El proper dissabte 29 d’abril de 2023 l’alumnat del cicle mitjà de telecomunicacions llançaran el seu satèl·lit a Lleida, juntament els altres 17 centres seleccionats de Catalunya.
Es tracta d’un repte proposat per l’Agència Espacial Europea que desafia els estudiants de tota Europa a construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc. El CanSat, doncs així s’anomena la simulació de satèl·lit real, s’introdueix en un coet i es llença des d’una altitud d’un quilòmetre.
Des d’aquell moment, cal que mesuri algunes magnituds com pressió, temperatura i llum ultraviolada, cal que envii les dades via radio, que sigui autònom energèticament i tingui una caiguda controlada amb un paracaigudes.
L’alumnat del cicle formatiu de grau mig d’Instal·lacions de Telecomunicacions ha dissenyat la carcassa del dispositiu mitjançant una impressora 3D, ha programat la totalitat de sensors i actuadors que formen el cansat, ha soldat els components i muntat el minisatèl·lit i ha dissenyat el paracaigudes que utilitzaran, així com realitzat totes les proves pertinents per tenir èxit en la missió.
El creixement de demanda de professionals relacionats amb el Internet de les Coses (IoT) ha motivat que l’institut La Pineda reorienti els seus cicles formatius de Telecomunicacions i Electrònica cap a aquest sector. En els darrers cursos, l’alumnat del cicle formatiu de grau superior havia participat en diferents projectes i aquest any, és l’alumnat del grau mig (16-18 anys) el que s’ha sumat a participant en el projecte CanSat.
El curs 2023-24 s’iniciarà al centre un nou curs d’especialització destinat a titulats de grau mitjà i professionals del sector que es vulguin reciclar o introduir en el camp de l’IoT, Instal·lacions i manteniment de dispositius connectats a internet (IoT).
Segons Marina Blanco, responsable del mòdul on es realitza el projecte: “Aprendre els continguts del curs amb projectes tan engrescadors és un èxit. Els alumnes estan motivats i tenen moltes ganes de realitzar el llançament del seu CanSat”.
Segons Jordi Moreno, cap de departament d’electrònica de l’Institut i responsable dels cicles de telecomunicacions: “És important formar alumnes en el camp d’IoT, doncs es preveu una pujada important en la demanda d’aquest perfil professional i cal estar preparat en aquestes noves tecnologies”.