Publicitat
Publicitat
Publicitat

Diumenge, 12 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 27/9/2010

“Mitjançant la música podem connectar amb els nens”
- Entrevista amb La Tresca i la Verdesca

Claudi, Carles, Jordi i Toni, els components de La Tresca i la Verdesca. Foto: La Tresca i la VerdescaPregunta. Com neix la iniciativa de crear un grup d’animació infantil?

Resposta (Toni). Quan ens vam conèixer, ara ja fa uns 18 anys, vam connectar per tenir interessos comuns, fer música i el treball educatiu amb nens i nenes, ja que tots fèiem de cap en agrupaments escoltes. L’any 1998 vem compartir escenari per fer un espectacle d’animació en una trobada escolta. Abans havíem fet espectacles per separat i a partir d’aquell dia vam decidir de continuar junts.

P. Qui són els membres de “La Tresca i la Verdesca”?

R (Carles). La tresca som el Claudi Llobet (veu, guitarres, charango, espasí, sruti box, metal·lòfon,...) el Carles Pérez (baix, programacions, tècnic de so,...) el Jordi López (veu, guitarres, cajón, panderos, flautes,...) i el Toni López (veus, guitarres, guitarró, melòdica, acordió diatònic,...).

P. Dotze anys sobre els escenaris us han fet madurar en l’àmbit musical? Quina evolució podríeu dir que té el grup?

R (Claudi). Vam començar el 1998 amb un repertori popular de cançó infantil i d’animació però ràpidament vem incorpora-hi les nostres pròpies cançons. Aquesta evolució ja és evident en el nostre primer disc, editat el 2004, on 7 de les 11 cançons són composades per nosaltres. El nou disc és tot de collita pròpia.

P. Com és un dia de gravació amb “La Tresca i la Verdesca”?

R (Jordi). Hi ha tot un primer moment d’escalfament però no d’exercicis sinó de xerrera, de compartir el nostre quotidià; gravar fa respecte i és com si allarguéssim aquest moment. Un cop treballant, no parem fins que tots i sobretot el que grava no està plenament convençut del resultat. Som bastant curosos amb el que fem i fins que la sensació no és la bona no parem. A l’estudi de gravació, on les cançons creixen mica en mica, cada dia és una sorpresa, sobretot quan han vingut els músics que han col·laborat amb nosaltres que han aportat molta qualitat.

P. Quines diferències trobem en aquest nou disc respecte al vostre treball anterior?

R (Toni). En el primer disc, es nota que moltes de les cançons estan pensades des de l’animació, des de la posada en escena en l’espectacle “...toca’m la panxeta, saludeu-vos picant amb les mans...” en aquest segon disc les cançons estan alliberades d’aquesta cotilla, la majoria no serveixen per fer animació. Tot i amb això creiem que els dos discs tenen una sonoritat compartida, segurament hi ajuda la participació de l’Aleix Tobias i del Xavi Lozano en els dos projectes.

La Tresca i la Verdesca, durant una de les seves actuacions. Foto: La Tresca i la VerdescaP. En aquest disc, “4”, trobem molta experimentació i diversitat sonora i musical. Es nota un treball molt acurat cançó a cançó. Us agrada treballar amb diversos estils? Amb quin us sentiu més còmodes?

R (Carles). No ens sentim identificats en cap estil, quan composem una cançó no partim d’un estil, surt el que surt i és després que tots els aspectes que construeixen la cançó es van acomodant a ella. En aquest procés d’elaboració hi participen tot el grup i els músics convidats, el resultat final sorprèn al propi compositor, la cançó perd una mica l’autoria i passa a ser del grup i això és molt bonic.

P. De què parlen les cançons de “La Tresca i la Verdesca”? On neix la inspiració?

R (Claudi). És fa difícil de respondre ja que el procés creatiu i la relació amb les muses és molt particular, un dia arriba un amb una cançó nova i a partir d’aquí treballem, però el que ha passat fins aleshores és molt íntim. El que sí que és comú és que cap de les cançons que fem pretén alliçonar ni aconsellar al nen què ha de pensar, que cadascú faci la seva lectura i així tanquem el cercle, el que el nen percep de la cançó també és íntim.

P. Com viviu l’acollida del públic a les actuacions al carrer?

R (Jordi). En general molt bé perquè sinó ja hauríem plegat, però sempre hi ha llocs més difícils que d’altres. Nosaltres som uns estranys que arribem a un lloc a on ja existeix una dinàmica i amb una cançó, amb 5 minuts, hem de caure bé, entrar en aquesta dinàmica i reconduir-la cap a un estat festiu i de participació comunitària, alguns cops és “durillo”. Els nens i nenes són un públic molt sincer i aviat et fan saber si connectes amb ells o no. Quan els hi agrada l’espectacle, el públic es mostra molt agraït i això ens fa sentir recompensats.

P. El nou format de presentació que proposeu, és a dir, el concert, és fruit de l’enfocament cap a un públic més adult?

R (Carles). En absolut. Tenim la plena convicció que mitjançant la música, més enllà de les fórmules de l’animació, podem connectar amb els nens, ens encanta veure en les nostres actuacions a nens que participen de l’espectacle des de fora les rotllanes i trens. Ens miren com toquem, escolten la música,... je, je, fins que arriba un adult patidor i els col·loca en una rotllana.

P. Quins projectes teniu plantejats a curt i llarg termini?

R (Claudi). Començar de zero en l’aventura de fer espectacles de sala: espectacle nou, cançons noves, reptes nous. Continuarem fent animació durant un temps que segurament serà llarg, però en un futur volem ser un grup de concert.

La Tresca i la Verdesca presentaran el seu nou disc, "4", el proper diumenge 3 d'octubre al Casal de Cultura a partir de les 12 hores. A més, el 23 d'octubre faran una actuació a la Festa dels Súpers del Club Súper 3. Serà a l'Estadi Olímpic, a partir de les 16.30 hores.


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala