Sant Adrià aposta per reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle

El passat any 2023 l’Ajuntament va instal•lar 6 plantes fotovoltaiques d’autoconsum en equipaments del municipi amb la subvenció del Programa sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona

0
209

L’Ajuntament de Sant Adrià aposta des de fa anys per un model de ciutat més sostenible. Una de les actuacions per assolir aquest objectiu és la implantació d’energies renovables, verdes i respectuoses amb el medi ambient, com són la solar tèrmica i la fotovoltaica, que permeten alhora estalviar costos energètics.

En aquesta línia el passat 2023 l’Ajuntament va executar tot un seguit d’instal·lacions de plantes fotovoltaiques d’autoconsum amb la subvenció del Programa sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona. L’import total de la subvenció  va ser de 304.950 € (IVA inclòs) i es va invertir en les actuacions següents:

  1. Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 40 kW en la coberta de l’Edifici Besòs amb una producció elèctrica estimada de 58.396 kWh/any (estalvi d’energia elèctrica), que implica  una reducció de les emissions de gas efecte hivernacle de 15.942 Kg CO2/any.
  2. Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 50 kW en la coberta de l’Escola Pompeu Fabra amb una producció elèctrica estimada de 76.101 kWh/any (estalvi d’energia elèctrica), que implica una reducció de les emissions de gas efecte hivernacle de 20.776 Kg CO2/any.
  3. Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 60 kW en la coberta del Mercat Municipal amb una producció elèctrica estimada de 91.908 kWh/any (estalvi d’energia elèctrica), que implica una reducció de les emissions de gas efecte hivernacle de 25.091 Kg CO2/any.
  4. Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 20 kW en la coberta de l’Edifici Joan Fiveller amb una producció elèctrica estimada de 35.816 kWh/any (estalvi d’energia elèctrica), que implica una reducció de les emissions de gas efecte hivernacle de 9.778 Kg CO2/any.
  5. Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 20 kW en la coberta del Centre Cultural Besòs amb una producció elèctrica estimada de 35.816 kWh/any (estalvi d’energia elèctrica), que implica una reducció de les emissions de gas efecte hivernacle de 9.778 Kg CO2/any.
  6. Instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 10 kW en la coberta del Centre de Producció Cultural i Juvenil Polidor amb una producció elèctrica estimada de 16.137 kWh/any (estalvi d’energia elèctrica), que implica una reducció de les emissions de gas efecte hivernacle de 4.405 Kg CO2/any.

Programa sectorial Renovables 2030

Aquest programa proposa impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos d’efecte hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals que tinguin per objecte inversions relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

Els objectius específics són:

  • Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels equipaments i infraestructures locals
  • Augmentar la producció d’energia renovable
  • Millorar l’eficiència energètica i la reducció de consum de l’enllumenat públic.

La Diputació de Barcelona va aprovar l’any 2019 una declaració institucional sobre l’emergència climàtica l’any 2019 i és la primera entitat coordinadora del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, amb uns objectius de reducció del 55 % de les emissions de CO2 per a l’any 2030 i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050 als municipis de la província de Barcelona. El Programa sectorial dona resposta als acords de la declaració d’emergència climàtica i forma part del Projecte transformador Renovables 2030.