L’ AMBICI arriba a Sant Adrià de Besòs

0
297

Un any després de la seva posada en funcionament, l’AMBici, el servei de bicicleta pública metropolitana, ja ha superat els 22.000 usuaris i ha sobrepassat els 1,8 milions de viatges. Aquest servei, que és titularitat de l’AMB i està gestionat per TMB, s’ha presentat aquest dilluns, 18 de març, a Sant Adrià de Besòs, on ha començat a funcionar recentment amb 4 estacions i més de 44 bicicletes elèctriques.

D’aquesta manera, el servei ja està actiu a 14 municipis de la metròpolis de Barcelona, amb 168 estacions instal·lades i més de 1.800 bicicletes actives. El sistema, que properament arribarà també a L’Hospitalet de Llobregat, suposa un nou impuls per potenciar i facilitar opcions de mobilitat sostenible a la metròpolis de Barcelona. Un cop desplegat del tot, hi haurà a disposició dels ciutadans 2.600 bicicletes elèctriques en 236 estacions de 15 municipis: l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, ha explicat que “amb aquestes noves actuacions que presentem avui  contribuïm a una millora de la mobilitat a Sant Adrià de Besòs i refermem el compromís per una ciutat més sostenible. Volem agrair l’aposta de l’AMB i el seu suport  als municipis per assolir aquest objectiu«.

Balanç del primer any en servei

Després d’un any d’activació i implantació progressiva del servei, l’AMBici ja ha superat els 22.000 usuaris i ha sobrepassat els 1,8 milions de viatges/desplaçaments.

Durant el mes de febrer de 2024 els usos de les bicicletes han estat 128.276. Sobre l’ús diari, en dies feiners els usos es situen per sobre dels 5.000 usos per dia, i en dissabtes i diumenges entre els 2.500 i 3.000 usos per dia.

Segons les dades de tancament dels dos primers mesos de 2024, els municipis amb més usos (d’origen) són Badalona (59.346 usos), Viladecans (28.675), Cornellà de Llobregat (26.176) i Castelldefels (23.974 usos).

Les franges horàries de més ús, són: pel matí, entre les 7 h i les 8 h; al migdia, a les 14 h; i, per la tarda, entre les 17 h i les 21 h, sent aquesta darrera franja horària la que arriba a un pic més alt d’usos, sobrepassant les 400 bicis per hora.

Aquestes dades també corroboren l’èxit d’integració de l’AMBici amb el sistema de transport públic metropolità i l’impuls de la intermodalitat. De les deu estacions d’AMBici més utilitzades durant aquest primer any, corresponen a intercanviadors de transport públic. L’AMBici compta amb més de 7,7 milions d’euros provinents fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea (NextGeneration EU)

Tarifa del servei AMBici i abonament metropolità (AMBici i Bicing)

Des de inicis de 2024, l’abonament té un cost de 40 € l’any, amb els primers 30 minuts a un preu de 0,15 €. Després dels 30 minuts inicials, costa 0,50 € cada 30 minuts.

Els ciutadans també poden adquirir l’abonament metropolità, que facilita l’ús conjunt del servei AMBici i del Bicing i que estableix unes condicions preferents per als usuaris que vulguin utilitzar els dos sistemes.

L’AMBici compta amb fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea (Next Generation EU).

Completat el carril bici del Pont de Passadors, que connecta els dos marges del riu Besòs

L’AMB i el municipi presenten un nou tram estratègic de l’eix Bicivia 3, que connecta els dos costats del riu Besòs a Sant Adrià i que, més endavant, connectarà Montgat amb El Prat de Llobregat.

L’actuació ha suposat la creació de 1.300m de carril bici (650 metres d’anada i 650 metres de tornada) sobre el pont dels Passadors, a més d’ampliar la vorera i repavimentar la calçada. Aquestes millores han tingut un cost de 236.531,65 €.

Aquest nou tram de Bicivia, que forma part de l’eix Bicivia 3, dóna continuïtat al de la Rambla Guipúscoa de Barcelona i discorre per sobre del pont dels Passadors, amb un carril unidireccional a cada sentit de circulació, des de la rotonda de l’Arc al final del carrer del Tibidabo (l’antiga carretera N-II), al terme municipal de Sant Adrià del Besòs, i fins al carrer de Ricart, al marge esquerre del riu Besòs. També s’hi han instal·lat dos tòtems comptadors de bicicletes, per conèixer la intensitat d’us d’aquesta via.

El tram que s’ha presentat forma part de la xarxa pedalable metropolitana Bicivia, dissenyada per l’AMB, i esdevé una de les principals connexions metropolitanes per facilitar la circulació en bicicleta, de forma ràpida i segura, entre el Barcelonès Nord i Barcelona. Més endavant, quan la xarxa Bicivia estigui completada, connectarà amb el Baix Llobregat, permetent creuar la metròpolis de Barcelona de nord a sud i d’oest a est amb nou eixos i més de 500 km.

Properament, l’AMB abordarà la següent fase del projecte, per donar continuïtat a la xarxa metropolitana i fer-la arribar fins a Badalona, completant així l’eix Bicivia 3. D’altra banda, aquesta zona de Sant Adrià, a l’alçada del riu Besòs, es connectarà també amb l’eix Bicivia 8.