24.1 C
Sant Adrià de Besòs
miércoles, mayo 29, 2024
spot_img

Les tres xemeneies seran la seu principal del clúster «Imaginant futurs» de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana

Sant Adrià de Besòs serà seu principal de la quinzena edició de Manifesta, la Biennal Nòmada Europea que obrirà del 8 de setembre al 24 de novembre. En concret, l’icònic edifici de les tres xemeneies obrirà per primera vegada al públic com a seu principal d’un dels tres clústers temàtics en que es dividirà l’esdeveniment, l’anomenat «Imaginant futurs», amb instal·lacions i propostes tant a dintre de l’antiga sala de turbines com als seu entorn. Santa Coloma de Gramenet, amb l’edifici La CIBA, i Badalona a la platja del Coco, també formen part d’aquest clúster que se centrarà al node del Besòs. Els altres dos clústers seran «Equilibrant conflictes» i Cuidar i cuidar-nos» als nodes del delta del Llobregat i el Vallès a ciutats com Granollers, El Prat, L’Hospitalet, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Mataró i Barcelona.

La majoria de participants de la selecció portada a terme per Manifesta 15 centra la seva activitat professional al voltant de qüestions ecològiques i sociohistòriques. S’ha convidat a cada participant a treballar en un tema específic dins del marc conceptual de la biennal. L’equip artístic ha encoratjat la selecció de participants a aprofundir en els arxius locals, la tradició oral i les genealogies privades i públiques per qüestionar col·lectivament com s’han interrelacionat, i encara ho fan, les històries locals, el colonialisme i les injustícies climàtiques.

La biennal de cultura contemporània europea itinerant Manifesta 15 tindrà una entrada amb un preu únic de 15 € que serà vàlida durant tota la biennal per a les tres seus principals: Casa Gomis, el Monestir de Sant Cugat i les Tres Xemeneies. Les entrades es podran comprar en línia a partir de finals de maig a la pàgina web de Manifesta 15, i a altres punts de venda que s’anunciaran properament. La resta de seus seran d’entrada lliure.

Habitar el color [Habitar el color – Inhabiting Colour], 2015 (2023) © Carlos Bunga – Bombas Gens Centre d’Art. Photo © Mario Zamora


Sant Adrià forma part d’un equip artístic amb un 55% de representació local

L’equip artístic de Manifesta 15, format per Hedwig Fijen, directora de Manifesta 15, inclou Filipa Oliveira, mediadora creativa de Manifesta 15, i onze representacions artístiques: Ariadna Amat Garcia (Badalona), Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat), Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat), Raquel Morcillo (Granollers), Mireia Mascarell (L’Hospitalet de Llobregat), Gisel Noè (Mataró), Óscar Abril Ascaso (Sabadell), David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs), Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet), Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès), Imma Vilches García (Terrassa).

L’equip artístic està treballant conjuntament en un programa repartit per setze seus i espais públics de tota la regió. Dels 43 participants, 29 presentaran obres de nova creació fetes especialment per a Manifesta 15. Cal destacar que el 55 % del grup de participants són locals o estan establerts a la regió, de manera que es reforça així encara més el plantejament de Manifesta 15 per amplificar les veus regionals que reflexionen sobre el paisatge metropolità.

Presentació d’arxius a la Gustavo Gili

Durant els darrers dos anys, Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ha treballat en un ampli ventall de projectes de recerca que aprofundeixen en les memòries històriques, genealogies, relats i pràctiques educatives compartides de la regió. Aquests projectes de recerca han esdevingut un projecte multiformat que desafia les narratives dominants i descobreix perspectives alternatives, enriquint la nostra comprensió de la història de la regió. Els arxius —allotjats a la Gustavo Gili, la seu de Manifesta 15 a Barcelona, durant el període de la biennal— són significatius a múltiples nivells: mental, material, espiritual i històric, a partir de veus no escoltades i de l’activació per part de grups diversos de la societat.

La directora de Manifesta, Hedwig Fijen, ha reunit diversos especialistes en arxius per qüestionar les narracions oficials i obrir les portes a una major pluralitat. L’autor espanyol i professor de Princeton Germán Labrador analitzarà l’impacte de la Guerra Civil espanyola i el domini franquista en el desenvolupament cultural i social. La investigadora, comissària i fundadora de Radio Africa Tania Safura Adam revisarà la memòria col·lectiva a través d’una exposició d’«arxius negres», un pòdcast i materials de la Biblioteca Anticolonial, reflectint la història de la metròpoli des de perspectives negres. Finalment, el departament d’Educació de Manifesta 15 presenta una recerca sobre els moviments de renovació educativa catalana, destacant l’impacte de l’educació i la pedagogia en la transformació social.

Rumors from the sea, 2018-2019 © Félix Blume - Thailand Biennale Krabi. Photo © Félix Blume

Programa d’Educació Manifesta 15: Fora per fer escola

El programa d’Educació i Mediació de Manifesta sorgeix d’una investigació col·laborativa amb actors locals, explorant aspectes ignorats de les històries educatives i culturals que ajuden a albirar futurs alternatius. A Manifesta 15, la recerca se centra en els moviments pedagògics progressistes catalans anteriors i posteriors a la dictadura franquista, emprant la recerca artística, la mediació, la programació d’esdeveniments públics i les xarxes professionals. Pretén visualitzar idees i pràctiques que poden contribuir a les transformacions pedagògiques i ecosocials contemporànies, alineant-se amb els temes generals de la biennal: Equilibrant conflictes, Cuidar i cuidar-nos i Imaginant futurs.

Amb el títol «Fora per fer escola», aquesta iniciativa consolida diferents projectes que conformen el programa d’educació i mediació de la biennal. El títol encarna múltiples dimensions significatives: la idea de portar l’educació a l’aire lliure, establir precedents i l’amenaça d’exili a la qual s’han enfrontat innombrables docents per fer escola. A partir de les històries de l’Escola de Bosc, l’Escola del Mar, Vil·la Joana, el col·lectiu de docents Batec i Escoles en Lluita, el programa inclou quatre projectes artístics que es presentaran a la Gustavo Gili acompanyant la recerca arxivística. A més, el programa ha iniciat projectes de networking professional com les Trobades de Professorat i el Grup de Treball Territorial, juntament amb un ampli programa de mediació.

Devouring Lovers, 2023 © Eva Fàbregas – Staatliche Museen zu Berlin, Hamburger Bahnhof – Nationalgalerie der Gegenwart. Photo © Jacopo La Forgia

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles