8.2 C
Sant Adrià de Besòs
miércoles, abril 24, 2024
spot_img

El Consorci del barri de La Mina posa en marxa l’Oficina per al reallotjament del Bloc Venus

La consellera de Drets Socials i presidenta del Consorci del barri de La Mina, Violant Cervera, i l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, han assistit a la posada en marxa del servei de l’Oficina Tècnica del Projecte d’Expropiació de taxació conjunta de l’Edifici Venus, al barri de la Mina. Un projecte que neix amb l’objectiu de donar suport i servei tècnic a les famílies afectades per l’enderroc del bloc i que han de ser reallotjades.

Segons ha explicat la consellera Violant Cervera “amb aquesta posada en marxa volem oferir la millor orientació i acompanyament possible a les persones que seran reallotjades en altres habitatges” i ha recordat que “aquest era un pas necessari i urgent per millorar la vida dels veïns i veïnes del barri de La Mina i, especialment, del Bloc Venus”.

L’enderrocament del Bloc Venus afectarà al voltant de 244 famílies que hi viuen en l’actualitat, i suposarà un total de més de 1.000 veïns i veïnes a qui segons explica la titular de Drets Socials, “se’ls oferirà acompanyament personalitzat i una solució habitacional individualitzada”.

L’alcaldessa Filo Cañete ha destacat que l’entrada en funcionament de l’oficina «és una fita molt important en el pla de transformació del barri de La Mina. Una fita que ha implicat molt esforç però que s’ha aconseguit gràcies al diàleg i l’acord de totes les parts implicades, un procés en el qual el Consorci de La Mina ha tingut un paper rellevant»

L’oficina, situada de manera temporal a la Biblioteca – Centre Cultural de la Mina de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, compta amb un equip multidisciplinari d’11 professionals: 9 persones dedicades a la gestió del dia a dia de l’oficina i a garantir el suport tècnic, social i administratiu, i dues persones dedicades a la redacció del projecte d’expropiació.

Està previst que en els pròxims mesos aquest servei s’emplaci en la seva ubicació definitiva, a la Rambla de Mina, número 11 de Sant Adrià de Besòs.

L’alcaldessa ha explicat que la tasca serà complexa perquè intentarà resoldre el rerefons social que implica l’enderroc del Bloc Venus. En aquest sentit ha afirmat que «el procés exigeix un abordatge i un equip multidisciplinari com el que té l’oficina per donar resposta a les singularitats i particularitats de cada cas». Filo Cañete s’ha mostrat satisfetaperquè «l’oficina compta amb un equip humà que està preparat per afrontar aquest repte i esperem que sigui un èxit».

Finalment, l’alcaldessa ha posat en valor el paper dels veïns i veïnes, «tot aquest camí s’ha fet i es continuarà fent de la ma de tot el veïnat, el procés de l’edifici Venus és vital per a les persones directament afectades però també per a tot el barri de La Mina i per això és fonamental el contacte, l’intercanvi i la informació permanent». En aquesta línia de mantenir una relació estreta amb el veïnat,Cañete ha posat en valor recursos que faciliten el contacte com són el programa integrador de Venus o el programa d’escales «que permeten detectar les necessitats i problemàtiques de les persones», i ha recordat que la setmana vinent hi haurà una reunió informativa adreçada als veïns i veïnes a la Biblioteca Font de La Mina.

Un servei esperat

La contractació del servei de l’Oficina Tècnica de Venus es va aprovar el 10 de febrer de 2021, per la comissió executiva del Consorci del barri de la Mina. Finalment, el passat 12 de maig del 2022, es va formalitzar el contracte amb l’entitat guanyadora de l’adjudicació per Resolució de l’Òrgan de Contractació del Consorci, a l’Associació per la Investigació i l’Acció Social-Vincle, que gestionarà l’oficina.

El pla d’enderrocament i reallotjament està dotat amb un total de 30,8 milions d’euros que es distribueixen entre les diferents administracions (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i Diputació de Barcelona).

Un servei amb vessant social

A més de ser un punt d’informació i d’atenció, l’Oficina per al reallotjament de Venus oferirà assessorament i suport tècnic, interlocució amb els agents socials i institucions, i acompanyament sociofamiliar i mediació comunitària:

Informació i atenció:

  • Atenció personal i telefònica en horari d’atenció i informació al públic.
  • Entrevistes individuals.
  • Recollida de dades i documentació.
  • Detecció de les problemàtiques que puguin incidir en la gestió.

Assessorament, suport tècnic i acompanyament sociofamiliar:

  • Entrevistes, reunions i coordinació amb els agents socials (serveis socials, d’habitatge, ensenyament, salut, etc.) que actuen en el territori.
  • Entrevistes o reunions amb les persones que viuen al Bloc Venus, que hi tenen una activitat o aquelles persones que resulten afectades per l’actuació i elaboració d’un cens de la població afectada.
  • Visites o inspeccions als habitatges del Bloc Venus i de reallotjament.
  • Coordinació amb els serveis socials.
  • Informes socials oficials, en especial els relatius a acreditar les situacions de vulnerabilitat social o exclusió residencial.

Interlocució amb els agents socials i institucionals:

  • Prospecció continuada del Bloc Venus objecte de la prestació del servei.
  • Detecció dels agents (formals i informals) que poden tenir incidència i poden resultar afectats per la gestió.
  • Detecció de les problemàtiques que puguin incidir en la gestió.
  • Planificació de la interlocució i coordinació amb aquests agents.

Mediació comunitària:

  • Entrevistes individuals d’anàlisi i orientació.
  • Elaboració de programes d’actuació per a la millora de la convivència, en general, i en particular quan es donin contextos d’interculturalitat, en comunitats d’escala de veïns principalment, ja sigui en comunitats existents com de nova formació.
  • Sessions de diàleg per la resolució de conflictes.
  • Accions informatives i d’assessorament a les comunitats de propietaris per a la seva millor organització i convivència.
  • Elaboració de protocols per a la millora de l’ús del nou habitatge i de la gestió per un consum disminució de risc de pobresa energètica.

Durant la visita al nou servei, la consellera Cervera i l’alcaldessa de Sant Adrià del Besòs, Filo Cañete, han estat acompanyades de la secretària general del departament de Drets Socials, Dolors Rusinès; de la secretària d’Afers Socials i Família, Anna Figueras; de la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech; de la directora dels serveis territorials del departament de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau; del gerent del Consorci de La Mina, Juan Luis Rosique; de la directora general de Vincle, Marta Eugènia González; i de la representant dels veïns i veïnes del Bloc Venus, Francisca Jimenez.

Últims Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles