L’impuls i la promoció de la participació de la ciutadania adrianenca en el disseny de les polítiques públiques municipals és una de les prioritats de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. En aquesta línia impulsa el procés participatiu per tal de que la ciutadania adrianenca digui la seva sobre la reordenació de l’avinguda de la Platja i del seu entorn.
L’Ajuntament va presentar al veïnat de Sant Joan Baptista, en una reunió celebrada el passat 13 d’octubre, un estudi amb dues alternatives d’intervenció d’aquest espai: una proposta de transformació urbana integral amb més protagonisme per als vianants i la natura i un reequilibri de la mobilitat que promou l’ús del transport públic i la bicicleta; i una altra proposta més continguda que mantenia la configuració urbana actual. Les persones participants en la trobada, més d’un centenar, van valorar més positivament l’alternativa de transformació integral i ara, a partir de l’1 de desembre de 2022 i fins al 5 de febrer de 2023, tots els ciutadans i ciutadanes de Sant Adrià que vulguin podran fer les seves aportacions de millora a l’ opció escollida.
Com participar?
El procés s’articularà a través de la plataforma digital Decidim per Sant Adrià, una eina que organitza en un sol espai tots els òrgans de participació i els processos participatius endegats a la ciutat. La plataforma permetrà als ciutadans i ciutadanes fer un seguiment de les diferents fases del procés participatiu sobre la reordenació de l’av. de la Platja, consultar la documentació de les alternatives i enviar les idees i suggeriments de millora de la proposta de transformació urbana integral a través del formulari de la plataforma.
Per tal de promoure la participació de tothom i evitar la bretxa digital el Servei de Participació ciutadana realitzarà un suport presencial d’accés a la plataforma Decidim per Sant Adrià per presentar propostes. El punt estarà instal·lat al Casal de Cultura, el 12 de gener de 2023, de 10.30 a 13.30 h. Els suggeriments també es podran fer a través d’una instància que s’haurà de presentar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament (de l’1 de desembre de 2022 al 5 de febrer de 2023).
Al Servei de Territori (4a planta de l’Ajuntament) es garantirà l’accés a la informació de l’alternativa de transformació urbana integral, objecte del procés participatiu. A més a més, durant uns dies dels mesos de gener-febrer (a determinar) s’instal·larà també un punt d’informació a l’av. de la Platja.
Un cop finalitzada aquesta primera fase d’informació i propostes hi haurà un període d’avaluació (del 6 al 19 de febrer de 2023) durant el qual es valoraran els suggeriments rebuts i a continuació, en la fase de retorn, es donarà resposta a totes les propostes rebudes (del 20 de febrer al 6 de març de 2023). Els suggeriments de millora valorats positivament s’incorporaran en el futur projecte de remodelació.
La proposta: nou espai central del municipi amb més protagonisme per al vianant i la natura
La proposta de transformació integral, objecte d’aquest procés participatiu, preveu assolir els 4 objectius plantejats a la proposta de manteniment de la configuració urbana, tot i que aportant algunes solucions puntuals més beneficioses per a cadascun d’ells. Els objectius són: donar continuïtat a l’eix cívic i comercial de l’av. de Catalunya; garantir una continuïtat confortable de la mobilitat intel·ligent; potenciar les capacitats de l’avinguda com a refugi climàtic i reduir l’aïllament i els problemes d’incivisme a la pineda.
A més a més, millora la solució de manteniment amb dos nous objectius: reequilibrar l’espai destinat al vianant per potenciar la qualitat de vida del veïnat i introduir i endreçar usos complementaris a les terrasses al passeig central de l’av. de la Platja.
Per assolir els objectius la proposta planteja, entre altres actuacions, la pacificació del trànsit de vehicles privats i la restricció al veïnat al tram inferior de l’eix; la generació d’espais d’estada i joc i la limitació i acotament de terrasses de bars amb vegetació al passeig; l’activació de la pineda com a vorera equipada i una millora de l’accessibilitat universal (elevació de paviments i plataformes úniques en alguns punts); més arbrat, escocells més grans i introducció d’estrats arbustius; i la implantació de sistemes urbans de drenatges sostenibles (major foment de la retenció de l’aigua de la pluja i filtració al freàtic).
La transformació d’av. de la Platja i el seu entorn vol assolir doncs l’expansió del principal eix cívic i comercial de Sant Adrià en la seva obertura al mar amb la previsió de desenvolupament del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies i convertir-lo en un gran corredor social i ecològic (de salut, lleure, igualtat, economia, natura…), un espai central del municipi que doni protagonisme a les persones i que complementi la infraestructura verda del riu Besòs. Aquesta remodelació es també una oportunitat per «cosir» el territori, donar-li continuïtat i convertir-lo en un pol d’atracció també per als ciutadans i ciutadanes dels municipis de l’entorn.
Més informació: PLATAFORMA DECIDIM PER SANT ADRIÀ