Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 21 de Febrer de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Jose Megías - Sant Adrià de Besòs - 25/7/2011

L'aigua més cara

Diuen que l'aigua ha d'augmentar-se un 8%, la pregunta és si l'augment és del rebut del més o si de l'aigua simplement. Quelcom que els ciutadans no som capaços d'entendre, quan més aigua tenim ens diuen que cal pagar més. Segons les darreres informacions, l'aigua a Catalunya hauria d'augmentar un 56 per cent en els propers cinc anys, des dels actuals 1,7 euros de mitjana que paga una família per cada 1.000 litres d'aigua consumida fins als 3,02 euros, la qual cosa permetria afrontar els costos creixents del seu subministrament, segons un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), dependent de la conselleria de Medi Ambient.

El Pla de Gestió de l'Aigua per 2010–2015, que està actualment en procés d'informació pública, especifica en el seu apartat econòmic que la pujada del preu de l'aigua es planteja «per poder fer front als reptes» del mateix programa, i precisa que l'increment ha de fer-se «de forma gradual i consensuada».

El director de la ACA, Manel Hernàndez, va reconèixer durant una compareixença en el Parlament al desembre que el deute d'aquesta institució, juntament amb la de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATL), ascendia llavors a uns 1.945 milions d'euros, dels quals més d'1.500 pertanyien a la ACA.

Preu insuficient.

L'organisme gestor és conscient d'això, com demostra en el seu document de planificació en precisar que actualment el preu mitjà de l'aigua a Catalunya només permet recuperar el 68 per cent dels costos del cicle complet, per la qual cosa «s'hauran de crear nous instruments que permetin obtenir nivells de recuperació superiors», en un context en el qual la construcció d'infraestructures –dessalinitzadores, depuradores i conduccions– no ha deixat de créixer per assegurar el subministrament en cas de sequera.

De fet, el Pla de Gestió preveu explicar en 2015 amb 389 hectòmetres cúbics d'aigua addicionals, la qual cosa permetrà reduir el dèficit hídric de les conques internes, recuperar el cabal ecològic de rius com el Ter, així com assegurar una mínima qualitat ambiental.

L'informe precisa que amb l'increment de costos previst, es fa «del tot insostenible» seguir aplicant el model actual de finançament, atès que a Catalunya l'usuari domèstic paga de mitjana 1,7 euros per metre cúbic d'aigua, la qual cosa representa menys de l'1 per cent dels ingressos familiars nets.

En comparació d'altres capitals europees, Barcelona paga 1,78 euros per metre cúbic d'aigua, mentre que a Berlín (Alemanya) són 4,92, a Londres (Gran Bretanya) 2,56 i a París (França) 2,12. Tan sol a Roma (Itàlia) el preu és inferior, 0,95 euros per metre cúbic. No obstant això, el metre cúbic d'aigua de Madrid costa 1,11 euros, i el de València, 0,86. Únicament les Canàries i les Balears tenen un cost superior al de Catalunya. Actualment, els ingressos del cicle de l'aigua procedents de les tarifes repercutides sobre els usuaris ascendeixen a 1.145 milions d'euros.

 
Has d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala