La Diputació de Barcelona acaba de publicar una nova edició de la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, un document que va néixer amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones grans, especialment d’aquelles en situació de vulnerabilitat o risc social.
Aquesta guia pren ara un paper destacat davant la situació actual de pandèmia donada l’especial vulnerabilitat en la que es poden trobar algunes persones grans, provocada per l’aïllament social i personal al que es veuen sotmeses per motius de la COVID-19. L’Organització Mundial de la Salut ha declarat que els maltractaments a les persones grans són un problema mundial de salut que afecta a moltes persones grans d’arreu del món i que molt sovint es dona en l’àmbit íntim de les persones, fent molt difícil la seva prevenció, detecció i intervenció.
La guia vol contribuir a facilitar elements de coneixement i competència en la praxis professional dels equips municipals per tal que incorporin criteris per a la prevenció, detecció i intervenció en situacions de maltractaments, així com proporcionar una eina per orientar les seves actuacions professionals front un fenomen tan complex d’intervenció com són els maltractaments a les persones grans.
Amb aquesta edició actualitzada de la Guia, la Diputació de Barcelona espera contribuir a la millora de la protecció de les persones grans i dotar els professionals dels instruments que permetin abordar amb la màxima eficiència aquesta problemàtica.
Amb aquesta eina, els equips professionals locals que gestionen aquests casos i que ja disposen de coneixements sobre aquest fenomen, poden fer una bona planificació de la feina de prevenció i detecció, i portar a terme una intervenció eficient que faciliti la recuperació de les persones grans que es troben en aquestes situacions.
La guia recull, en primer lloc, les definicions de les tipologies de maltractaments que es poden detectar, així com els factors de risc i de protecció que fan que les persones grans siguin més o menys vulnerables a patir-los. En segon lloc, se centra en els maltractaments que poden patir les persones grans a les institucions. En tercer lloc, presenta un conjunt de procediments de treball i circuits d’actuació en relació amb la prevenció, la detecció, l’avaluació i la intervenció en situacions de maltractament. Finalment, l’última part conté els aspectes legals i les mesures que es poden emprendre per a la protecció jurídica de les persones grans, així com els aspectes relacionats amb la protecció de dades que cal tenir en compte en aquests procediments.
Aquesta publicació es pot descarregar, gratuïtament, a través del web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona i també es pot adquirir en paper, amb impressió a demanada, al preu de 5 euros. https://llibreria.diba.cat/cat/libro/guia-local-per-fer-front-als-maltractaments-a-les-persones-grans_64308
Dia Internacional de les Persones grans
L’1 d’octubre se celebra el Dia Internacionals de les Persones grans, una data escollida per l’Assemblea General de Nacions Unides l’any 1990 i amb la qual es vol instar a la comunitat internacional a reflexionar sobre les oportunitats i els reptes socials i polítics que suposa l’envelliment demogràfic.
La commemoració d’aquesta data suposa també la voluntat de preservar una vellesa digna i segura i el compromís que les persones grans la puguin viure d’acord als seus propis interessos i necessitats.
La societat està convidada a adherir-se a aquesta commemoració i a col·laborar posant en valor les persones d’avançada edat per garantir els seus drets i les seves llibertats fonamentals.