules seves, “cal recordar la història per a que no es torni a repetir. Aquelles dones a les quals se les va privar de serveis essencials, a les quals se les silenciava per ser dones i que quedaven relegades a les tasques de cura familiar, són les que van sembrar les llavors del feminisme amb la seva lluita fins aconseguir els drets dels que gaudim avui dia. És per això que cal reconèixer la feina que han fet”.

Al torn de l’exconseller de la Generalitat, Raül Romeva, aquest va remarcar la importància de vetllar per la història, per tal que no se la apropiïn, la menystinguin ni la vulguin repetir. “La memòria és fràgil, se l’emporta el vent, i és per això que cal ancorar-la, vetllar-la. Cal reconèixer la història any rere any, i aquest monument al Camp de la Bota ens ha de permetre recordar les més de 1700 persones que van donar la vida pels ideals que avui dia encara defensem.” va dir Romeva. A més, va afegir “Fer memòria és bàsic per a fer justícia i que hi hagi reparació. Aquest monument permet fer justícia i una mica de reparació, ja que serveix per a rehumanitzar aquelles persones que, desgraciadament, van ser deshumanitzades pel règim opressor”. Per tancar el seu discurs, l’exconseller va fer referència als 91 anys d’història del partit republicà, el qual no hagués pogut complir tants anys sense el ferme compromís dels seus militants, els quals van sacrificar fins i tot les seves vides per a lluitar pel que defensaven.

Per acabar l’acte, en Rubèn Arenas, portaveu d’ERC Sant Adrià, va fer un agraïment a les seccions locals i entitats que van assistir a l’acte i va donar pas a l’ofrena floral a l‘espai on aniria el futur monument d’homenatge.

L’acte, que va comptar amb un centenar d’assistents, va finalitzar amb el cant de l’himne nacional amb acompanyament de música en directe.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí