Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 23 de Gener de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Agustí Gallart i Teixidó, membre de la Comissió d’Economia de Sobirania i Justícia - Sant Adrià de Besòs - 16/4/2012

Fons europeus, Espanya i Catalunya

Avui parlarem dels “Fons europeus”, se’n parla molt i, si ens ho pregunten, ens ve a la memòria aquells cartells que hem vist a les carreteres que diuen: “Fondos FEDER” (Fons Europeus per al Desenvolupament Econòmic de les Regions) però, apart del cartellet, ben poca cosa més.

Una mica d’història, i reculant en temps fins l’any 1951, trobem aquella Comunitat Econòmica del Carbó i l’Acer integrada pels sis països embrionaris de la UE: Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i Holanda.

Entre els objectius fundacionals de la UE hi ha el de promoure la independència econòmica i el fomentar els progrés social dels europeus. Una versió europea d’un nou Pla Marshal que Espanya gaudeix des de fa 25 anys en forma d’aportacions econòmiques que coneixem com a fons estructurals i de cohesió, però tenim el convenciment que Catalunya, una vegada més, ha estat el parent pobre, i que tot això ens ha costat molts calés.

Europa, per tal de planificar d’aquets ajuts, es divideix en unes tres-centes regions. No totes les regions d’Espanya han rebut fons comunitaris d’acord amb la seva aportació perquè s’estableix el criteri que cal que la renda per càpita del territori en qüestió, estigui un 75% per sota de la renda mitjana per càpita europea.

Els estats membres aporten un 1% del seu PIB (Producte Interior Brut). Els números parlen sols, Espanya en el seu conjunt, per cada 100 € d’aportació als fons comunitaris n’ha rebut 186 €. I, al moment de repartir, a Catalunya li ha tocat rebre 50€ per cada 100 € aportats.

On han anat a parar aquestes ajudes europees? Una part dels anomenats fons de cohesió, a les butxaques dels grans terratinents presents en el sector agrícola, l’altra, els anomenats fons estructurals, en obres d’infraestructures, tot i que algunes, de dubtosa viabilitat econòmica (aeroports sense avions i trens d’alta velocitat sense passatgers), i a nosaltres se’ns nega el pa i la sal en infraestructures. D’aquest mal ús dels cabdals públics neix l’actual desconfiança de la UE vers Espanya, i certament que se l’han guanyada a pols.

De tot això que explico què ens raca o què ens fa mal als catalans? Doncs que de tota la inversió feta en aquest llarg període d’anys, els fons europeus únicament representen un 30 del total, la resta, un 70 % ha sortit de Catalunya. Davant d’aquest resultat escandalós, com diu un company de l’equip, cada poble i ciutat espanyola hauria d’exhibir un cartell amb les quatre barres, donant les gràcies i beneint el poble català i la nostra infinita “solidaritat” concretada en 228.507 ME (de 1986 al 2009).

Què lluny estaríem nosaltres de la crisi, i quin país més formidable, des del punt de vista material, hauríem construït amb aquests diners!

 
Comentaris

Angel Fernandez Vicent
Te contesto en castellano, el idioma que me permitieron estudiar. El catalan, mi lengua materna, me fue prohibido, incluso sufri castigo por habalrlo. Bien amigo, en realidad Franco quiso sembrar sal sobre toda Catalunya y estos nos impiden aprender nuestra lengua, inclusio hoy en dia. TV3cat, ya no la podremos ver en el extranjero a partir del 1° de mayo. Como quiere's que den "calés" a Catalunya si lo necesitan para ocio del monarca y para grandeza de spanya? Una forta abraçada catalana per a tots. Angel

Margarita
molt ben explicat Agustí Gallart. Encara volem i crec que ho aconseguirem fer un pais Independent . Una abraçada Agustí i també per a tu Angel, gràcies per les teves paraules.Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala