13.5 C
Sant Adrià de Besòs
martes, abril 23, 2024
spot_img

Un estudi fet a l’Atenció Primària Metropolitana Nord confirma que els test d’antígens per detectar la covid-19 s’han de fer amb mostra nasal i no bucal

Un estudi dut a terme a l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut posa de manifest que els test d’antígens ràpids (TAR) fets a partir de mostres nasals donen millor rendiment que els que es fan amb mostres bucals (de saliva) per detectar els casos positius de covid-19. Per arribar a aquesta conclusió, s’han analitzat mostres de 300 usuaris de centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i de punts centralitzats on es realitzen proves de detecció d’aquesta malaltia. Pràcticament el total de participants (un 95%) tenien simptomatologia compatible amb la covid-19.

Concretament, es van recollir els dos tipus de mostres per a totes les persones participants a l’estudi. D’una banda, se’ls va fer un TAR amb la mostra nasal i, d’una altra, es va fer un TAR amb la mostra de saliva, de la boca. En cas que els resultats de les dues proves no coincidissin, es demanava a la persona si es podia agafar una nova mostra, per analitzar-la mitjançant una prova rt-PCR al Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord.

Mirant amb detall els resultats obtinguts, destaca que només un 31,7% dels TAR que fets amb mostra nasal donaven resultat positiu sortien també positius amb la mostra bucal. Així mateix, en els casos amb resultats discordants, en que els TAR fets amb la mostra nasal indicaven que el resultat era de covid-19 positiu però amb la mostra de saliva sortia negatiu, la PCR va confirmar que eren positius. És a dir, sempre que el TAR fet amb mostra nasal indicava positiu, la PCR va confirmar aquest positiu, malgrat que els TAR fets amb mostra de saliva indiquessin que eren negatius.

Per assegurar que les mostres de saliva no estaven contaminades, només és van incloure a l’estudi els participants voluntaris que no havien pres menjar, beguda o xiclet, ni havien fumat, en els 30 minuts anteriors a la recollida de la mostra bucal.

Tenint en compte algunes afirmacions que apuntaven que els resultats d’un test ràpid d‘antígens per detectar la covid-19 podien variar en funció de si es feien a partir d’una mostra nasal o bucal (de saliva), la doctora Núria Prat, directora de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, explica que “es va decidir posar en marxa aquest estudi per confirmar la validesa de la presa de mostra en saliva per realitzar els TAR”. I destaca el paper de l’atenció primària en investigacions d’aquest tipus: “el fet de tenir accés directe a un gran volum de població ens ha permès fer l’estudi en molt poc temps, així com tenir resultats vàlids molt ràpidament”.

Per la seva part, Concepció Violán, una de les investigadores principals de l’estudi, posa en valor la ràpida capacitat d’organització de l’Atenció Primària Metropolitana Nord per desenvolupar aquest estudi. “Hi ha hagut una gran col·laboració i motivació per realitzar l’estudi entre els professionals dels CUAP, els dels punts centralitzats per fer proves de detecció de la covid-19, de la Unitat Centralitzada de Suport Covid i també el laboratori Clínic de la Metropolitana Nord”, apunta. I afegeix: “és d’agrair el sobreesforç que s’ha realitzat per dur a terme l’estudi en aquest moment del punt àlgid de la pandèmia”.

Així, doncs, aquest estudi confirma que la presa de mostres per als test d’antígens ràpids s’està fent correctament, a la zona nasal. L’estudi ha comptat amb la participació de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, el Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. La publicació s’ha fet en primera instància a MedRxiv, on s’ha recollit aquest estudi, amb l’article Comparison between mid-nasal swabs and buccal swabs for SARS-CoV-2 detection in mild COVID-19 patients.

Últims Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles