Més de 10.300 persones ateses al 2020 amb el Pla Creu Roja Respon al Barcelonès Nord

Des de l’inici de la pandèmia i fins al 31 de desembre 2020, un total de 10.344 persones en situació vulnerable del Barcelonès Nord han estat ateses des de Creu Roja, i s’han realitzat 17.218 respostes, relacionades especialment amb necessitats bàsiques com l’alimentació i la medicació.

0
594

El 13 de març, es compleix un any de l’activació del Pla Creu Roja Respon enfront la pandèmia. Un pla activat a nivell nacional a través de totes les assemblees locals i comarcals de Creu Roja a Espanya. A Catalunya, segons les dades presentades per Creu Roja, des de del Pla Creu Roja RESPON davant el coronavirus s’ha prestat suport humanitari a 415.976 persones en situació de vulnerabilitat a tot el territori. Al Barcelonés Nord, un total de 10.344 persones han estat ateses.
Des del primer moment de l’emergència sanitària, Creu Roja va posar en marxa el dispositiu més destacat de la seva història contemporània per poder donar resposta a les necessitats de la població vulnerable: població atesa ja per Creu Roja en situació de precarietat des de anys enrere, així com per fer front a les noves sol·licituds de suport de persones afectades directament per les conseqüències de la pandèmia: ERTE, pèrdua de la feina, manca d’ingressos i necessitat d’ajuda alimentària, medicació… Infància i joves en situació vulnerable confinats en habitatges sense els dispositius adequats per continuar les classes escolars de forma telemàtica, entre d’altres.

Per poder donar resposta a aquest augment de demandes de la població, ha estat indispensable el suport de les persones voluntàries. 2020 ha estat marcat per la Covid19, però també per la solidaritat de la ciutadania, que des del primer moment va sumar-se al voluntariat En el cas de Creu Roja al Barcelonès Nord, gairebé més de 100 noves persones s’han incorporat a l’equip de voluntariat.

Aliments i medicació (ajudes bàsiques) per a famílies en situació vulnerable
Per a moltes famílies amb ingressos mínims degut a la pèrdua de feina, la necessitat de suport per a una cistella d’aliments bàsica ha augmentat. Davant de l’augment de sol·licituds d’aquests tipus als serveis socials de Badalona, des de l’Ajuntament de Badalona es va crear el nou Programa Municipal d’Aliments de Badalona, ubicat provisionalment al Palau Municipal d’Esports i gestionat per Creu Roja i des de finals de setembre ubicat a les instal·lacions de Badalona Capaç. Des d’aquest servei s’han atès al 2020 gairebé 1.900 famílies, i s’han entregat més de 13.000 lots de cistella bàsica d’aliments. Sempre en coordinació amb els Serveis Socials del municipi.
Per garantir l’alimentació de famílies en situació vulnerable ateses des de l’entitat, s’han entregat també 130 targetes precarregades per fer la compra en comerços locals.
En els Programes d’aliments de Sant Adrià de Besòs i de Santa Coloma de Gramenet, ja existents abans de la pandèmia, el volum de famílies ateses ha augmentat respecte anys anteriors.
Durant els primers mesos de la pandèmia, es van realitzar 886 entregues de medicació a domicili, en coordinació amb el servei de farmàcia de l’Hospital Municipal de Badalona, Esperit Sant de Santa Coloma i CAP’s de Sant Adrià de Besòs, per a persones amb malalties cròniques que no podien desplaçar-se a buscar la seva medicació. Sensibilització, prevenció i seguiment:
Per garantir les mesures enfront la Covid19 i informar a la població més vulnerable, des del primer moment es van realitzar trucades de seguiment telefònic a les persones ateses des de l’entitat. Aquestes trucades de seguiment, prevenció i promoció de la salut, es realitzaven des del centre de contacte del Barcelonès Nord. En total s’han realitzat 2.691 d’aquestes trucades:
-Trucades de prevenció i promoció de la salut: 1.730 (sobre Covid, campanya Grip…).
-Trucades socials informatives i de seguiment: 961 (sobre Ingrés Mínim Vital, ocupació…).
Dins l’àmbit de la salut, i en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, durant l’estiu es va dur a terme la campanya de sensibilització enfront la Covid19, enfocada sobre tot a la població més jove. A Badalona, l’equip d’agents de salut va sensibilitzar més de 2.000 persones al carrers de la ciutat.
L’activitat presencial amb aquest col·lectiu es va haver d’adaptar al format telefònic, per mantenir un seguiment periòdic amb elles, ja que moltes es troben soles i sense xarxa de suport en molts casos. En total s’han realitzat 1.195 trucades de seguiment entre les 60 persones participants dels Programes d’Atenció a la Gent Gran. Des de l’estiu, amb la millora de la situació sanitària, s’han realitzat acompanyaments amb aquestes persones per anar a fer la compra, passejar, i des de fa dues setmanes, s’han recuperat els tallers presencials en grups molt reduïts i diferents dies de la setmana, per garantir la seva seguretat enfront el virus.
Infància i joventut: L’espai de reforç educatiu i lleure d’èxit Escolar es va haver d’adaptar al format virtual per garantir l’acompanyament als infants i les seves famílies en un moment difícil on, en molts casos, els recursos per seguir les classes escolars eren reduïts. Des de Creu Roja es van adaptar les classes de reforç escolar de forma virtual, especialment amb els joves. Un total de 40 infants han estat atesos des del Pla Creu Roja Respon al 2020, realitzant amb ells 371 intervencions, entre elles, entregues de lots d’entreteniment i material escolar a domicili durant els mesos de confinament. Servei d’Ocupació:
Des del Servei d’Ocupació de Creu Roja s’han atès 321 persones (210 dones i 111 homes), oferint orientació telefònica i/online, o presencial amb cita prèvia, per a l’actualització i creació de currículums, orientació sobre tràmits, etc.).
En total al 2020, sumant les persones ateses des del Pla Respon i la resta de projectes d’Ocupació on s’han realitzat diverses formacions online i semi presencials, s’han atès 414 persones.
Segons les Dades de l’Observatori de Creu Roja “Impacte de la COVID-19 en col·lectius vulnerables”, elaborat amb 1.535 persones menors de 65 anys ateses dins el Pla Creu Roja RESPON i enquestades entre els mesos de novembre i gener 2021:
El 48% de les persones desocupades ateses i enquestades per la Creu Roja a Catalunya al llarg d’aquest any ha perdut la feina a causa de la pandèmia -gairebé 10 punts més que a l’octubre de 2020-, mentre que el 61,2% de llars que abans de la crisi sanitària comptaven amb ingressos mensuals més o menys estables ha disminuït els seus recursos econòmics.
Un 5% dels assalariats s’ha acabat reconvertint en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). El 91% de les persones que treballen ho fa en modalitat presencial ja que la seva feina no permet el teletreball.
Segons aquest estudi, durant els darrers mesos s’han diversificat els perfils de nuclis familiars que han rebut suport de l’entitat, fet que ha implicat un esforç per oferir respostes personalitzades a cada tipologia. Predominen les parelles amb descendència (48%), seguides de les famílies monoparentals amb mare al capdavant (18%).
Portant aquestes dades a nivell del Barcelonès Nord:
Moltes de les persones ateses des del servei d’ocupació provenen del sector de la hostaleria, cambreres de pisos, ajudants de cuina, cambrers/eres de restaurant i bars amb perfils laborals baixos que ara s’han trobat sense feina, perquè treballaven en els sectors més afectats per la
pandèmia. A diferència d’anys anteriors, on el perfil majoritari era de persones aturades de llarga durada, ens trobem actualment amb persones que han perdut la feina en els últims mesos, com a conseqüència de la pandèmia.
Tota aquesta tasca ha estat possible gràcies a la participació de les persones voluntàries, que des del primer moment de l’emergència, s’han anat sumant a l’equip de voluntariat de l’assemblea. En total, 321 persones han estat activades al Pla creu Roja Respon, realitzant un total de 6.165 hores d’acció voluntària.
Aquestes noves incorporacions han estat sobre tot població jove, entre els 20 i 35 anys, seguida de la població de 30 a 40 anys.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí