26.2 C
Sant Adrià de Besòs
domingo, julio 14, 2024
spot_img

Barcelona testeja al Campus Diagonal-Besòs nous sistemes innovadors de rehabilitació per ampliar i millorar edificis d’habitatges

L’Ajuntament de Barcelona provarà al Campus Diagonal-Besòs tres prototips de construcció industrialitzada que permeten ampliar i augmentar el confort i el rendiment energètic dels edificis de la ciutat i millorar l’entorn urbà. Es tracta de les tres propostes guanyadores del repte urbà llançat el 2022 per buscar solucions innovadores per a la regeneració d’edificis d’habitatge, promogut per l’Institut Municipal d’Urbanisme de la mà de la Fundació BIT Hàbitat. L’objectiu de reptes com aquest és el de generar noves propostes i solucions innovadores que no existeixen en el mercat i que poden constituir en el futur noves eines de regeneració urbana i rehabilitació d’edificis.

Els tres projectes guanyadors del repte són ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB, i cadascun consisteix en sistemes constructius pensats per adaptar-se a edificis d’habitatges existents. Aquestes sistemes són estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen una nova façana als edificis que els permet guanyar espai per als habitatges (balcons, noves estances o zones comunitàries), o millorar-ne l’aïllament i l’impacte del sol. També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja.

A través d’aquests prototips de construcció industrialitzada, es podrà millorar el confort, les condicions d’habitabilitat i la sostenibilitat dels edificis actuals, reduint les emissions de CO2 i els consums energètics. A més, els modes de construcció són de baixes emissions i amb costos limitats per permetre regenerar un volum elevat d’habitatges en les dècades vinents per incidir en els compromisos de descarbonització de la ciutat de Barcelona en el marc de la missió climàtica.

Els tres prototips es monitoritzaran durant 12 mesos a un solar del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya a Sant Adrià de Besòs per tal de valorar els impactes en salut i confort, resiliència urbana, eficiència energètica, economia circular i biodiversitat. Això serà possible gràcies a la instal·lació d’un sistema de sensors smart building que permetran la mesura de diversos paràmetres en continu.

Aquesta convocatòria suposa una inversió de més de 410.000 euros per donar suport financer als projectes. ALIGRA i Regenerar Barcelona han comptat amb un ajut de 150.000 euros cadascun, i Innofab, amb 110.522,70 euros, uns ajuts que suposen el 80% del pressupost total de cadascun dels projectes.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació que ha comptat amb la presència de Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià de Besòs; Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona; Daniel Crespo, rector de la UPC; David Juarez, soci arquitecte d’Straddle 3 (projecte Aligra); Pere Joan Ravetllat, doctor arquitecte i coordinador del grup de recerca REARQ en Rehabilitació i Restauració Arquiectònica (projecte Regenerar Barcelona) i Teresa Batlle, socia-founder de Picharitecs (projecte Innofab).

Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, ha emmarcat aquesta actuació en els reptes que té avui la ciutat i tota l’àrea metropolitana. “Tant important és poder accedir a un habitatge assequible, com que sigui un habitatge digne, que s’hi pugui viure bé”, “Volem rehabilitar el parc edificat de la ciutat perquè som conscients que ens hi juguem la millora de la qualitat de vida i la reducció d’emissions. Per això tenim en marxa un programa municipal de regeneració urbana i estem intervenint per millorar el parc edificat de diversos àmbits de la ciutat”, ha afegit.

D’altra banda, l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha posat en valor que els prototips es provin al seu municipi, al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya. En aquest sentit, ha posat de relleu “la quàdruple hèlix de col·laboració de l’administració pública, l’àmbit privat, la universitat i la ciutadania per millorar el dia a dia de les persones”,

Cañete ha posat el focus en un dels desafiaments globals dels processos d’urbanització que s’hauran d’afrontar en un futur: la densificació dels entorns urbans. «Entre el 65 i el 75% de la població viurà en àmbits metropolitans en 15 o 20 anys. La solució en un context de canvi climàtic no és només construir ni ocupar més sol sinó també rehabilitar els edificis existents». Aquesta rehabilitació, ha afegit l’alcaldessa, «ha de ser mediambientalment sostenible, econòmicament viable i ha de donar una resposta àgil a una societat canviant». En aquest línia, ha assenyalat, que «aquests prototips poden ser la solució. Són fàcils de dissenyar perquè són de codi obert i s’adapten al parc d’habitatge ja existent sense modificar el planejament, incrementant l’eficiència energètica en edificis antics i per tant, millorant el confort i la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes».

Els nous sistemes que ara es testejaran corresponen a les propostes següents:

ALIGRA

Projecte liderat per Straddle 3 juntament amb de Societat Orgànica, Tall Fusta, Aiguasol, Tejido

El projecte Aligra és un sistema integrat de construcció prefabricada a base d’elements bidimensionals (2D) de fusta i de productes derivats de la fusta. Es tracta d’un sistema de codi obert que es tradueix a un sistema genèric i adaptable a qualsevol situació constructiva. Les principals característiques que defineixen el sistema Aligra són l’economia de mitjans, la modularitat, la lleugeresa, la facilitat de muntatge, els materials ecològics i la flexibilitat.

Els beneficis que aporta són:

 • Millora, per mitjà de sistemes passius, del comportament tèrmic de l’espai interior.
 • Eficiència en els consums d’aigua i d’energia gràcies a l’execució dels comandaments automàtics de control de les instal•lacions.
 • Fàcil manteniment i substitució dels elements, que permet allargar la vida del conjunt del sistema.
 • Monitorització del prototip més econòmica i fàcilment replicable gràcies a l’ús de maquinària i programari de codi obert. Opció de gamificació perquè la comunitat usuària pugui adoptar pautes responsables de consum d’aigua i d’energia.

Regenerar Barcelona

Projecte liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (REARQ – Rehabilitació i Restauració Arquitectònica, i GICITED – Grup Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia a l’Edificació), juntament amb l’empresa Constraula, Enginyeria i Obres, SAU

El projecte es planteja com un ‘open system’ que consisteix en un suport autoportant de fusta – que s’uneix a l’estructura existent amb ancoratges sense transmetre-li càrregues– modular i muntat en sec, capaç d’acollir formes d’ocupació i apropiació de l’espai diverses i adaptables a diferents situacions i tipologies preexistents i, en general, a necessitats diverses.

 • Els beneficis que aporta són:
 • Foment de la descarbonització i circularitat gràcies a l’ús de materials de proximitat, reciclables i reutilitzables; en la seva construcció i posada en obra.
 • Millora del confort tèrmic i la reducció de consums d’energia amb estratègies passives.
 • Fàcil muntatge, adaptació i manteniment gràcies a la modularitat del sistema.
 • Disminució de l’abocament d’aigua a la infraestructura de sanejament de la ciutat maximitzant la superfície de recollida i emmagatzematge d’aigües pluvials.
 • Potenciació de la biodiversitat local, amb diferents estratègies per afavorir-la.
 • Creació d’un espai comunitari de qualitat per als habitants de l’edifici.

InnoFAB

Projecte liderat per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, juntament amb Metalperfil Ros, Verdtical Urban Biotechnology.

El projecte presenta una estructura metàl·lica fàcil de muntar i desmuntar, amb sistemes de tancament i d’acabat industrialitzats, lleugers i multicapa, amb materials que, en un 80%, provenen de productes reciclats o que es poden reutilitzar.

Els beneficis que aporta són:

 • Augment del confort tèrmic, acústic i lumínic.
 • Aprofitament de les aigües pluvials i increment de la biodiversitat a partir de la vegetació integrada.
 • Reducció de la demanda energètica mitjançant aïllament tèrmic, plaques fotovoltaiques i estalvi energètic digital.
 • Foment de la circularitat mitjançant l’ús de materials reciclats, reciclables i reutilitzables.

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles