Llum verda a la licitació del projecte arquitectònic de l’edifici Turbines del Catalunya Media City

Les obres es preveu que comencin l'abril de 2026

0
103

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat una partida pluriennal per valor de 5’9 milions d’euros per a la licitació del projecte i la direcció d’obres que ha de definir la transformació i ampliació de l’edifici Turbines del Catalunya Media City, el hub audiovisual, digital i del videojoc que s’ubicarà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.

La licitació del projecte per a la rehabilitació d’aquesta nau de 22.6000 m2 permetrà avançar en la definició del projecte que ha de convertir les Tres Xemeneies en un hub de referència a escala mundial en els àmbits de la formació, la recerca, la creació i la innovació.

Les obres es preveu que comencin l’abril de 2026 i suposaran l’ampliació de la superfície actual de la nau fins als 35.000 m2

La Nau Turbines

El projecte Catalunya Media City planteja dos entorns d’actuació, oberts a la ciutadania: per una banda, la zona de les Tres Xemeneies, amb els edificis de la Nau Turbines, les Tres Xemeneies i els espais adjacents, i per l’altra, el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

La Nau Turbines és una estructura rectangular i diàfana de 5.676 m2 de planta i una alçada de 36 m, situada davant el mar. L’edifici, un cop rehabilitat, serà un centre dedicat a la formació, la innovació i l’experiència, un espai d’ideació, d’aprenentatge, de recerca, i d’exhibició que es configurarà com un equipament de referència creatiu en el sector de l’audiovisual del segle XXI. Els nous espais estaran integrats amb l’entorn i preservaran la memòria històrica.

Formació al servei del sector

Es preveu que un dels motors de la Nau Turbines sigui la formació a diferents nivells amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del sector. Es plantegen plans educatius de caràcter públic, de formació professional, formació universitària i formació continuada:

  1. Un centre de Formació Professional de referència en audiovisual i digital
  2. Estudis universitaris en l’àmbit de l’audiovisual i el digital
  3. La creació d’un centre de referència de formació contínua, en diàleg permanent amb la indústria per a la seva adaptació a les necessitats.

La Nau Turbines comptarà amb espais i recursos per fomentar l’aprenentatge, com aules i aules informatitzades de diferents mides i característiques, però també amb zones de trobada i de treball col·laboratiu, sales d’estudi i de silenci, auditoris i sales de conferències i de projecció i biblioteca. També hi haurà laboratoris tècnics, sales de metavers, per a entorns immersius i per a formats especials, platós tradicionals, platós amb control de realització, platós de fotografia i de captura de moviment, tallers electrònics i de fabricació, espais performatius i estacions d’edició, de color i de so.

Impuls de la innovació

El segon objectiu de la Nau Turbines és donar impuls a la innovació, amb l’audiovisual del segle XXI com a punt de partida, més enllà dels mitjans tradicionals, abastant una àmplia gamma de formes d’expressió culturals com el cinema, l’art digital, el continguts multimèdia i multi plataforma, les experiències immersives, i el videojoc, entre d’altres. Es treballa en una estratègia de col·laboració entre les universitats catalanes, l’administració pública, el tramat empresarial del sector i la ciutadania.

Els eixos d’innovació seran la creativitat, la tecnologia i l’emprenedoria sempre dins del marc dels sectors audiovisual i digital:

  1. Recerca universitària: instituts i centres tecnològics
  2. Transferència: laboratoris en col·laboració universitat-empresa, impuls de doctorats industrials, etc.
  3. Àmbit creatiu: residències artístiques i programes de creació
  4. Àmbit empresarial: programes d’incubació, acceleració, scale up, viver d’empreses

Aquesta zona es planteja com un seguit d’espais de treball i oficines escalables a disposició dels integrants dels diferents programes i les seves necessitats. També hi haurà laboratoris tècnics i sales diàfanes per a l’experimentació en projectes concrets i adaptables a les seves necessitats, a més d’espais per a la col·laboració entre empreses del sector amb recursos altament tecnificats en col·laboració amb els centres de formació que comparteixin l’edifici. Turbines també ha de donar espais i recursos a les residències artístiques, incubadores tecnològiques, acceleradores d’empreses emergents i iniciatives d’innovació de les empreses consolidades del sector.

Espai per a l’experiència

Seguint l’itinerari marcat per la cadena de valor de l’audiovisual i la cultura digital, Turbines també serà un referent en l’exhibició, el gaudi i l’experiència de les obres que s’hi produeixin amb grans espais per gaudir d’experiències audiovisuals de diferents formats (projeccions immersives, espais expositius d’última generació i la celebració de grans esdeveniments que necessitin de requeriments tècnics i espacials específics).

L’espai d’experiència és un dels punts estratègics del projecte perquè permetrà apropar i mostrar la Nau Turbines i la seva tasca a la ciutadania i a la societat que els acull. La recuperació d’espais per a la ciutadania, la divulgació de la cultura audiovisual i digital i el retorn econòmic i social de la inversió són els eixos que regeixen aquest àmbit del pla funcional.

La Nau Turbines comptarà amb una gran sala dedicada a l’exhibició, amb una capacitat d’aforament d’entre 1500 i 4000 persones. Es tractarà d’una sala multifuncional amb capacitat d’adaptar-se als requeriments de les diferents propostes, ja siguin independents o simultànies.

Es preveu que en aquest espai es puguin realitzar concerts, festivals, fires i congressos, conferències, rodatges de televisió, cinema o publicitat, retransmissions en directe, experiències immersives i exposicions, projeccions espectaculars i en grans format, mapping, representacions escèniques, metavers, experiències de realitat virtual o augmentada, videoinstal·lacions, instal·lacions lumíniques, entre d’altres.