El Campus Diagonal-Besòs de la UPC comptarà amb un nou edifici de recerca promogut per l’INCASÒL

El centre de recerca comptarà amb una inversió de més de 24 milions d’euros i 14.352 m2 destinats essencialment a la investigació en energia, sostenibilitat i enginyeria biomèdica.

0
128
A l’acte, hi han participat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i la 2ª tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consorci del Campus Diagonal-Besòs, Janet Sanz.

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, aposta per primer cop per a la promoció i construcció d’un edifici de recerca que té voluntat de ser referent més enllà de Catalunya. El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha presentat aquest matí el projecte de l’Edifici D del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). A l’acte, també hi han participat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i la 2ª tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consorci del Campus Diagonal-Besòs, Janet Sanz.

L’alcaldessa ha expressat l’orgull de la ciutat de Sant Adrià per acollir, juntament amb Barcelona,el Campus Diagonal-Besòs, «un espai docent, d’innovació i coneixement amb un potencial que posa a Catalunya en el mapa referencial en matèria d’energia sostenible». També ha destacat que el Campus és una aposta clara de les diferents institucions pel territori, «el seu impuls és la constatació de creure en tot el potencial transformador que la generació de coneixement pot tenir en l’àmbit del Besòs». Filo Cañete ha recordat que «una societat avança quan promou la recerca, el desenvolupament, la docència de qualitat i la capacitació» i en aquest sentit la posada en marxa del nou edifici D implica un valor afegit, «la ciutat i el territori comptaran amb talent, innovació i projectes tecnològics que segur que crearan sinergies amb els projectes futurs que es desenvoluparan al sector de les Tres Xemeneies»

Vista frontal del futur Edifici D del Campus Diagonal-Besòs de la UPC.

El nou equipament compta amb 14.352 m2 destinats a la recerca, 10.670 men superfície i 3.682m2 sota rasant, una inversió de 24,3 milions d’euros i estarà ocupat per l’IREC, l’IBEC i grups d’investigació de la UPC que sumaran el seu coneixement a la resta d’unitats que ja funcionen al Campus Diagonal-Besòs.

El nou Edifici D del Campus està projectat per ser un centre altament sostenible, tant en la seva construcció com en el seu futur manteniment, com també ho són la resta d’edificis del Campus Diagonal-Besòs.

Edifici D. Construint el futur de la recerca

L’equip format per Cantallops Vicente Arquitectes i Coma Arquitectura ha estat el guanyador del concurs convocat per l’INCASÒL per a la redacció del projecte i la direcció de les obres de construcció de l’Edifici D, el 6è del Campus Diagonal-Besòs de la UPC. És previst que les obres puguin començar a principi del 2024 i es pugui lliurar durant el darrer trimestre de 2025.

El nou equipament estarà situat entre la rambla Central del Campus i el carrer d’Eduard Maristany. L’Edifici D es construirà sobre preexistències ja executades consistents en fonaments i part de l’estructura de les plantes soterrànies. Tindrà una volumetria amb dues alçades, planta baixa més sis plantes d’alçada d’una banda, i planta baixa més tres plantes d’alçada per l’altra, donant lloc a un edifici esglaonat.

Vista lateral del futur Edifici D del Campus Diagonal-Besòs de la UPC.

El projecte guanyador planteja un edifici altament sostenible i inclou en la seva estratègia energètica sistemes passius i bioclimàtics. També cal posar en valor la flexibilitat i versatilitat quant als usos i la distribució dels espais. I que es tracta d’un edifici sostenible econòmicament.

En definitiva, tant l’estructura, les instal·lacions, com la resta d’elements constructius que conformen l’Edifici D busquen respondre a necessitats i criteris essencials com són assolir l’objectiu NZEB (edificis amb un consum d’energia zero o nul), maximitzant l’eficiència i l’autogeneració́ i minimitzant l’energia emprada en el seu funcionamentt.

Destaca el pati com a element vertebrador de l’edifici. Es tracta d’un atri bioclimàtic que es converteix en el cor de la construcció. Travessa tot l’edifici cosint-lo des de la planta soterrani fins a la planta coberta.

Aquest element arquitectònic s’activa de diferents maneres, segons l’època de l’any i els requeriments climàtics de l’edifici (hivern-estiu, dia-nit), de manera que al cap de l’any proporcionarà un estalvi en la demanda energètica. A l’hivern, durant el dia, actua per efecte hivernacle, acumulant una bossa d’aire preescalfat. A les hores sense radiació solar, aquest aire calent permet reduir les pèrdues energètiques per tot el perímetre del pati, transformant l’edifici en un volum compacte i de molt baix factor de forma.

Pel que fa a la gestió́ de l’aigua, el projecte preveu que la coberta de l’edifici porti incorporada una proposta de recollida, filtratge i reutilització́ de l’aigua pluvial per a reg de l’enjardinament tant exterior com interior.

La vegetació́ proposada combinarà̀ espècies de mínim consum d’aigua no invasives per a espais entapissats i arbrat de poca profunditat d’arrelament, garantint la captació́ solar a l’hivern i protecció́ solar a l’estiu. S’ha tingut present, també́, que la disposició́ de la vegetació́ permeti un fàcil accés per al manteniment i neteja. Per als espais dels patis comuns de l’edifici, es proposen espècies interiors de baix manteniment en jardineres.

Un altre element vertebrador del nou edifici de recerca del Campus és la façana bioesfèrica. Això vol dir que la façana de l’edifici es concep com un element natural que embolcalla verticalment el volum de forma ordenada i s’adapta a cadascuna de les orientacions per fer front als diferents gradients de radiació́ solar.

Pol d’atracció per a nous centres, fundacions i grups de recerca

Al nou Edifici D s’ubicaran grups de recerca de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) -centre consorciat per la Generalitat, la Universitat de Barcelona (UB) i la UPC-, ambdós membres de la xarxa CERCA presidida per la Generalitat de Catalunya, així com grups de la pròpia UPC. Tots aquests grups de recerca augmentaran el potencial de recerca del Campus.

L’IREC, que contribueix en l’objectiu de fer un futur energèticament més sostenible des del desenvolupament científic i tecnològic, ocuparà el 60% de la superfície disponible al nou edifici. L’IBEC és un centre de recerca que abasta gran part dels àmbits de la bioenginyeria i compta amb l’objectiu de convertir-se en el soci tecnològic dels hospitals, dels centres de recerca biomèdica i de les universitats del seu entorn, ocuparà el 20% de l’espai del nou equipament. I, finalment, la UPC, hi ubicarà part dels seus grups de recerca en el 20% restant de superfície disponible de l’Edifici D.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí