Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 10 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 27/9/2010

Visita a la nova llotja de pescadors del Port de Badalona
- A càrrec de l'alcalde Jordi Serra i el director general de Pesca de la Generalitat, Martí Sans

L'alcalde de Badalona, Jordi Serra, i el director general de Pesca de la Generalitat, Martí Sans, visitant la nova llotja de pescadors de Badalona. Foto: Ajuntament de BadalonaL’alcalde de Badalona, Jordi Serra, i el director general de Pesca de la Generalitat, Martí Sans, han visitat aquest dilluns l’estat de les obres del nou edifici que acollirà les instal·lacions de la base de pesca artesanal del Port Esportiu i Pesquer de la ciutat.

La visita ha comptat també amb la presència del patró major de la Confraria de Pescadors de Badalona, Jaume Cañas, el secretari de l’entitat, Sebastià Lladó, i el conseller delegat de Marina Badalona, Francesc Panella.

Les obres de la nova llotja de la ciutat van començar a principi d’agost i d’acord amb el calendari previst, estaran a punt al llarg de la primera quinzena d’octubre.

Els treballs es van adjudicar - a través d’un concurs públic el resultat del qual es va validar en el Consell d’Administració que Marina de Badalona va celebrar el 20 de juliol de 2010- per un import de 406.635,01 euros a l’empresa TAU ICESA, projecte que inclou les obres de condicionament de la Base de Pesca Artesanal de Badalona (BPAB). La societat havia fet una inversió prèvia de 285.000 euros destinada a l’estructura, la coberta i la connexió a la xarxa de sanejament.

Una instal·lació consensuada i adequada a la realitat del sector

L’execució d’aquest projecte resol una demanda històrica del col•lectiu de pescadors de la ciutat, demanda que s’ha pogut fer realitat després d’un procés participatiu i negociador entre l’Ajuntament de Badalona, la societat Marina de Badalona, la Direcció General de Pesca i el col•lectiu de pescadors de Badalona que va culminar fa uns mesos, a finals de maig, quan la Confraria va aprovar en assemblea el programa d’usos, el programa arquitectònic i la gestió d’aquest nou equipament que permetrà desenvolupar aquesta activitat econòmica amb total dignitat.

Durant aquest període, els implicats han treballat en el sentit de redimensionar les instal•lacions inicialment destinades a l’activitat pesquera en el recinte portuari a la realitat actual reconeguda per la Confraria d’aquest col•lectiu econòmic i cultural de la ciutat, que es concreta en el desenvolupament d’una base de pesca artesanal (modalitat definida pel tipus i dimensions de les embarcacions, per les arts de pesca i l’àmbit operatiu).

La Confraria de Badalona té enregistrades 24 embarcacions, de les quals 14 n’estan operatives, que són les que tindran el Port de Badalona com a port base. En les trobades també s’han cercat les línies de subvenció que pot aportar l’administració catalana i s’han estructurat els termes del conveni de Marina de Badalona amb la Confraria en relació als drets d’ús dels espais cedits, document que reculli els drets i les obligacions de les parts, és a dir, l’assumpció dels costos derivats en el desenvolupament de qualsevol activitat productiva (serveis d’aigua i de llum i ús de l’amarrador).

Moderna i oberta a la ciutat

Així, la Base de Pesca Artesanal de Badalona (BPAB) està dissenyada d’acord a la realitat i a les necessitats operatives d’aquest col•lectiu i estarà preparada per acollir 15 embarcacions d’aquesta tipologia. L’activitat de la Base de Pesca Artesanal de Badalona (BPAB) cal considerar-la en dues unitats: la del Moll de Pesca i la de l’edifici de la Llotja que actualment s’està condicionant. Les embarcacions pesqueres estaran amarrades al Moll de Pesca de la Dàrsena de Ponent, un espai de 70 metres de llarg per 4 metres d’ample on s’acullen les tasques pròpies de descàrrega de la captura, al mateix temps que permet la col·locació de caixes tipus palox de plàstic per a l’emmagatzematge de l’utillatge d’ús diari. És un espai que finalitzarà el seu condicionament amb una millor il•luminació i dues càmeres de videovigilància que es disposaran a l’entorn immediat. Disposa de fins a 17 punts d’amarrament per a embarcacions de 10 metres d’eslora x4 metres de mànega i els serveis d’aigua i llum distribuïts al llarg del moll.

L’edifici de la llotja té una superfície de 610 m2 útils en una planta, amb tres eixos d’activitat: funciona com a centre administratiu de l’activitat pesquera de Badalona, ja que la Confraria de Pescadors es traslladarà a aquestes noves instal•lacions. En aquest sentit, disposa d’una oficina de 30m2 per disposar dels llocs de treball permanent, així com d’un arxiu de 23 m2.

També és l’espai d’emmagatzematge complementari per a l’activitat de cada pescador, de manera que està estructurada en 15 casetes de més de 15m2 de superfície on cada pescador disposarà d’un espai totalment diàfan per a l’emmagatzematge de les seves xarxes i d’utillatge menor, amb possibilitat de disposar prestatgeries fins a tres metres d’altura.

I, sobretot, és l’espai adreçat a la venda de captures a la sala central de pesada i de subhasta pública d’uns 200m2, que cada dia que es feinegi acollirà a la vora del migdia la tradicional subhasta del peix. Per això, la disposició central de la sala és un taulell expositor per desenvolupar la subhasta diària, amb una taula de suport i un micròfon inalàmbric amb altaveu. A la mateixa zona es disposa dels espais propis per a la correcta gestió de les caixes de les captures, amb una zona de recepció de caixes brutes, zona de rentat i d’estibament de caixes netes. S’equipa amb una màquina de gel amb tarja de control per l’usuari i cambra frigorífica per a la correcta conservació d’aquestes i una bàscula per a la pesada i l’etiquetatge, amb connexió en xarxa amb l’oficina. Aquesta sala de vendes disposarà d’un accés per la plaça que s’ha generat entre l’edifici de la Base de Pesca Artesanal de Badalona i el punt verd, on unes portes corredisses permetran ampliar la diafanitat que es pretén per a tot aquest espai, centre neuràlgic i social de l’activitat pesquera.

La disposició d’un laboratori d’anàlisi complementa l’equipament de control de les captures. Finalment disposa de serveis higiènics i una petita cambra de magatzem. Les instal·lacions es completaran amb l’entrada en funcionament d’un assortidor de gasoil específic (subvencionat).

Un consum directe amb totes les garanties

Pel que fa als materials emprats i l’equipament s’ha seguit amb la normativa sectorial que ordena com han de condicionar-se aquests espais i en especial la Guia de pràctiques correctes d’higiene per a les llotges de Catalunya i activitats connexes, editat per la Generalitat de Catalunya i que persegueix aconseguir un alt nivell de protecció de la salut del consumidor a l’activitat de primera venda del peix. En aquest sentit, totes les parets on es requereix una neteja freqüent s’han revestit amb material ceràmic i s’ha disposat connexions a clavegueram, de tal manera que es pugui bandejar directament amb aigua a pressió tots aquests espais. Així mateix, les portes d’acer inoxidable i els sostres amb plaques de cartrógruix hidròfug revestit amb pintura plàstica complementen aquesta necessitat. També s’ha tingut en compte la necessitat de ventilació i renovació de l’aire del local, impulsant aire de l’exterior cap a l’interior i establint un recorregut des de la sala principal, per sota de les portes de cada caseta de pescador i la extracció pel fals sostres.

Un espai que multiplicarà la seva activitat: Subhasta del peix, Marina seca, Amarradors i Exposició en la Dàrsena de Ponent i Escola Municipal de Vela

El Moll de Pesca se situa en una àrea del Port que en els propers mesos multiplicarà la seva activitat. I és que amb l’entrada en servei, a l’octubre, de la llotja de pescadors s’ha de sumar, un mes després, la posada en marxa de la Marina Seca i la comercialització dels amarradors esportius, els pallols i l’àrea d’hivernada i d’exposició de la Dàrsena i el Moll de Ponent; així com, a principis de 2011, l’Escola Municipal de Vela.


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala