Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 19 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

José Megías - - 30/4/2017

La transformació de les Caixes

Les caixes van néixer per combatre la usura des del segle XVIII, les Caixes d'Estalvis es van guanyar la confiança de les classes populars, i amb el temps van arribar a convertir-se en la primera entitat financera d'Espanya amb el 55% del negoci bancari. L'assalt va començar amb el decret de "democratització" de les Caixes. Es va legislar donar cabuda en els Consells d'Administració (a més de les entitats fundadores i als treballadors) a Diputacions, Ajuntaments i col·lectius de votants. Els nous dirigents, sense entendre de "la virtut de l'estalvi i de la prudència en la concessió de crèdits" (més aviat experts en tot el contrari) van anar avançant en control i privilegis. Un càrrec necessitava un bon sou i amb els diners (que allí hi havia en abundància) era fàcil comprar voluntats i incrementar adhesions. Amb polítics tan "exemplars", aquelles entitats que s'havien forjat tan sòlidament durant segles es van convertir en un apetible tresor molt útil per viatjar gratis, repartir regals, col·locar a afins, assignar-se sous, plans de pensions, targetes, crèdits, préstecs als amics, enfortir les seves maquinàries electorals, etc., etc. etc.

A la seva manera van seguir impulsant el negoci fins que va resultar que les arques es van buidar. Cal solucionar això -els va dir el Banc d'Espanya- Cap problema. La solució era fàcil: convertir a les Caixes en Societats Anònimes (ja se sap que perquè alguna cosa funcioni deu estar en mans privades que són les úniques que gestionen ben). Tal dit tal fet. La falta de capital es va solucionar emetent un deute perpetu ,las Preferents i unes aportacions de capital que es coneix amb el nom d'accions. Qui anava a comprar això? Qui serà: els milions de clients que estaven tan vinculats a elles. Mai s'havien sentit enganyats. Com anaven a rebutjar ser amos d'unes entitats de demostrada solvència? Com no anaven a tenir confiança amb els qui feia dècades els assessoraven honradament?. L'argumentari elaborat era convincent: "Tindràs dividends cada any." "Això és garantia de seguretat. Com el termini fix de tota la vida."

Van caure com a mosques. Quan ja estaven tots va venir l'esclat. I papà Estat va acudir al rescat amb diners d'Europa perquè no deixessin de cobrar els qui havien comprat fons amb garantia d'immobles devaluats. Després va aparèixer Rajoy dient, que bé va Espanya, altres governants han acudit a ell per demanar-li consell i aprendre del seu èxit.

Mirin -els ha dit Rajoy amb claredat- per sortir de la crisi cal llevar despeses en recerca i ensenyament. Si algú vol estudiar que estudiï i si vol investigar que ho faci, però pel seu compte i risc o que es busqui la vida a un altre país. És de sentit comú.

També és important reduir les despeses en sanitat. Sobretot en medicines, ja que allargar la vida va contra natura i a més recarrega la despesa en pensions. De sentit comú. Lògic.

Un altre punt molt important -contínua el nostre President- són els salaris. Cal baixar-los de forma agressiva. Amb la mesura es redueixen costos i alhora s'incrementen els beneficis. A més, si un treballa dues hores al dia, millor que res no? És de sentit comú. De llibre. Possiblement, davant aquests ajustos, vaig dir ajustos, no retallades -recalca Rajoy- la gent protestarà. Això se soluciona posant elevades multes i penes de presó de nou mesos. Alhora és important controlar premsa i televisió. Des d'aquí cal repetir el missatge que no s'està retallant i que tot va bé. És de llibre i funciona.

Tan senzill i no ens havíem adonat! -es van dir els allí presents- És tan simple com que paguin més els qui guanyen menys. Una recepta vinguda d'Europa fàcil d'aplicar. Avui en dia ni el govern ni les caixes donan el servei que s'esperava,crec que hi ha arribat el moment de canviar i això està en les nostres mans,espero que les pròximes eleccions el tinguem en compte.
Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala