Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 14 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 28/10/2010

Comença a Badalona la campanya d’esporga 2010-2011 de gairebé 14.000 arbres
- Els treballs duraran fins a mitjan de juliol de l’any que ve

Ha començat la campanya d'esporga a Badalona. Foto: Ajuntament de BadalonaL’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona ha iniciat els treballs d’esporga de l’arbrat de carrers i places de la ciutat; tasca que es perllongarà fins a mitjan juliol de 2011 amb la finalització de l’esporga en verd.

La campanya d’esporga d’aquest any ha començat amb el retall dels xiprers, i de troanes, arbres de caire perennifoli que s’esporguen abans de que maduri el fruit per evitar que caigui a terra i embruti carrers i vehicles.

En paral·lel es realitzaran els treballs d’esporga als arbres caducifolis, com ara les moreres, acàcies, plàtans, o els oms, donat que al període hivernal resten en parada biològica i esdevé l’època més adequada per aquestes feines.

Arribat el mes de març s’inicia l’esporga de manteniment de les tipuanes i tots els arbres de caire subtropical consistent en retallar el brancatge llarg que arqueja. L’esporga d’aquests arbres es perllongarà fins a mitjan de juliol per resoldre les possibles incidències tardanes que restin pendents.

La campanya d’esporga d’aquest any, començarà amb dos equips que es distribuiran per la ciutat. Un primer equip començarà pels barris del Remei, Artigues, Sant Roc, el Congrés, Gorg, Can Claris, el Raval, Progrés i Centre, i un segon equip estarà a Canyadó, Casagemes, Dalt de la Vila, Morera, Bufalà, Bonavista i Pomar. Posteriorment s’esporgaran els barris de Llefià, la Salut, la Pau, Puigfred, Montigalà, Lloreda, Nova Lloreda Sant Crist i Sistrells.

Cal dir que no es pot establir un calendari estricte de pas per als diferents barris de la ciutat ja que ve condicionat per factors climàtics i de disposició de mitjans humans i materials.

Les palmeres

Habitualment l’esporga de les palmeres s’efectua a l’estiu, però enguany es farà entre novembre i febrer atenent a l’ordre AAR/226/2009, publicada per la Generalitat de Catalunya.

D’aquesta manera es compleixen les directrius que marca el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, que en referència a l’esporga de les palmeres, es prohibeix el tall de fulles verdes entre els mesos de març fins l’octubre (ambdós inclosos), per evitar la proliferació de la plaga. L’esporga de palmeres cal efectuar-la a l’hivern i durant els mesos esmentats només es poden tallar fulles seques.

Aquest fet ve motivat per l’adveniment de la plaga de l’escarabat morrut, procedent del sud-est asiàtic i present al nostre país des de l’any 1995, que ataca principalment a les palmeres canàries i, en menor mesura, les palmeres datileres i d’altres espècies.

No obstant, si durant els mesos autoritzats no es poden fer totes les palmeres, durant la resta de l’any es retallaran només les fulles seques per evitar la seva caiguda.

La regidora de Medi Ambient i Mobilitat, Mercè Rius, ha destacat que “s’ha posat en coneixement de tots els districtes les tasques que es faran a cada barri per tal de poder coordinar-se i donar resposta al màxim nombre de peticions sempre i quan compleixin els criteris d’esporga establerts”.

Rius ha recordat que “malgrat les restriccions pressupostàries d’aquest any s’esporgaran el mateix número d’exemplars de l’any passat per tal de donar resposta a les peticions que arriben des dels barris”.


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala