La invisibilització històrica de les dones científiques és el tema de la tertúlia del Club dels Llunàtics i Llunàtiques que tindrà lloc el proper dijous 17 de febrer de 18,30 a 20h al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Mireia Alcaine, llicenciada en història Moderna i Contemporània per la UAB i comissària de l’exposició (In)visibles i (O)cultes, que es pot veure al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, és la ponent d’aquesta sessió. Modera la tertúlia Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
L’exposició (In)visibles i (O)cultes va néixer de la necessitat de la comissària, Mireia Alcaine, de visibilitzar dones científiques esborrades de la història de la ciència. “Mentre llegia sobre el tema” explica Alcaine “em va sorprendre de forma especial el menysteniment de la figura de la Rosalind Franklin, científica especialitzada en química i cristal·lografia a la qual directament li van robar el Nobel pel descobriment de l´estructura de l´ADN.” A partir d’aquí, es va centrar en buscar científiques que per raó de gènere haguessin estat silenciades, relegades o directament esborrades de la història, des de l’Antic Egipte fins a l’actualitat.
Aquesta sessió s’emmarca en el cicle d’activitats a l’entorn de l’exposició temporal (In)visibles i (O)cultes que posa el focus sobre 24 dones científiques de tots els temps i tots els continents. La primera metgessa de la història, Peseshet (Egipte, 2.400 aC), l’astrònoma Aglaonice (Grècia, 200 aC) o la botànica, Blanca Catalana de Ocón (Espanya, 1860-1904), entre moltes d’altres, han hagut d’esperar molts anys o segles per recuperar la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere que es va iniciar a la segona meitat del segle XX i que ha agafat un impuls imparable al segle XXI.