Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 23 de Maig de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Agustí Gallart - - 14/1/2013

Nosaltres podem

És clar que sí: nosaltres podem afrontar els actuals reptes de la llibertat nacional i de la crisi econòmica que patim. Vivim en un moment excepcional, on la societat civil catalana ha fet canviar el curs de la història política del país. L’escenari que ara tenim, era impensable tan sols fa uns mesos.

La manifestació de 11 de setembre va representar el punt final de la política de sempre. Aquella que, en part, podríem definir com: “qui dies passa, anys empeny”. Les eleccions del 25 de novembre van ratificar, de forma majoritària, els anhels d’un poble que havia estat lliure i que volia tornar-ho a ser. En aquest context, l’actual pacte de govern entre CIU i ERC respon, per primera vegada, a les expectatives de futur que tants catalans, de naixement o d’adopció, desitgem veure realitzar.

Ara es l’hora de l’autoestima i de l’esforç col·lectiu per avançar decididament vers un futur obert. Això ens demana aportar el millor de nosaltres mateixos com a garantia d’un esdevenidor més esperançador. Per a reforçar aquest convenciment, ens cal recordar el vers del poeta Miquel Martí i Pol quan ens diu: “que tot està per fer i tot és possible”. Però bona part de la feina ja feta a Catalunya, la podem validar com a actius de present i de futur. És a dir com a part del camí que ja hem fet cap a la llibertat.

El principal actiu és immaterial. La bona convivència entre els ciutadans, en una societat tan plural com la nostra, constitueix un bon aval i un capital moral molt important.

Durant trenta cinc anys, malgrat la poca capacitat financera i d'autogovern, s'han materialitzar estructures com la televisió pública i les emissores de ràdio de la Generalitat, la policia de Catalunya, la immersió lingüística a les escoles i la Universitat Oberta de Catalunya. Totes elles són models d'èxit propis del país. Altres estructures també excel•leixen en camps com la recerca, la sanitat, els ferrocarrils de la Generalitat, etc.

No hi ha cap dubte que la crisi econòmica ens colpeja fort, i que en el marc d'una Catalunya independent també ho faria. Però hi ha un fet, un element cabdal determinant en aquest moment: nosaltres combatem la crisi amb una estratègia i unes armes imposades per l'Estat Espanyol, sense disposar de tots els recursos que generem com a país i sense la capacitat per gestionar-los.

Els resultats foren ben diferents, si fóssim independents, cosa que implicaria un canvi substancial, respecte la manera com ens toca viure la crisi. Perquè no és el mateix lluitar amb un Estat propi que dóna suport als seus ciutadans, que amb un Estat com l'actual que decididament està en contra de tot el que representa Catalunya com a nació i de la seva gent, parlin l’idioma que parlin i pensin com pensin.

 
Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala