Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 15 de Juliol de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 6/9/2017

«La rumba no només és positivitat, hi ha molt de drama i melancolia»
- Entrevista a Víctor del Río, membre del grup de rumba La Málaga, que actuará a la Plaça de la Vila el 9 de setembrea les 22 hores.

Pregunta. Expliqueu-me per què el nom de La Màlaga, qui forma el grup i quan vau començar en això de la música?

Respuesta. El nom de La Màlaga ve en referència a l’antic nom de l’actual plaça Bonet i Moixí del barri de Sants, que encara avui dia és anomenada popularment com la plaça Màlaga. Allà és on ens ajuntàvem a tocar de forma amateur ara fa 10 anys i és allà on vam començar a assajar amb regularitat en un cau dels escoltes catalans que molt amablement ens cedien a canvi d’un concert benèfic a l’any. El grup el vam formar en Rumberto, en Sergi Mao, en Uatxutu, en Ferran i jo (en Víctor). Després de tres anys fent música a festes, carrers i places vam decidir-nos a assumir el rol de músics professionals.

P. Teniu publicats dos álbums, “Mañana sol” i “Rumkila”, i el tercer, “7.0” ja s’annuncia al vostre web, però quan el podrem gaudir?

R. 7.0. ja té el seu primer single “Seguiremos” editat i publicat per Sant Gaudenci Records amb videoclip inclòs. La resta del disc s’està produint encara i no tenim data definitiva però la intenció és publicar-lo abans que acabi l’any.

P. Els dos primers discos estan al vostre web, www.lamalagarumba.com, en descàrrega gratuïta. És important arribar el públic encara que sigui sense guanyar diners amb la venda de discos?

R. La indústria del disc fa anys que és morta. Fins i tot aquells artistes consagrats o aquells que han aconseguit un gran nombre de seguidors a nivell internacional no poden fer negoci només amb discos. Nosaltres ara per ara no ens convé tan sols vendre el nostre material, que també el venem, sinó que ens estimem més donar-lo a conèixer online i vendre’l físicament als concerts. Per tant no només és important arribar al públic com sigui, sinó que ara per ara, és l’única manera que se’ns acudeix per a difondre el nostre material.

P. Quins són els vostres referents en la rumba catalana i en la música en general?

R. En la Rumba Catalana tenim un fort referent que és en Peret. Sense cap mena de dubte. Però artistes com en Gato Pérez i la seva forma de compondre també han influenciat molt la nostra manera de veure la Rumba. Hem de fer també una especial menció a Papawa i a en Peret Reyes que vam començar a versionar amb molta devoció als nostres inicis així com a Chipén, duo format també per en Peret Reyes i en Johny Tarradelles, el qual en persona ens va donar lliçons de Rumba Catalana que encara avui dia agraïm de tot cor. Després hi ha discos concrets que també ens han marcat molt, com “El Mundo baila” de Sabor de Gracia, “La Cosa Nostra” de Patriarcas o “Muchas Flores” de Rosario. No podem negar que ens agrada escoltar molt els Manolos, els Gipsy Kings i altres artistes més clàssics com Antonio Gonzalez el Pescailla, en Chacho, en Chango de Gràcia, el gran Bambino, etc. Fora de la rumba els nostres gustos es perden en un pou de música que va des del rock i el heavy a la salsa (FANIA), passant pel flamennc, el folklore llatinoamericà, el jazz, el funk, etc.

«La rumba no només és positivitat, hi ha molt de drama i melancolia»

P. Com veieu de salut la rumba catalana?

R. Francament? Malament...jajajaja Anem a veure, tot té pujades i baixades, ara estem de bajón però qui sap si en un futur l’estil torna a triomfar com en anys passats.

P. Quina diferència respecte la resta de grups penseu que aporta La Málaga en el moment actual de la rumba catalana?

R. Jo crec que ens diferenciem sobretot en una marcada forma de compondre i de voler generar noves cançons dins d’un gènere on es versiona molt i es repeteix molt el de sempre. La Màlaga sempre ha lluitat per defensar les seves cançons amb lletres molt eclèctiques que van des de l’alegria de la festa i la rumba al drama de la prostitució o la presó. Històries fictícies i d’altres més reals que portem a l’estudi i que després es veuen reflectides amb un estil que no només es tanca en la Rumba Catalana clàssica sinó que mirem de portar-lo a altres ritmes i estils com el chacha, la salsa, la cúmbia o el pop.

P. Penseu que en el moment actual, amb tants problemes econòmics, polítics, etc. etc. és més necessària que mai la rumba per la positivitat que transmet?

R. La Rumba, la música, el teatre, el circ, el cinema, la literatura, l’art i la cultura en general. I oju, la rumba no només és positivitat, hi ha molt drama i molta melancolia també.

P. Com va ser el moment de conèixer el Peret? Suposo que un somni fet realitat ja que és el gran mestre de la rumba catalana.

R. Va ser un moment molt maco i alliçonador. Maco perquè es va obrir com si fos una enciclopèdia del segle XX i tenint el gust i l’oportunitat de dinar amb ell vam escoltar un munt d’històries i anècdotes que mai oblidarem i alliçonador perquè ens va donar tota una lliçó de professionalitat i talent. Art per interpretar, cantar i tocar i una posada en escena que poques persones de la seva edat (aleshores) podrien fer. Eternament agraïts.

P. És difícil actuar en una plaça durant la festa major amb un públic tan dispers? Cal actuar més concentrat per arribar a tothom?

R. És difícil i fàcil en qualsevol lloc. Tot depèn dels recursos que tinguis per a captar l’atenció del públic. En una plaça plena de gent en festa major com dius tu amb un escenari gran i un espai enorme és important gesticular de forma molt més exagerada i sobreactuar els moviments per tal de que el que està despitat al final de tot i que en prou feina et veu pugui gaudir igual que el que està a primera fila. En llocs més petits no cal tanta parafernàlia i les dinàmiques durant el show són més importants. Per exemple, si hi ha un tema més lent, es pot mirar d’interpretar asseguts, pots jugar més amb les mirades perquè la gent està a tocar, donar més espai a parlar entre cançons...Tot té el seu truc per a fer del show un bon espectacle.

P. Què pot esperar el públic adrianenc del vostre concert del 9 de setembre a la plaça de la Vila?

R. Un espectacle bastant canyero, la veritat. Sabem com és l’escenari i coneixem la gent d’allà perquè ja hi vam actuar fa un parell d’anys i la nostra intenció és que no només ballin, sinó que també es quedin bocabadats. O sigui que no hi podeu faltar!!

P. Què li dirieu a la gent perquè anés a veure el vostre concert i no es quedés a casa?

R. Pa que lo bailen todos, ellos y ellas, ya llegó La Màlaga con su esencia Rumbera!!!!!!

 

 

 

 

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala