18.8 C
Sant Adrià de Besòs
viernes, abril 19, 2024
spot_img

El MhiC acull l’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”

El Memorial Democràtic organitza l’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”. La mostra, produïda amb la col·laboració del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MhiC) i una desena d’arxius fotogràfics, s’inaugurarà el 21 de gener, a les 12.30 h, al MhiC. La inauguració anirà a càrrec de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González i de l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete Carrillo. Hi participaran també el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, i la directora del MhiC, Imma Boj Labiós. Prèviament, a les 12 h, la consellera Ubasart i l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs signaran un conveni de col·laboració entre el Memorial Democràtic i el MhiC.

L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juny.

Una mostra per comprendre el fenomen migratori

Amb aquesta exposició, el Memorial Democràtic vol posar l’accent en la rellevància del fenomen migratori, un episodi fonamental per a la configuració de la Catalunya de la segona meitat del segle xx, indestriable de la fortalesa i el dinamisme del moviment antifranquista.

L’exposició se centra en l’obra Els altres catalans, de Francesc Candel. El llibre va captar la complexitat i la riquesa humana i social que suposava per a la Catalunya de la postguerra el fet d’esdevenir una zona receptora d’una quantitat ingent de persones d’altres contrades de l’Estat. Majoritàriament fugien de la precarietat socioeconòmica. En molts casos, també de la persecució política que imposava el règim de Franco. Els altres catalans es va publicar l’any 1964. Era una proposta pionera, entre l’assaig sociològic i la literatura testimonial, que incidia en la denúncia de les greus problemàtiques que derivaven del fenomen migratori a Catalunya, agreujades per les dificultats de la postguerra. Barraquisme, dèficits sanitaris i higiènics i marginalitat social foren, entre d’altres, algunes de les carències que més obertament proliferaren en les zones urbanes durant la dictadura franquista.

El muntatge expositiu s’estructura en 5 àmbits que incideixen especialment en el fenomen migratori a l’Espanya i la Catalunya de la postguerra, així com en problemàtiques com la manca d’habitatge i la precarietat que milers de persones van haver de patir, com ara retorns als llocs d’origen, barraquisme i malalties, entre d’altres. També fa referència al rol fonamental dels anomenats altres catalans en la configuració de l’oposició antifranquista.

El relat de l’exposició es construeix amb fotografies i textos de contextualització intercalats amb cites extretes de l’obra Els altres catalans que serveixen per il·lustrar les qüestions tractades.

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles