Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 18 de Gener de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- - 18/10/2016

Badalona acollirà la propera sessió del Congrés d’Imatgeria Festiva País Gegant
- Torna País Gegant amb una sessió dedicada als balls de gegants i balls de l’àliga

Badalona acollirà la propera sessió del Congrés d’Imatgeria Festiva País GegantBadalona serà la seu de la propera sessió del Congrés d’Imatgeria Festiva País Gegant el pròxim 22 d’octubre. La sessió, que porta per títol Quan els peus els donen vida. Balls de gegants i balls de l’àliga abordarà la dansa de gegants i àligues i com els seus balladors i músics donen vida a les grans figures.

La ciutat Badalonina serà una amfitriona excel·lent, ja compta amb una gran tradició de ball, amb arrels d’esbart, que fa que les seves figures ballin solemnement amb una gran delicadesa.

El ball és sens dubte, una de les parts essencials de les nostres figures, el que els dóna vida i ànima: “Les figures desfilant pel carrer tenen vida pròpia, però ballant tenen ànima”.

País Gegant, vol posar sobre la taula tot el que envolta el ball de gegants i l’àliga: L’evolució i el procés que han seguit els balls de l’imaginari festiu, l’elaboració de coreografies, les melodies per fer ballar els gegants, el ball solemne de l’àliga, les tipologies i pràctiques de balls de que existeixen. La sessió, també servirà per estudiar en profunditat en quin moment es troben les danses i músiques de l’imatgeria festiva i per mostrar la gran riquesa i esforç que comporta gaudir d’una dansa pròpia.

A més a més, arran de la celebració del congrés, s’està elaborant un cens de balls de gegants que ja ha arribat a recollir més de 375 balls d’uns 90 municipis. Aquest recull ens demostra la gran vitalitat que té l’imaginari festiu de Catalunya. Un patrimoni que s’ha de valorar, mantenir i reivindicar ja que és el que dóna vida a les nostres figures i les dota de la rellevància i solemnitat que es mereixen, fent-les dignes d’esdevenir representants de pobles i ciutats, festes i tradicions.

El Cens de Balls en xifres i el per què a Badalona

El cens (que properament serà penjat a www.paisgegant.cat) compta amb més de 375 balls registrats de 111 municipis. Encapçala amb nombres la ciutat de Badalona amb 57 balls, dels quals 37 pertanyen de la Colla de Geganters de Badalona. Els segueixen Barcelona (amb 42) i Berga (amb 15). Aquí se li haurien de sumar la existència de balls territorials (comarques o conjunt d’elles) que es ballen de manera col•lectiva anualment a 11 comarques del territori.

Per Badalona, la quantitat de balls a tota la ciutat no és casual. La Colla de Geganters de Badalona, amb arrels d’esbart (del Sant Jordi), ha predicat molt amb aquest tarannà. Tan és així que les diverses escoles preparen balls propis pels seus gegants.

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala