Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 15 d'Agost de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- - 17/6/2016

El llegat d'un badaloní permet posar en marxa un projecte de recerca sobre el càncer
- La iniciativa servirà per a definir indicadors que ajudaran a triar per a cada pacient, de manera prospectiva, les estratègies més

L'organització sanitària municipal Badalona Serveis Assistencials (BSA) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) duran a terme un projecte de recerca sobre el càncer que permetrà definir indicadors que ajudin a triar per a cada pacient, de manera prospectiva, les estratègies més adequades que s'haurien de seguir davant la malaltia. La iniciativa es podrà fer realitat gràcies al llegat de Romà Núñez Lloreda, un veí de Badalona mort l'any 2014. L'atorgament de l'herència a BSA estava condicionat al fet que els beneficis dels béns rebuts es destinessin a la recerca i la lluita contra el càncer.

L'acord que farà possible el desenvolupament del projecte ha estat signat avui pel rector de la UOC, Josep A. Planell, i l'alcaldessa de Badalona i presidenta del Consell d'Administració de BSA, Dolors Sabater, en el transcurs d'un acte que ha tancat el conseller de Salut, Antoni Comín. Concretament s'ha signat la constitució de la Càtedra UOC-BSA per a la recerca aplicada i l'anàlisi de dades en salut, que desenvoluparà el projecte d'innovació i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) aplicades a la recerca sobre matèria d'indicadors d'oncologia.

El projecte començarà amb l'elaboració d'un estudi retrospectiu que analitzarà dades de pacients diagnosticats de càncer en els àmbits d'atenció primària i atenció especialitzada de Badalona Serveis Assistencials durant un període de deu anys. Concretament es confeccionarà un registre de tumors que recollirà dades vinculades al diagnòstic i el seguiment de la malaltia i a altres factors interessants relacionats amb la supervivència dels pacients (com ara l'estil de vida: alimentació, exercici, consum de tabac, etc.).

L'alcaldessa de Badalona i el rector de la UOC han signat, avui, l'acord per a engegar  el projecte en el transcurs d'un acte que ha tancat el conseller de Salut. Foto: BSA

Aquesta informació servirà per a definir indicadors útils per al diagnòstic i el tractament de persones amb càncer, indicadors que permetran triar, de manera prospectiva, les estratègies d'intervenció més adequades davant de cada nou cas d'aquesta malaltia que es diagnostiqui o es tracti a BSA. El registre de tumors també servirà per a descriure com es comporten les malalties oncològiques en la zona d'influència de l'organització sanitària municipal.

La durada prevista del projecte, amb un pressupost de més de 265.000 euros, dels quals 150.000 procediran del llegat, és de dos anys. Hi participaran professionals de BSA i la UOC de diverses disciplines amb la coordinació del professor de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC Francisco Lupiáñez.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha afirmat que «gràcies al llegat de Romà Núñez Lloreda no només engeguem un destacat projecte de recerca sobre el càncer, sinó que construïm els fonaments que ens permetran posicionar BSA i la nostra ciutat com a referents internacionals pel que fa a la recerca i la innovació en l’àmbit de salut mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació». Sabater ha afegit que «aquest projecte enllaça perfectament amb la voluntat del govern de Badalona de potenciar el coneixement com un dels eixos estratègics de la ciutat».

El rector de la UOC ha destacat la importància de les donacions, com la rebuda per BSA, «per a finançar projectes filantròpics que augmentin la qualitat de vida de les persones i millorin la societat».

En el tancament de l'acte el conseller de Salut, Antoni Comín, ha celebrat la idoneïtat del projecte, donat que ajudarà a impulsar dos elements estratègics per a millorar l’assistència sanitària a Catalunya: d’una banda, la medicina personalitzada fruit de la recerca biomèdica i, de l’altra, la recerca vinculada a les TIC i a l’anàlisi de dades. «Ambdues innovacions són estratègiques i serveixen per posar-se al servei de la recerca en salut que ha de marcar el futur immediat de Catalunya», ha emfatitzat Comín.

 

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala