Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 20 de Juliol de 2018
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adrià de Besòs - 19/7/2017

El Besòs marca la seva Agenda
- Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs dibuixen conjuntament l’estratègia

El febrer del 2016, Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs van segellar una nova aliança municipal per reforçar l’Eix Besòs. Les alcaldesses i l’alcalde d’aquest àmbit van acordar la incorporació de Badalona en el Consorci del Besòs, el reforçament institucional d’aquest instrument de gestió i l’encàrrec a Barcelona Regional d’un complet diagnòstic de la situació actual i les propostes necessàries a desenvolupar en el futur. Barcelona Regional (una agència pública de planificació creada el 1993) ja va ser l’encarregada del projecte de recuperació del tram final del riu Besòs.

Després de més d’un any de feina, les cinc ciutats han reunit aquest matí a la UPC a tots els seus equips tècnics i polítics per donar un primer vistiplau a l’Agenda Besòs, document que ja dibuixa les apostes prioritàries a partir de les quals els ajuntaments consorciats treballaran per establir el pla d’acció pels propers. L’Agenda Besòs supera els àmbits competencials dels ajuntaments i vol ser a partir d’ara el marc de referència sobre el qual treballin totes les administracions, superant els límits competencials i buscant una autèntica estratègia col·lectiva per a la veritable transformació d’un àmbit territorial amb grans potencialitats, però històricament mancat de les inversions necessàries.

Els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs, aquest matí a la UPC al Fòrum. Foto: Comunicació BDN

De territori confús a nova centralitat metropolitana

L’Eix Besòs comprèn els termes municipals de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona. Hi viuen pràcticament un milió de persones, el que representa el 30% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 12% de la població de tota Catalunya, amb una superfície de 81 km2. La manca d’una visió integrada del territori i una llarga història de creixements desordenats, han fet que avui el Besòs sigui un territori fragmentat i confús sense un projecte de desenvolupament urbà definit, on en concentren 16 dels 25 barris més vulnerables de l’àrea metropolitana, una situació agreujada per l’impacte de la crisi econòmica. Però, alhora, és també un territori estratègic pel funcionament metropolità i amb un gran potencial de futur gràcies a elements com la seva centralitat i accessibilitat.

L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha assenyalat que aquest document és important perquè significa "una pressa de consciència de que la governança del territori ha de ser cada cop més conjunta i integrada" . I ha afegit que "el paradigma del perquè s'ha de treballar coordinadament i amb la implicació de totes les administracions es el barri de La Mina". En aquest sentit ha destacat que és imprescindible "la recerca de recursos que els ajuntaments del territori no tenen en administracions supramunicipals, com l'Estat i la Generalitat".

Decàleg de l’estratègia. Diagnosi, Agenda i Pla d’Acció

En els últims mesos s’ha fet un profund treball de diagnosi, organitzada finalment en 8 volums i que ha donat lloc al primer esborrany de l’Agenda Besòs, que avui ha viscut una de les principals jornades de treball tècniques a la UPC. L’Agenda Besòs donarà pas al Pla d’Acció, que haurà de tenir en compte les següents prioritats estratègiques:

1. Fomentar una identitat compartida, centrada en el riu com a element cohesionador dels barris del Besòs

2. Reforçar l’equitat social per reduir les condicions de vulnerabilitat als barris del Besòs

3. Promoure les polítiques actives de formació com a palanca d’inserció laboral

4. Garantir el dret a l’habitatge impulsant polítiques coordinades amb els agents del territori

5. Millorar l’accessibilitat i connectivitat entre els barris del Besòs

6. Compensar les externalitats negatives de les grans infraestructures integrant-les a les diverses lògiques urbanes

7. Millorar la qualitat ambiental vertebrant les infraestructures verdes i blaves

8. Impulsar àrees de coneixement i d’activitat econòmica metropolitana fomentant l’economia circular

9. Promoure la revitalització i l’enxarxament de l’associacionisme i l’enfortiment de les pràctiques d’innovació social

10. Enfortir la governança per gestionar conjuntament les oportunitats del territori i per impulsar polítiques i projectes en un marc metropolità

 

 

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala