Neix l’espai de participació Observatori Tres Xemeneies

La Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies ho critica per ser iniciativa de les empreses propietàries de la major part del sòl i màximes beneficiàries del que consideren un "pelotazo" urbanístic.

0
683

El Front Marítim del Besòs ha impulsat la creació de l’Observatori Tres Xemeneies, amb el recolzament de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i el Consorci del Besòs. Aquest espai de trobada té com a objectiu construir un entorn més amable i adaptat a les necessitats del veïnatge i als reptes de futur pel que fa a l’àmbit de les Tres Xemeneies. Treball i aprenentatge compartit són les seves premisses per això és un espai obert a la ciutadania, a les associacions i entitats veïnals de Sant Adrià i Badalona per posar en comú inquietuds i propostes que donin resposta a les necessitats quotidianes dels veïns i veïnes.

L’Observatori Tres Xemeneies és doncs un espai de participació per conèixer millor l’entorn urbà, els processos urbans i contribuir al futur de la comunitat. Per tal de que la participació sigui amplia i diversa s’han definit accions digitals i presencials:

  • Unaenquesta online adreçada a tota la població (fins al 15 de juliol)
  • Com a activitat presencial s’ha programat una ruta exploratòria el 18 de juliol de 19 a 21 h, per l’àmbit de les Tres Xemeneies, una oportunitat per conèixer el territori, identificar reptes i compartir aportacions per millorar la transformació futura. La inscripció està disponible al final de l’enquesta.
  • També s’organitzaran altres accions presencials com ara entrevistes a agents clau del territori i tallers de debat amb jovent dels barris.

La Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies critica aquesta iniciativa perquè l’empresa Front Marítim del Besòs «està formada per l’energètica de capital italià, Endesa; el Banc de Santander, que participa en fons voltor com Blackstone i Cerberus; i la seva immobiliària Metrovacesa, és a dir, es tracta dels propietaris de la major part del sòl del sector de les Tres Xemeneies i, per tant, dels beneficiaris del gran “pelotazo” urbanístic i especulatiu (Pla Director Urbanístic – PDU) propiciat per la Generalitat amb el vistiplau de la majoria dels plens municipals de Sant Adrià i Badalona».

L’entitat adrianenca, que també forma part de l’Entesa per a un gran parc litoral al Besòs, ha estat molt crítica amb el procés participatiu que es va impulsar en el passat per estar sotmesos a uns marcs previs i amb intervencions molt limitades. Tot i que les seves al·legacions » han estat sistemàticament rebutjades, així com a intervencions en plens municipals i comissions parlamentàries», afirmen que estaran encantats de debatre «sobre les necessitats de l’entorn urbà si els impulsors renuncien a la construcció d’un barri amb gairebé 2.000 habitatges, amb un 20% de l’activitat econòmica destinada a hotels i a la inacceptable intervenció arquitectònica en el patrimoni cultural de les Tres Xemeneies i l’edifici de turbines«.