Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 18 de Setembre de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Agustí Gallart i Teixidó, membre de la Comissió d’Economia de Sobirania i Justícia - Sant Adrià de Besòs - 8/5/2012

Diners públics al servei de l’especulació

Aquesta setmana hem vist com el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional pressionaven per aconseguir el sanejament financer de la banca espanyola. En una situació de crisi com la que ens trobem, aquesta no es una qüestió insignificant. En els seus balanços hi figuren prop de 170.000 milions en actius tòxics, fet aquest que ha ensorrat la borsa, provocant importants pèrdues en el mercat de valors. I això, en una economia globalitzada, no es pot permetre.

Aquests darrers dies, a Espanya, ja s’ha encetat el debat. D’una banda, el ministre d’Economia y Competitivitat, Sr. Luís De Guindos, i de l’altra, alguns dels homes més representatius del sector bancari espanyol, els senyors Botin i Rato. I tots, discrepen en la formulació de com ha de ser “un banc dolent”, i en el fet més important: qui hi posarà els diners.La urgència s’imposa i comencen pel sanejament de Bankia. El govern espanyol s’afanya a esvair els dubtes i anuncia que posaren diners públics. Un banc bo és una rara avis i, per tant, anomenar el futur banc com a “banc dolent” no deixa de ser un eufemisme, però amb molt poca gràcia.

A l’estat espanyol hi ha prop de 800.000 pisos nous per vendre, la majoria propietat avui de bancs i caixes d’estalvi, perquè van ser bancs i caixes els principals instigadors de l’especulativa operació del totxo, coneguda també com la bombolla immobiliària. Qui no recorda anar a demanar una hipoteca per comprar un pis, i sortir amb diners pel pis, els papers del notari, els mobles nous i un cotxe, també nou clar. El paradigma de tot plegat rau en aquesta pregunta: ¿per què cal esmerçar diners públics per a sanejar unes entitats que s’han caracteritzat per un afany de lucre sense aturador, amb uns dirigents que han cobrat, i cobren, unes quantitats de diners d’escàndol, amb una abismal diferencia remunerativa amb tots aquells que donen la cara a les oficines bancàries, i que són els autèntics gestors del negoci?

Dues dades a més a tenir en compte. La primera: els diners és mouen en un mercat global, així quan un banc espanyol necessita diners, els compra al BCE a un tipus d’interès de 1% i quan el seu propi Estat li demana que compri deute públic, ho fa, però exigint una rendibilitat del 6%. La segona: els actius immobiliaris d’un banc, poden trobar-se circumstancialment sense un mercat bo al darrere, però una reactivació econòmica pot fer possible que allò que ara és dolent demà torni a ser bo.

Avui els diners públics que manegen els polítics, i que són de tots nosaltres, no haurien de servir per reforçar l’actual sistema financer especulatiu. Ben al contrari, haurien d’arribar als sectors de l’economia productiva que generen ocupació, i aquests destinataris tenen nom propi: les petites i mitjanes empreses i la legió d’emprenedors que volen demostrar que un altra economia es possible, almenys a Catalunya on són la majoria.

 

 
Comentaris

joan mallafré
Aquest país (Espanya) es caracterisa pel poc respecte al diner p,ublic, el dels contribuents, aixó provoca que les inversions o el diner( (és digui com vulguem) es destina a enfortir el partit que governa, sense qué predomini el que convé per al bé dels ciutadans, mani qui mani , i si es el PP, encara més. Mai com ara ens cal una administració dels catalans. Independéncia, no hi ha mes solució. Visca Catalunya!!!!!.

Marga Barjau
Què més ens ha de passar, per d’una vegada prendre la decisió, de fer un referèndum per anar cap a la independència?

Prou
Ja tenim prou!!!

francesc
El que han fet els bancs i caixes amb les hipoteques, era el procès natural d´unes empreses que tenen per objectiu guanyar diners, com totes les empreses privades en el camp de l´econmía Ara bé, així com les empreses, per exemple, del ram de l´alimentació humana tenen unes reglamentacions molt es- trictes, per qué no es van vigilar les bancarias amb la mateixa cura . Oh eran també els polítics que volien tenir éxit a curt termini ? L´ambició de tots l´estem pagant cara.

Ja ho pots ben dir Francesc
Tens tota la raó. Els bancs han fet diners a costa de la miseria dels altres. Hauriem de posar els diners a bancs que no juguin en aquestes regles. Hi ha pocs pero hi ha

Independència
Els del PP no van permetre que La Caixa compres Bankia i ara ho hem de pagar tots!!! Independència Països Catalans!

David
Els diners per ajudar a un país quan ho necessiti no hauria d'anar a parar als bancs. Es millor que el donin a les administracions i aue, amb TRANSPARÈNCIA i justificant el que gasten, el destinin a allo necessari i no que li prestin als bancs a l'1% i els bancs el prestin a les administracions al 6%

Raul
Insubmissió fiscal ja!!! Peatges fora!

Grecia
Y que pensais del rescate de Grecia? Saldrá del euro? Esa es la solución?

Rescate
Los siguientes en rescatar es Spain!!!

Transparencia ya!
Transparencia en la gestion Anteproyecto de ley de Transparencia, Acceso a la Información Pública y Buen Gobierno Esta Ley tiene por objeto ampliar y reforzar la transparencia de la actividad pública, reconocer y garantizar el derecho de acceso a la información relativa a aquella actividad y establecer las obligaciones de buen gobierno que deben cumplir los responsables públicos así como las consecuencias derivadas de su incumplimiento.

Presupuesto publico
El presupuesto participativo es una herramienta de democracia participativa o de la democracia directa que permite a la ciudadanía incidir o tomar decisiones referentes a los presupuestos públicos, generalmente sobre el presupuesto municipal.

Reforma financiera
Las medidas anunciadas el viernes pasado van encaminadas a recuperar la credibilidad del sistema financiero y minimizar al máximo el coste de la reestructuración bancaria para el contribuyente.

Peajes no
http://m.motorpasion.com/otros/el-reglamento-general-de-conductores-no-obliga-a-pagar-los-peajesHas d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala