Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 07 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 16/10/2010

Disfisa, la lluita constant per l'accessibilitat
- Puri Frías, la seva presidenta, ens parla sobre l'entitat

Els membres de Disfisa -Puri Frías, la seva presidenta, al capdavant- durant l'ofrena floral de l'Onze de Setembre. - Foto: Montse PallarèsParlar de Disfisa és parlar de Sant Adrià. Perquè Disfisa és una de les entitats més vinculades, tant a nivell pràctic com sentimental, al nostre municipi.

L’entitat porta més de deu anys treballant amb i per un col•lectiu social que de vegades, i malauradament, queda en un segon pla: el de les persones amb discapacitat. Qualsevol pot formar part de Disfisa (Disminuïts Físics de Sant Adrià), tingui la disminució que tingui, ja sigui auditiva, visual, de no mobilitat, psíquica o de qualsevol altre tipus. També es pot ser “soci d’ajuda”, que juntament amb familiars i amics són els que col·laboren en les tasques més pràctiques, com les de muntar els estands o fer les instal•lacions pertinents en algun acte. És una associació oberta a tothom i sense cap ànim de lucre.

Cap a l’any 2000, l’ajuntament adrianenc els va donar el primer impuls perquè es reunissin i tinguessin un espai habilitat per posar en comú aquells aspectes que més els preocupaven. Avui dia és una associació totalment independent que també treballa dintre del Consell d’Accessibilitat.

L’objectiu principal és precisament l’accessibilitat, i conscienciar tant mentalment com urbanísticament a Sant Adrià. L’associació ha intentat que la gent sàpiga que amb una petita obra fa accessible aquell comerç o aquella voreDisfisa participa anualment al saló Adrilàndia. - Foto: Montse Pallarèsra per les persones amb discapacitat, però també per la gent gran per exemple. Nosaltres tenim una discapacitat, però si els medis al voltant nostre són els adequats, podem tirar la vida endavant com qualsevol altra persona, senyala Puri Frías, presidenta de Disfisa.

Dins de la varietat de projectes i activitats que es realitzen amb aquest fi durant tot l’any, trobem la seva col•laboració a Adrilàndia, l’organització del torneig de petanca Memorial Manel Campo, diverses excursions, la participació a les jornades d’esport adaptat i a la mostra d’entitats, i els premis Disfisa, que atorguen un guardó a aquells comerços que en el darrer any han fet accessibles les seves instal•lacions.

El seu àmbit d’actuació s’estén més allà de les fronteres adrianenques. L’entitat manté contacte amb altres associacions i es coneix arreu del territori del litoral, a Barcelona, Badalona o Santa Coloma de Gramenet. Disfisa ha portat al municipi el transport adaptat , ha reclamat rampes adequades als autobusos públics i ha lluitat per millorar la via pública. En els darrers deu anys Sant Adrià ha fet progressos molt importants: gairebé tots els carrers són accessibles i les noves obres es fan pensant en persones amb discapacitat.

Torneig de petanca Memorial Manel Campo. Foto: DisfisaSi haguéssim de definir Disfisa en dues paraules, seria “lluita constant”. Peticions, denúncies, reclamacions... tot per millorar l’accessibilitat del nostre municipi, i per tant, per millorar la qualitat de vida de totes aquelles persones que ho necessiten. Però un cop superada la tasca urbanística, cal canviar la mentalitat de la ciutadania. “És conscienciació, és una lluita que no sembla que tingui tanta cosa i no obstant això, costa molt”, remarca Puri Frías. Deixar un moment el cotxe al pas de vianants, aparcar indegudament a la plaça de minusvàlids, obstaculitzar les voreres amb sacs de les obres o les terrasses dels bars, o posar esgraó en comptes de rampes als comerços són algunes actituds que encara s’han de canviar.

L’entitat té pensat continuar endavant en la mateixa línea d’actuació. Al cap i a la fi, són moltes les hores invertides en mentalitzar la gent i fer de Sant Adrià una ciutat perquè tothom hi pugui viure.

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala