Formació i Treball crea 440 llocs de treball d’inserció el 2020

Es manté com l'empresa d'inserció amb més capacitat de generació d'ocupació de l'estat espanyol

0
670

La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona, i que l’any vinent celebrarà el seu 30è aniversari, es va mantenir un any més com la referència pel que fa a la creació de llocs d’inserció a Espanya, donant feina a 441 persones (només 7 persones menys que al 2019) a través d’itineraris sociolaborals per a persones en risc d’exclusió social. Tot i que es va produir el tancament d’empreses durant el confinament i els ERTOS van afectar la tasca d’intermediació, el 42% de les persones que van finalitzar l’itinerari va trobar feina al mercat ordinari (principalment en el sectors de logística, neteja i atenció al client).
En total, la Fundació va atendre més de 4.000 persones, la major part dones (57%) i en una tercera part, més grans de 45 anys.
Pel que fa a la inserció laboral a empreses externes, 796 persones van aconseguir un lloc de treball i un 28% dels contractes laborals va tenir una durada superior als 12 mesos (només un 1% menys que al 2019). En l’àmbit de la formació, 585 persones van participar a diversos programes, i un 27% d’aquestes va realitzar pràctiques laborals malgrat la situació derivada de la pandèmia.
Un dels reptes més importants al llarg de la pandèmia va ser l’acompanyament als col.lectius més vulnerables en la gestió de tràmits administratius com ERTOS, l’atur, o la renovació o sol.licitud dels NIE. La Fundació també va acompanyar a 68 persones en el procés de regularització de la seva situació.
Durant el 2020 es va posar el focus en millorar les competències professionals dels treballadors d’inserció, i es van dedicar esforços a l’acompanyament a joves per retornar al sistemes educatius, aconseguint el reconeixement al Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES) com a Centre Socioeducatiu Diürn pel desenvolupament del projecte “Formació en Alternança”, en coordinació amb la Generalitat de Catalunya. Només altres 4 centres compten amb aquest reconeixement a Barcelona.
Pel que fa als programes d’Acció Social, en destaquen el creixement d’Aprop, la Borsa de Treball Domèstic creada l’any 2000 per Càritas Barcelona, i que des de 2017 gestiona Formació i Treball. L’entitat reforça la seva missió com instrument per la dignificació i la professionalització del sector del treball de la llar i les feines de cura, impulsant una nova línia d’actuació sobre cuidadors i cuidadores dirigida a pacients sense suport familiar, per ser atesos en el seu domicili després d’un trasplantament de medul·la òssia. Aquesta nova via, en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona, rep el nom de Recuperem vides, evitem l’exclusió social, i compta amb el suport de CaixaBank i del laboratori farmacèutic Kern Pharma. En xifres, aquest 2020 s’han atès a 102 persones i s’han gestionat 73 ofertes, de les quals un 44% han estat cobertes amb èxit, inserint a 59 persones en el mercat laboral. Són exemples de l’èxit que comporta el treball en xarxa, i com l’aliança entre entitats suposa un impacte transformador i multiplicador sobre les persones ateses. Aquest treball que des de fa anys s’ha cultivat, així com la ràpida adaptació per part de la Fundació per impartir formacions a mida de manera independent -i desenvolupar moltes d’elles online-, van ser factors clau per contribuir a la inserció laboral, i van suposar un salt qualitatiu per a l’entitat en un moment en que s’havien suspès algunes activitats formatives i d’inserció presencials.


Els Projectes d’Economia Circular i els Programes d’Entrega Social

L’entitat treballa activament a partir de models d’economia circular, d’alt impacte social, amb visió mediambiental i sostenibilitat econòmica. En destaquen la divisió tèxtil i la divisió
alimentària, que durant el 2020 han donat feina a més de 311 persones en situació de vulnerabilitat.
Els programes d’entrega social d’aliments i roba van mostrar un creixement molt important respecte a l’any anterior, per sobre del 35%, amb 9192 famílies ateses. La situació va ser de clara emergència social. El cas dels lliuraments d’aliments és el més significatiu, amb un 97% més d’àpats elaborats i un 40% més de lliurament de productes frescos sense cuinar. És una de
les àrees que va mostrar més gran capacitat d’adaptació, com la de l’obertura d’un nou servei de paqueteria verda al Camp de Tarragona i l’inici d’activitats de desbrossament i poda a Barcelona. Molts d’aquests serveis (de neteja i desinfecció, de bugaderia, de recollida de roba usada, de voluminosos, etc.) van ser declarats “serveis essencials”.
Pel que fa el lliurament de roba, aquest va quedar suspès durant més de dos mesos, i limitat després. La línia tèxtil es canalitza mitjançant més de 1.190 contenidors vinculats als projectes de Càritas i de Roba Amiga ubicats a més de 240 municipis de Catalunya, i vehicula l’entrega a través de Botiga Amiga, les botigues pròpies de l’entitat. En aquest sentit, tot i la pandèmia,
en el darrer any l’entitat va gestionar 16.000.000 kg de roba i complements (6.000.000 kg recollits directament i 10.000.000 kg recollits a partir de les Càritas de tota Espanya); gairebé la mateixa quantitat de roba recollida que en anys anteriors. Pel que fa l’impacte mediambiental, aquesta producció responsable, dins el marc dels ODS de l’Agenda 2030, ha implicat un estalvi d’emissions de CO2 de més de 59.000 tones.
També es va engegar un nou dispositiu d’emergència en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona pel repartiment d’àpats (200 al dia) i de roba neta, i l’establiment d’un servei de dutxes durant l’estat d’alarma. Així mateix, es va donar una àgil resposta a les noves necessitats sorgides en el col·lectiu del personal d’inserció. Tot plegat, es va produir un augment del 40% en el treball en xarxa amb altres entitats del Tercer Sector, en especial, pel que fa als programes d’acompanyament de les persones.

La Fundació durant l’any de la pandèmia
Pel que fa a la pròpia estructura de la Fundació, el nombre de personal s’ha mantingut estable: 549 persones el 2019, i 546 el 2020. D’aquestes, 223 places són el cor de l’entitat al ser places dirigides a persones amb contractes d’inserció laboral (per les que van passar 441 persones), i 77 places són persones voluntàries; a més, hi han 246 persones que en formen part de l’equip d’estructura. Tot aquest equip es reparteix entre les seus que es troben a la província de Barcelona, a Sant Adrià del Besòs (on es troba la seu principal), Cornellà de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, i a Vilanova i la Geltrú; i a la província de Tarragona, a Vilaseca, a Constantí i a Valls.
Amb uns ingressos de 18M€ -2M€ menys que l’exercici anterior-, la Fundació ha aconseguit mantenir el valor social generat per sobre dels 31M€ l’any, consolidant el creixement d’un 33% que es va produir el 2019. Tot i això, es va haver de sol.licitar una línia de finançament per valor de 2,5M€ per cobrir el descens en ingressos. L’entitat també va necessitar tramitar un ERTO pel 30% de la plantilla, que va finalitzar al mes de setembre. Però es preveu una recuperació de la facturació, i plena activitat de determinades línies, durant el 2021.
La pandèmia ha canviat la relació entre empreses i Tercer Sector: tant en l’àmbit de les donacions com en el de la intermediació laboral. S’ha passat de fer aportacions del que es podia prescindir a una ferma voluntat d’implicació per part de les empreses. Aquesta voluntat, ha sigut espectacular. Cal una aposta en ferm per part d’entitats, administracions públiques, empreses i ciutadania per contribuir a la reconstrucció social. El consum amb consciència social serà̀ una pràctica cada cop més recorrent. Cal posar-se en la pell de l’altre, tots podríem haver estat la persona que necessita ajuda. Aquesta cooperació entre l’empresa i la Fundació ha ajudat en la recerca de noves estratègies per afavorir la inserció de les participants, així com aproximar-les al mercat laboral a través de formacions professionalitzadores.
El futur: la tecnificació i la digitalització dels programes sota una nova codirecció L’entitat inicia l’any amb una nova codirecció de la mà d’en Xavier Puig i la Marina Arnau, tots dos coneixedors tant de la pròpia organització com del sector, i centrarà la seva activitat
en la tecnificació i la digitalització dels seus programes.
Entre ells, destaca l’adopció de la tecnologia d’última generació Fibersort, projecte pioner a Catalunya per a la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba que es desenvoluparà a la planta de tractament tèxtil de Sant Esteve Sesrovires, la més gran del sud d’Europa. Aquesta tecnologia està basada en l’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR Spectroscopy) la qual permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba per així augmentar el grau de valorització de la fracció reciclable mitjançant la ulterior fabricació de noves fibres.
En la divisió d’alimentació, rep especial atenció la reobertura de D’ins, l’escola-restaurant ubicada a la seu de la Fundació. Després d’un any que tan durament ha colpejat el món de la restauració, l’aposta que fa Formació i Treball és el creixement. A més d’incrementar el volum d’activitat en la línia de col·lectivitats, s’ha aprofitat aquest període d’aturada de servei per actualitzar les instal·lacions del centre. En el seu conjunt, actualment D’ins compta amb més de 800 m2 dedicats en exclusiva a l’activitat gastronòmica.
La Fundació també creixerà territorialment, ampliant el seu àmbit d’influència al Maresme des de la nova delegació que s’obrirà a Badalona, com a resultat de l’aliança amb la Fundació Llegat Roca i Pi.
Encarem el camí de sortida de la pandèmia amb una situació de crisi sistèmica encara més accentuada. Un crisi social i econòmica que precipita als més desafavorits cap a una desigualtat crònica. És urgent abordar aquestes situacions de manera conjunta. Tant
Empreses, Administracions Públiques, com Entitats del Tercer Sector han d’actuar amb interrelacions per buscar solucions conjuntes, d’àmbit comunitari.
En aquest context, les Empreses d’Inserció sociolaboral es situen com una eina cabdal per millorar la situació d’aquelles persones que no tenen oportunitats, que han patit adversitats. Cal posar-nos en la seva pell, ja que podríem o podrem ser qualsevol de nosaltres.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí