Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 14 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

El Club Saita Diving treballa amb joves en risc d’exclusió a través de l’esport per donar coneixement i una oporunitat de futur - - 29/3/2017

Submarinisme com a eina d’inclusió social i de futur professional

El Vicenç Vega va néixer i créixer al barri de la Mina. Quan era jove, hi anava amb els amics a la platja, al costat de l’estructura de les xemeneies, a pescar musclos. Amb unes ulleres i unes aletes. Poc es pensava que anys més tard el busseig seria el seu medi de vida i que, gràcies a ell ajudaria a joves d’ambients desestructurats a trobar el seu propi camí.

La idea de crear el Club de Submarinisme Saita Diving, amb seu a Barcelona i Sant Adrià, li va venir quan amics i familiars li van demanar de fer cursos de busseig. El 2013 va decidir crear el club, i posar-li el nom de la seva neboda. “En realitat se’n diu Sara, però com que el meu cunyat és cordovés, quan van allà acaba convertint-se en “Saita”, explica el Vicenç.

Però després de fer els cursos de busseigs i els batejos subaquàtics de la família i els amics, van decidir continuar però amb una vessant social. “Teníem el material, el personal i les ganes per fer més activitats, i vam pensar en els joves en risc d’exclusió social. “Jo m’he criat a la Mina, i hi ha un potencial brutal amb aquests joves, però moltes vegades estan perduts. A mi m’hauria agradat que amb 15 anys algú m’hagués donat una ampolla per fer busseig i no haver perdut uns anys”, afirma el president del Saita Diving.

Així que van començar amb els batejos a les aigues del Fòrum amb aquests joves, aportant coneixements de biologia, de submarinisme i molt més. “Els dos primers anys vam tenir l’oportunitat, gràcies a l’Escola de Busseig Océanos, de que dos joves fessin un curs professional, valorat en 2.300 euros, per poder dedicar-se en el futur. Però com que vam començar amb menors d’edat, i aquests cursos són per majors de 18 anys, no ho vam poder aprofitar”.

Ara ja treballen amb majors d’edat. Fan uns 60 batejos l’any, al mes de juliol, i enguany tenen un projecte més ambiciós encara. “Volem fer batejos durant tot el mes de juliol, i no només una setmana, amb 10 batejos al dia. A més del busseig, volem ajudar els joves en la seva immersió al món laboral. Hem creat un projecte d’integració social i laboral a través de l’esport de l’aigua”, explica el Vicenç. Per això han demanat subvencions a estaments públics i empreses privades. Altres, com l’Escola de Busseig Hispania de Barcelona els ajuden de manera pràcticament desinteressada.

Vicenç Vega, president del Club Submarinisme Saita Diving. Foto: VV

Per generar recursos propis, organitzen també un curs de busseig el mes de maig. “Som una entitat petita, amb pocs socis, però no lliutem per tenir socis, sinó per tenir la capacitat per fer els batejos de busseig a l’estiu amb aquests joves”. Joves que vénen de moltes entitats, com les adrianenques Barnabitas, Gadgetosplai i el Club de Lluita la Mina.

Vicenç Vega alerta també de com està de maltractat el front marítim adrianenc. “Cal tambe pensar en el fons, no quedar-nos només amb el que veiem a la superfície”. Fruit d’aquesta preocupació, va presentar un projecte al Consorci del Besòs per treballar en la recuperació del fons utilitzant plantacions de posidònia. “També es podria enfonsar un vaixell, com han fet a Tarragona i Palamós, i posar Sant Adrià al món del submarinisme”.

Tot i estar en estat precari, Vicenç Vega creu en el futur del nostre fons marítim. “Mira, hem vist espècies, aquí al Fòrum, que necessiten un aigua molt neta, i s’han pogut adaptar a aquestes condicions. Per això sóc optimista. Fins i tot hem vist un cavall de mar”.

Més informació del Club de Submarinisme Saita Diving al teléfon 687 53 73 29; saitadiving@gmail.com
Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala