Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 20 de Maig de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

José Megías - Sant Adrià de Besòs - 18/11/2010

La història tuneada

Si vostè és socialista o anomenat nacionalista i no li agrada algun període o esdeveniment de la Història d'Espanya no es preocupi. Probablement allò no va existir i si realment va existir avui és fàcil eliminar-ho. Aquesta peculiar i molt subjectiva forma d'abordar la Història no és exclusiva d'Espanya. L'historiador francès Jean Sévillia descriu en el seu llibre "Històricament incorrecte" com en alguns manuals de secundària del país veí se salta del Renaixement a la Revolució francesa, dedicant una pàgina als dos segles de l'Antic Règim i 18 pàgines als 18 mesos que va durar la seva agonia. Pel qual se sent progre, tota l'evolució del Món anterior a 1789 és una mera avantsala del que realment importa: les grans transformacions socials, les revolucions i els enfrontaments ideològics dels segles XIX i XX.

Així ho va haver d'entendre el nostre Ministeri d'Educació que, en establir en 2007 els continguts mínims de la Història d'Espanya, assignatura obligatòria en batxillerat, va comprimir en un sols dels seus set continguts específics tota la nostra Història anterior a 1808, això és, d'Atapuerca a Carlos IV. A ningú sorprendrà que després hi hagi joves que pensin que El Cid i Carlos V van cavalcar junts o que Beatriz Galindo La Llatina va viure en temps de *Trajano. També així ho va denunciar recentment el senador per la Comunitat de Madrid Luis Peral en posar de manifest que el Ministeri d'Afers exteriors al programa de l'oposició a la carrera diplomàtica ha limitat els temes d'Història als segles XIX, XX i XXI. És a dir, no es va a exigir als futurs representants d'Espanya en l'exterior un coneixement adequat dels períodes més gloriosos de la nostra Història, en els quals la presència política, econòmica, cultural i militar d'Espanya es va estendre pels cinc continents i que constitueixen la clau de moltes de les nostres possibilitats d'acció exterior.

Si a aquesta pintoresca concepció que tot l'important en la Història comença fa 220 anys s'afegeixen les exigències del nacionalisme per justificar les seves insaciables reivindicacions, el resultat és una Història “tuneada” que frega el grotesc. Amb aquestes bases, els Governs nacionalistes -en completar els continguts mínims del Ministeri- poden promoure una Història que recolzi les seves tesis. Els joves bascos sentiran parlar del gran Estat euskaldún de Sancho III el Major (oblidant que va regnar en León, Castella, Navarra, Aragó, Sobrarbe i Ribargorça), els gallecs del magne Estat suevo i els catalans de la Confederació Catalano-Aragonesa (el que sempre es va anomenar Corona d'Aragó) i, per descomptat, gens es dirà de la participació de bascos i catalans en la colonització d'Amèrica o als Governs de la Monarquia Hispànica,… Almenys quedi per mi dit aquí.

Les grans nacions han d'assumir la seva Història, amb les seves glòries i fracassos. De gens serveix reescriure el passat, pretensió especialment nociva en un país com Espanya on les lleis educatives socialistes han deteriorat fins a extrems inconcebibles els coneixements històrics dels nostres fills. Les noves generacions no es mereixen que ningú els intenti inculcar una Història “tuneada” a la mesura dels seus prejudicis ideològics.
Comentaris

Jose Luis Muñoz Diaz
Per sort gràcies a Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) s\'ha pogut recuperar la memòria d\'una part de la història que habia estat oficialment \"oblidada\". La ingent tasca del Memorial Democràtic ha permés recuperar fets històrics que habian intentat ser esborrats per uan història oficial \"tuneada\". Col·lateralment s\'ha pogut recuperar un important patrimoni històri, crear nosves rutes turistico-culturals i desenvolupament econòmic amb els consequents llocs de treball.

j.megias
Molt bé fet,no puc negar que recordar l'ahir és important P.D ja són mes de 4 milions d'aturats ,no ho oblidis

Jose Luis Muñoz Diaz
Per sort gràcies a la recuperació de les trinxeres, la seva senyalització, la seva museïtzació per exemple, ara hi ha gent que ha treballat i treballa creant-se nous llocs de treball en el món de l\'arqueologia, història, restauració, turisme cultural, arts gràfiques, disseny, que no es poden deslocalitzar en estar lligats a un patrimoni cultural concret que ha permés recuperar un actiu patrimonial i social. No parlo de malgastar diners parlo de polítiques amb valor afegit que generen dinamisme cultural, social, econòmic. Li convido a passejar per alguns dels espais de memoria recuperats. Polítiques reals en benefici de tothom amb resultats contrastables. No mesures de suport als bancs i entitats financeres que entre d\'altres han provocat la crisis mentres s\'apoven mesures de retallades socials, rebaixes de sous, congeklacions de pensions , reformes laborals, retallades en la llei de dependència, etc mesures que provoquen que la crisis només la paguin els més dèbils, els de sempre que a més de la crisis es veuen abocats a veure com s\'aprima encara més el nostre raquític estat del benestar.

josep megias verges
Tens molta raó ,però estas oblidat del BIG-BANG de la memòria historica,ja ningú sap res d'el Timbaler del Bruc, ,fes una prova. La maquinària esta en marxa no se si amb bon rumb ,uns es quedaren en l'estació i uns altres pujaran al tren .Emb sap greu pero ,sa de intentar almenysHas d'identificar-te per escriure comentaris
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala