Amnistia, transparència i bon govern: les propostes d’ERC Sant Adrià al ple del febrer

Els republicans van presentar dues mocions durant el ple del febrer, una per defensar l’amnistia dels represaliats pels fets del primer d’octubre del 2017, i una altra per demanar a l’equip de govern la garantia de transparència per mitjà de l’habilitació del Portal de Transparència municipal

0
91

El grup municipal d’Esquerra Republicana a Sant Adrià va presentar dues mocions en el ple municipal del febrer, i es va adherir a una tercera.

En primer lloc, ERC va presentar una moció sobre l’amnistia en la qual els republicans defensaven la despenalització del lliure exercici dels drets polítics, l’aprovació d’una Llei d’Amnistia i la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com la reparació dels danys causats a les persones represaliades i les respectives famílies o col·lectius dels quals formen part.

L’Antoni Vélez, regidor d’ERC, va defensar la moció dient: “La resposta a les inquietuds i voluntats pacífiques i democràtiques d’una societat no pot acabar en un sistema judicial amb problemes greus de sobrepenalització i judicialització”. Afegia: “L’amnistia és una via totalment legal […]. L’amnistia suposa un començar de nou en les negociacions, recuperar-les des del punt de partida a on es van deixar. Que aquesta vegada sigui en condicions, ja que no pot ser que una negociació es produeixi amb presos que podrien deixar-ho de ser si hi hagués voluntat política”. La moció va ser rebutjada amb 7 vots a favor (ERC, MES i una regidora de SAeC), 1 abstenció (l’altra regidora de SAeC) i 13 en contra (PSC, C’s i Movem SAB).

En segon lloc, ERC va presentar una moció per promoure la comunicació i la transparència entre els grups municipals i la ciutadania, atès que des de l’inici de la pandèmia al març del 2020 el govern municipal ha deixat de publicar de forma impresa el butlletí municipal Viure, espai mensual per informar la ciutadania de forma directa sobre les opinions o feina realitzada. La moció demanava l’activació d’un espai de comunicació dels grups municipals dins del portal de transparència de l’Ajuntament, així com donar compliment a la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

En Rubèn Arenas, portaveu del grup municipal d’ERC, va dir, en defensa de la moció: “La transparència per a nosaltres és una forma de bon govern. Allò que sempre diem de fer un Ajuntament amb parets de vidre també és una bona manera de posar en valor la política”. Arenas afegia: “Portem un any sense que els partits polítics a l’oposició hagin pogut expressar l’opinió en els mitjans oficials de l’Ajuntament. Cal utilitzar el Portal de Transparència de forma expansiva i garantir les eines perquè els partits que ho vulguin puguin ser exemplars també en la forma de comunicar-se amb la ciutadania”. La moció va ser aprovada per unanimitat.

Altres mocions, precs i preguntes

En tercer lloc, ERC va presentar conjuntament amb el grup municipal de Sant Adrià en Comú una moció per establir una moratòria indefinida en l’atorgament de llicències d’activitats contaminants en tot el terme municipal. La moció va ser votada per punts, dels quals l’1 i el 6 van quedar rebutjats i la resta aprovats.

Durant el torn de precs i preguntes, en Pol Carrión, enllaçant amb la moció presentada conjuntament amb els comuns adrianencs, va fer una pregunta sobre l’empresa PILOT i sobre quina és la llicència ambiental atorgada, ja que correspon a una empresa potencialment molt contaminant i volen saber en quina situació es troba, tot i que el vot negatiu dels socialistes a fer una moratòria ja posava en alerta que la resposta no seria satisfactòria.

Per últim, Arenas va fer el recordatori que fan els republicans en cada ple pels presos i preses, exiliats i exiliades catalans.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here