28 C
Sant Adrià de Besòs
lunes, julio 22, 2024
spot_img

La 5a edició del «Tenim drets, teixim llibertats» insta a tothom a implicar-se en frenar el canvi climàtic

La temperatura global de la Terra ha augmentat 0,76 °C en l’últim segle, segons els estudis realitzats sobre l’escalfament del planeta a causa del canvi climàtic. A Catalunya, l’impacte encara ha estat més acusat, ja que la temperatura mitjana anual ha augmentat gairebé 1,8 °C en els últims 70 anys. Si tot segueix igual, es preveu que cap a finals del segle XXI la temperatura global de la Terra hagi augmentat entre 1,5 i 4,5 °C.

Davant d’aquesta situació, l’escalfament global s’ha començat a tractar com una emergència climàtica. La paraula emergència es fa servir per denotar que cal actuar aviat, abans que les conseqüències naturals (pèrdua de la biodiversitat, incendis, desgel, pujada del nivell del mar, etc.) i socials (problemes greus per a la salut a causa de la mala qualitat de l’aire, augment del consum elèctric, caiguda del turisme, etc.) siguin irreversibles.

El canvi climàtic constitueix un dels reptes globals que afecta tots els territoris del món. No obstant això, els països empobrits són els que menys contribueixen a la crisi climàtica i els que més en pateixen les conseqüències.

Per abordar l’emergència climàtica, cal la implicació dels agents públics i privats d’arreu, a més d’adoptar compromisos ferms al territori i de definir una política de cooperació que assumeixi accions concretes. L’AMB i els municipis metropolitans consideren rellevant fer una reflexió crítica amb la població de la metròpolis sobre la importància d’actuar localment, de manera col·lectiva però també individual, i amb petits gestos que, sumats, contribueixin al canvi global. Per a les institucions de la metròpolis, frenar el canvi climàtic és una prioritat i assegurar els drets ambientals de les persones, un compromís.

En aquest context arrenca la cinquena edició del Programa metropolità pels drets humans des del món local Tenim Drets, Teixim Llibertats. Després de veure’s greument afectat l’any passat a causa de la pandèmia, aquest any es reprèn, adaptat a la situació sanitària actual i amb la participació de deu ajuntaments metropolitans: Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

Per inaugurar la nova edició, els alcaldes i alcaldesses d’aquests municipis, així com el vicepresident de l’Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’AMB, Ernest Maragall, han transmès en un vídeo (difós a través de les xarxes socials i les plataformes digitals) el seu compromís envers l’emergència climàtica en l’àmbit global i local, i han informat sobre les accions que es fan des del territori metropolità per contribuir a revertir el canvi climàtic.

Per a Maragall, “Tenim el compromís i la urgència d’atendre les conseqüències i les exigències que el canvi climàtic planteja, i cal prendre’n consciència”. Per aconseguir-ho de manera coordinada i en xarxa, puntualitza: “L’AMB compleix la seva obligació i acompanya els ajuntaments de la metròpolis en el sentit més positiu, per atendre l’actual compromís”.

En el mateix vídeo l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, deixa clara la implicació del municipi, «Sant Adrià participa en tots els plans mediambientals de l’AMB, com ara el Pla de mitigació del canvi climàtic, la zona de baixes emissions i la campanya de residus zero». A escala local, Callau també destaca el creixement dels espais verds de la ciutat en els darrers anys, « hem passat de 228.000 m2 de zona verda a gairebé 500.000 m2».

L’edició més flexible

L’organització del programa ha decidit adaptar-se a la situació actual i plantejar un calendari d’activitats i de trobades flexible, considerant la impossibilitat de previsió d’esdeveniments a causa de la pandèmia. Aquesta setmana han començat les primeres activitats: el Tenim Drets, Teixim Llibertats està treballant amb nens i nenes de l’escola Cau de la Guineu, de Corbera de Llobregat, per revertir el canvi climàtic. Des de primer fins a sisè de primària, s’està reflexionant a partir de contes, jocs i dinàmiques que s’acompanyen d’activitats artístiques, com la creació de cartells o murals col·lectius.

En les properes setmanes, es farà un taller virtual (serà la primera vegada que se n’impartirà un en aquest format) amb casals de gent gran de Torrelles de Llobregat i es crearà un mural a Montgat (dates a concretar).

Com en altres edicions, els municipis poden sumar-se al catàleg d’activitats que ofereix l’AMB, entre les quals figura la producció de càpsules de vídeo, l’elaboració de cartells, la proposta d’accions d’incidència política o el taller de batucada.

El Pla d’actuació metropolità 2019-2023 incorpora el canvi climàtic com un element clau al qual cal fer front al territori, i el nou Pla director de cooperació internacional de l’AMB, aprovat el 2020, proposa accions en aquest sentit tant al territori metropolità com mitjançant projectes de cooperació internacional que es fan fora de les nostres fronteres. Per tot plegat, tant l’AMB com molts ajuntaments metropolitans han declarat l’emergència climàtica, tot establint objectius i compromisos ferms per aturar la situació actual.

Últims Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles