“El Partit Socialista durant tots aquests anys ha donat l’esquena a molts veïns i veïnes”

Entrevista a Irene Pardo, candidata a l'alcaldia de Sant Adrià de Besòs pel Partit Popular (PP)

0
410

Pregunta. Què és per tu Sant Adrià?          

Resposta. Per mi és un repte personal. Jo soc ciutadana de fora de Sant Adrià però amb un lligam molt fort familiar amb aquesta ciutat. Des de fora sempre s’ha vist com una ciutat oblidada en mig de tres grans ciutats, Barcelona, Santa Coloma i Badalona. És com el “patito feo” de l’Àrea Metropolitana del Barcelonès Nord. La gran oblidada. Tot el que no volen les ciutats grans que la rodegen, tot ha vingut cap aquí. També és la gran oblidada en moltes polítiques socials i econòmiques, polítiques del dia a dia de la gent. Veiem l’estat de la via pública, el tema de seguretat. No hi ha un pla seriós per aquesta ciutat, es van posant pegats durant els darrers 40 anys. Però no hi ha un pla de ciutat que aposti per Sant Adrià, que digui que és més que una ciutat dormitori, que apostem per la seva economia, per la seva gent jove i gran, i anem per totes. Per mi és el gran repte de situar Sant Adrià en el mapa de l’Àrea Metropolitana i que quan es digui “soc de Sant Adrià”, la gent se senti orgullosa.         

P. Ja has comentat que no vius a Sant Adrià. Alguns dels altres candidats ens han dit que portes molt poc temps a la ciutat i que no la coneixes. Què els hi diries?

R. Jo els hi diria que a vegades no cal dormir a la ciutat per viure a la ciutat. Molta gent pot dir que coneix més el barri en el que treballa que on vas a dormir, perquè és on passem el dia a dia. Jo estic a Sant Adrià ara mateix matí i tarda perquè m’ho prenc seriosament. Faig vida a Sant Adrià, esmorzo, dino i pràcticament sopo a Sant Adrià. No ho vull fer només fins al 28 de maig, ho vull continuar fent. No sé per on passen els meus projectes de futur, però també el meu passat ha estat molt lligat a la ciutat de Sant Adrià. Les meves tietes, la meva mare, la meva àvia fan vida a Sant Adrià, i han viscut a la ciutat. A vegades algú es pensa que per haver nascut en el lloc té més drets que altres que venen de fora. Jo també els hi dic als meus rivals que alguna cosa està passant quan les enquestes de satisfacció de la gent de Sant Adrià amb el govern de la ciutat, en aquest cas socialista, el suspenen. Què més ens dona que una persona estigui tot el dia a Sant Adrià si no fa res per Sant Adrià. Jo aposto per algú, m’és igual on viu, però que aposti per la ciutat. Jo aposto per Sant Adrià i tinc molta il·lusió i moltes ganes per fer coses per la gent que viu a Sant Adrià. Perquè aquesta ciutat s’ho mereix d’una vegada per totes.       

P. Has parlat del govern socialista, que porta 40 anys. Per què creus que la gent no vol fer un canvi?

R. Sí que és veritat que al carrer es nota que la gent està cansada, hi ha reivindicacions històriques, la gent es queixa molt, però també hem de ser conscients que aquí el Partit Socialista porta molts anys, té una base molt sòlida de votant fidel, de votant de les sigles, més enllà de la gestió, i costa molt trencar amb aquesta tradició de vot. Crec que per primera vegada el Partit Socialista està veient les orelles al llop, ha fet coses molt malament, han tingut moltes crisis de govern, un alcalde ha hagut de marxar, han tingut molts problemes interns al PSC, hi ha molt descontent amb moltes coses que han passat a la ciutat. Per exemple, temes de la Rambleta, de seguretat, som la primera ciutat catalana amb l’índex de criminalitat més alt de tot Catalunya, bastant per sobre de la mitja catalana d’un delicte cada mil, sobrepassem bastant aquesta mitjana de delictes a la ciutat. Veiem que el Partit Socialista durant tots aquests anys ha donat l’esquena a molts veïns i veïnes. Però és el que comentàvem, costa molt trencar amb aquesta tradició de vot socialista. També tenim un problema, hi ha molta abstenció a Sant Adrià. Necessitem que la gent participi a les eleccions, tots. Hi ha una part de descontentament, i una part que pensen que sempre guanyen els mateixos i es queden a casa. Jo faig una crida a què totes aquelles persones que estan desanimades i descontentes poden canviar les coses a les urnes. Quedant-nos a casa no aconseguirem el canvi, però anant a votar sí. Per tant, anem a votar tots el pròxim 28 de maig perquè és molt important. No ens val amb un 53 o 54 per cent de participació com hi ha normalment a Sant Adrià. No és representatiu. Si volem canviar les coses, la gent ha de sortir i donar opcions a aquelles persones que volem canviar aquestes dinàmiques de ciutat.

“El Partit Socialista està veient per primera vegada les orelles al llop”

P. Hem parlat de la seguretat. Creus que aquest és el punt més negre de la ciutat?

R. Hi ha diversos punts negres. Un és la seguretat. Tenim un problema de gestió de la policia local, no de les persones que estan dins, però sí hi ha un problema de gestió. Sant Adrià no té un pla de seguretat clar i que aposti per combatre la delinqüència a la ciutat. Tenim un problema al Casc Antic on els propis veïns s’han d’organitzar mitjançant grups de WhatsApp per fer front a possibles ocupacions i robatoris. No ha de ser la societat la que faci front a problemes que són de l’administració. Tenim un problema al barri de Sant Joan Baptista, a La Mina, al Besòs. Quan parles de Sant Adrià fora de Sant Adrià, la gent ho relaciona amb delinqüència, i això és perquè la ciutat té un problema. A més, les dades del ministeri de l’interior que van sortir a finals de l’any 2022 parlaven per si sols.

Després hi ha altres punts negres, com és la neteja. Tothom et parla de la deixadesa que hi ha a Sant Adrià. Carrers bruts, brossa, els grafitis a les parets que estan de forma perenne. La neteja al barri de La Mina, que ara sí que estan netejant perquè venen eleccions, però es deixen estar. Problemes de plagues de cuques, de rates. Una deixadesa que la gent ho palpa i que demanen més neteja. A la vegada, és veritat que hi ha incivisme, però tornem al mateix. L’incivisme es combat amb policia a peu de carrer o instal·lant càmeres de videovigilància. No por ser que els veïns del passatge de la Pollancreda s’estiguin queixant cada dia dels vidres trencats als seus cotxes i que l’ajuntament no els hi faci cas.

També tenim un tema molt important que és el tema de la contaminació, i el tema de la platja. Tercer any consecutiu que tenim una platja tancada. Si això fos Barcelona, la platja hagués estat oberta als dos dies. Però com que és Sant Adrià, tornem al mateix, el “patito feo” de l’Àrea Metropolitana, la tanquem i “a otra cosa mariposa”. Doncs, no. Hi ha temes que són de ciutat, que s’han d’abordar, que s’han de fer amb serietat, i que no es fan. Aquests temes de seguretat, neteja, contaminació, estat de la via pública, s’han d’afrontar. Cal un pla de ciutat i nosaltres des del Partit Popular ho volem fer.     

      

P. I quin és el vostre pla de ciutat?

R. El nostre gran eix és el tema de la seguretat. Volem crear, com es va crear a la ciutat veïna de Badalona amb el Xavier García Albiol una unitat d’intervenció immediata, la Unitat Omega, amb uns agents preparats per intervenir en els punts més calents de la ciutat i de forma immediata en situacions més greus que el típic robatori de carrer. Sant Adrià ho necessita, té problemes de criminalitat molt importants. Volem incrementar la ràtio de policies locals per cada 1.000 habitants. I volem policia al carrer, patrullant, tant en cotxe com a peu. No pot ser que hi hagi barris com el Besòs en el què durant tot un dia, si et quedes assegut en un banc no veus ni un sol cotxe de policia.

Volem crear una oficina d’antiocupació perquè Sant Adrià també té problemes d’ocupació. I també com a Partit Popular de Sant Adrià exigirem una llei nacional per desallotjar els ocupes en menys de 24 hores. També volem implantar la videovigilància connectada amb la policia local en els punts més calents on hi ha hagut més robatoris, com els aparcaments públics com el de la Pollancreda, o altres punts de la ciutat.

Temes d’il·luminació. No pot ser que perquè no s’hagi renovat una contrata d’il·luminació a Sant Adrià tinguem bombetes foses per tota la ciutat, fanals oxidats, i hi hagi punts molt foscos. Sant Adrià necessita llum, sobretot al barri de La Catalana, que és un barri molt residencial.

Temes de neteja. S’ha d’incrementar la neteja de matí i tarda. Volem posar un telèfon d’atenció al ciutadà on es passin les incidències. Si tu, sota de casa teva, alguna persona ha deixat els mobles el dia que no li toca, que es pugui donar avís a l’ajuntament, que reculli la demanda perquè aquella brutícia no estigui quatre dies sota de casa teva i que s’acumuli la brossa. Que el ciutadà pugui donar avís sobre pintades, punts de la ciutat que estan més bruts del normal.

Després, el tema de la platja, volem saber què ha passat. El discurs ha canviat molt d’un any a un altre. L’any passat estava tota la platja contaminada i es necessitaven vuit mesos per descontaminar-la. Ara, com toquen eleccions, la platja només està contaminada un trosset i només es trigaran quatre mesos. Volem saber d’on ve aquesta contaminació, i posar remei, perquè és un problema. Volem abordar-lo perquè la platja mai més torni a estar tancada. Si s’ha de trigar una mica més es trigarà a obrir-la, però volem fer les coses bé de cara al futur.

I sobretot, i molt important, si arribem al govern demanarem una auditoria externa dels comptes de l’ajuntament. Perquè hi ha coses que no ens agraden, no és transparent aquest ajuntament. Serà de les primeres coses que farem quan arribem a l’ajuntament, com altres plans com un servei d’acompanyament de les persones grans, que estan molt oblidades. I també un pla sobre salut mental en els joves, que és una xacra que patim des de la pandèmia, i a més volem apostar pels serveis socials. Hi ha persones que ho estan passant molt malament, barris marginals on la renta és molt baixa.      

“Si arribem al govern demanarem una auditoria externa dels comptes de l’ajuntament”

P. Penseu que la gestió municipal és molt hermètica i poc transparent?

R. T’ho diré quan estigui dins de l’ajuntament, presenti mocions en un ple i vegi quan triguen en contestar-me. Ara ho estic vivint com a ciutadana a l’hora de fer gestions. No és normal que quan truques a un ajuntament no t’agafin el telèfon. No és normal que quan vols fer una gestió com a ciutadà truquis a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, a l’OAC, et donin cita prèvia per 20 dies després i qualsevol tràmit que hagis de presentar sigui mitjançant una burocràcia increïble. Un ajuntament ha de ser àgil, accessible i transparent. La OAC és una barrera pel ciutadà, i quan tu poses barreres davant el ciutadà, no estàs sent transparent. Un ajuntament que és transparent dona accessibilitat a qualsevol ciutadà. Ja us explicaré, si aconsegueixo ser regidora, tan de bo sigui alcaldessa, però si soc regidora i estic a l’oposició, quan demani un tràmit a veure com em contesten i quin termini triguen.                   

P. Si es donen els resultats entrarieu en el terreny dels pactes per governar? Hi hauria alguna línia vermella?

R. Ara mateix estem a la carrera de les eleccions. Jo sempre dic, i potser és la resposta que donem tots, que ara no penso en pactes, sinó en guanyar eleccions. Aquest és el meu objectiu, jo surto a guanyar. Si vaig amb mentalitat de pactes abans de les eleccions crec que és un error per part meva. Jo surto a guanyar. Vull veure també què ofereixen els altres partits. El que jo ofereixo és un programa cent per cent de ciutat, on no pregunto a la gent si és d’esquerres o de dretes, o si és independentista o no. Crec que parlar de seguretat, neteja, serveis socials, salut mental, persones grans, gent jove, contaminació, no és un tema ideològic, sinó és un programa de ciutat. Per tant, crec que tinc moltes possibilitats, que la gent té ganes de canvi, i quan siguin les eleccions, jo soc una persona molt dialogant, em puc seure a parlar amb tots els partits. Però surto a guanyar, i ja veurem què passa.  

Programa electoral del Partit Popular