10.1 C
Sant Adrià de Besòs
jueves, mayo 2, 2024
spot_img

El Consorci Besòs Tordera acull una jornada participativa per definir estratègies encaminades a millorar la qualitat de l’aigua regenerada

La seu del Consorci Besòs Tordera ha acollit aquest dimarts la celebració de la “Jornada participativa dels agents d’interès en la gestió de l’aigua a la conca del riu Besòs”, en el marc del projecte europeu PROMISCES. La sessió ha comptat amb la presència de més d’una trentena de professionals i representants de centres de recerca, consultores, administracions, universitats i empreses vinculades al sector de l’aigua, entre altres.

“Estic convençut que, amb l’expertesa de tots els que avui treballareu en aquesta jornada, continuarem fent passes endavant per ampliar els usos de l’aigua regenerada, avançant alhora en la millora i l’eficiència del cicle de l’aigua i del nostre entorn, especialment important en el context de sequera que estem patint”, ha manifestat Òscar Sierra, president del Consorci Besòs Tordera, qui ha estat l’encarregat d’obrir la jornada i fer la benvinguda.

Durant tot el dia, s’han dut a terme diferents dinàmiques de treball amb l’objectiu de debatre i treballar per definir estratègies que contribueixin a la millora de la qualitat final de l’aigua regenerada, especialment pel que fa al reg agrícola.

La jornada també ha servit per donar a conèixer la darrera revisió del Pla Director d’Aigües Regenerades (PDAR) del Consorci, que finalitzarà aquest any 2023. Durant la seva exposició, Josep Pascual, tècnic del Consorci i responsable del PROMISCES, ha emfatitzat que aquest projecte està en sintonia amb els objectius de reutilització del Consorci.


Cas d’estudi a l’EDAR Montornès i l’URL

El Consorci Besòs Tordera és un dels 27 socis, procedents de nou països de la Unió Europea, que formen part del projecte PROMISCES, que té com a objectiu comprendre els orígens, rutes i destins dels contaminants químics, focalitzant-se en aquells que es propaguen fàcilment pel medi i que són molt persistents, és a dir, molt resistents a la degradació.

Per assolir aquest objectiu, PROMISCES se centra en 7 casos d’estudi lligats als reptes relacionats amb la contaminació química i representatius en diferents regions d’Europa: Espanya, França, Itàlia, Bulgària, Alemanya i la conta del riu Danubi, entre Viena i Budapest.

El Consoci Besòs Tordera, juntament amb EURECAT Centre Tecnològic de Catalunya i l’IDAEA (Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua ) del CSIC, entre altres, participa en el projecte aportant un d’aquests casos d’estudi, que s’està duent a terme a l’EDAR Montornès del Vallès i al seu laboratori a l’aire lliure Urban River Lab (URL) amb la instal·lació d’una planta pilot de regeneració d’aigua centrada en l’eliminació de contaminants industrials complexos. Es preveu que la planta estigui en ple funcionament a finals de gener.

«Aquest cas d’estudi, implementat a l’EDAR Montornès del Vallès, ens permet  extrapolar els resultats a la conca del Besòs i testejar a l’URL com la natura pot ajudar en la millora de la qualitat de l’aigua», ha explicat Begoña Martínez, cap d’Ecologia del Consorci Besòs Tordera. «Podrem conèixer el comportament de microcontaminants en la reutilització de l’aigua i això ens ajudarà en la selecció de tecnologies per a la propera implementació d’Estacions de Regeneració d’Aigües.», ha conclòs.

Últims Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
0SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles