Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 24 de Maig de 2018
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 22/8/2017

El govern municipal convocarà una sessió extraordinària del Fòrum de Medi Ambient
- Per explicar l’origen i les possibles solucions als episodis de bandera vermella a les platges per la presència de sòlids flotants

Davant dels episodis de bandera vermella del mes d’agost a les platges de Badalona per la presència de sòlids flotants a l’aigua produïts davant la incapacitat col·lector interceptor de Llevant d’assumir tot el cabal d’aigües en dies de pluges, el govern municipal convocarà una sessió oberta del Fòrum de Medi Ambient amb l’objectiu d’oferir explicacions tècniques i valorar les possibles solucions.

El 2n tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, convocarà durant el mes de setembre una sessió pública i oberta a la ciutadania del Fòrum del Medi Ambient perquè “som conscients com a govern municipal de la importància del problema i de la inquietud que genera les banderes vermelles en un dels espais més utilitzats i valorats per la ciutadania”.

Des de l’Ajuntament de Badalona es realitzen 4 analítiques pròpies setmanals de l’aigua durant tota la temporada de bany que, sumades a les dues que realitza l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) permeten garantir quan l’aigua és apta o no per al bany. En aquest sentit durant més del 90% dels dies de temporada el resultat de les analítiques ha situat les platges de Badalona amb una qualitat excel·lent per al bany.

El govern municipal convocarà una sessió extraordinària del Fòrum de Medi Ambient per explicar l’origen i les possibles solucions als episodis de bandera vermella a les platges per la presència de sòlids flotants a l’aigua. Foto: Comunicació BDN

L’anàlisi del problema

El dia 4 de febrer de 2014 l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat va constituir la comissió de treball per estudiar la presència de sòlids flotants a les platges de Badalona que, amb presència política i tècnica, va arribar a les conclusions següents:

1. La presència de sòlids flotants és un problema generalitzat a tot el Mediterrani que influeix en major o menor grau a les costes, en funció dels corrents i del vent, i de la forma fins i tot de la platja. En el cas de Badalona aquesta problemàtica és especialment important com a conseqüència de la seva localització en el tram central de la costa en forma de badia. A més, la influència dels dos vents que bufen a Badalona, el Llevant (procedent del Maresme) i el Garbí (procedent de Barcelona), i dels corrents, fan que els residus flotants siguin arrossegats i es quedin concentrats al litoral badaloní.

2. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al 2005 ja va fer un estudi dels sòlids flotants al mar que tenia com a conclusions que l’origen era divers, que fonamentalment venien de la terra, dels sistemes de sanejament, però també a través de les rieres i rius que acaben al mar. Els materials i escumes que apareixen a Badalona tenen orígens diferents: la xarxa de sanejament en cas de pluja a tota la costa; aportacions del riu Besòs, abocaments fets per vaixells en alta mar; dragats del fons per obres del litoral; trencament d’emissaris submarins, problemes de funcionament dels interceptors o de les depuradores, entre d’altres.

3. En episodis de pluges abundants, el sistema de clavegueram no pot absorbir el gran cabal que es genera. El col·lector interceptor de Llevant que porta les aigües residuals cap a l’estació depuradora del Besòs, no té suficient capacitat per conduir el gran volum d’aigua i, per tant, aquesta surt barrejada amb aigües residuals pels sobreeixidors que hi ha al llarg de tot el litoral. A Badalona en tenim 13. La qualitat de l’aigua queda alterada per contaminació microbiològica i per tant cal posar bandera vermella. Un cop passat aquest temps, la qualitat es restableix. Els dies posteriors a les pluges poden aparèixer sòlids que havien quedat al fons i que amb els corrents poden aflorar.

Des del govern municipal, assegura el 2n tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, s’assumeixen les conclusions de la comissió d’estudi del 2014, la magnitud del problema i la importància de la platja com a punt d’esbarjo i gaudi de la ciutadania, especialment a l’estiu. “Els episodis de bandera vermella del mes d’agost han estat produïts per la incapacitat col·lector per assumir tot el cabal en dies de pluges i és per aquest motiu que des del mes de setembre de 2015 aquest govern municipal reclama públicament a l’AMB una solució per al col·lector interceptor de Llevant”, ha afegit Àlex Mañas.

 

 

Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala