Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimarts, 10 de Desembre de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adrià de Besòs - 13/4/2016

Amnistia Internacional organitza una guerra de coixins per demanar l'alliberament d'una mexicana
- El proper dissabte, 16 d'abril, a les 13 hores a la plaça de la Vila

A Yecenia Armenta la van penjar cap per avall dels turmells, la van asfixiar i la van violar. Es trobava a les dependències de la policia secreta mexicana. «Després de moltes hores, vaig dir que firmaria el que fos. Vaig firmar, encara amb la bena als ulls. I mai vaig arribar a llegir el que vaig signar», assegura.

Yecenia ha passat més de tres anys a la presó de Sinaloa (Mèxic), acusada de planificar l'assassinat del seu marit. L'única prova en contra és la pròpia confessió, aconseguida mitjançant la tortura, les amenaces i les coaccions.

Amnistia Internacional ha iniciat una campanya per exigir-ne l'alliberament a les autoritats mexicanes. El dissabte dia 16 d'abril de 2016 a Sant Adrià de Besòs tindrà lloc una guerra pública de coixins amb l'objectiu de despertar el procurador de l'Estat de Sinaloa, Marco Antonio Figuera, que porta més de tres anys «adormit» sense revisar la situació de Yecenia a la presó.

La guerra enfrontarà dos bàndols d'activistes i simpatitzants: un, el dels qui lluiran caretes del procurador; i un segon grup, els qui exigeixen l'alliberament de Yecenia.

Epidèmia de tortura a Mèxic

El cas de Yecenia és només un dels milers que ha documentat Amnistia Internacional a Mèxic. Segons l'últim informe sobre tortura en aquest país publicat a l'octubre de 2015, l'epidèmia de tortura a Mèxic ja ha assolit nivells catastròfics amb més del doble de denúncies d'asfíxia, violacions i altres tipus d'abús sexual, xocs elèctrics i cops en tot el país el 2014.

Les autoritats neguen la magnitud del problema, emparades en la inexactitud i contradicció dels registres oficials sobre tortura i maltractaments a Mèxic. Durant 2015, el Govern mexicà va presentar una Llei contra la Tortura al Parlament que, no obstant això, no s'ha traduït encara en mesures efectives per protegir les persones i castigar els responsables.

Les dones són especialment vulnerables a la tortura sexual quan estan sota custòdia. No obstant això, se les reclou en bases militars i instal·lacions policials a càrrec d'agents homes sense que existeixin mesures efectives que garanteixin la seva seguretat física enfront dels atacs i les humiliacions de caràcter sexual. El trauma infligit a aquestes dones, sumat a la manca d'accés a una atenció mèdica immediata, sensible a qüestions de gènere i realitzada per metges independents dificulta que les víctimes denunciïn.

Amnistia Internacional insta el Govern de Mèxic que alliberi immediatament Yecenia Armenta i adopti mesures urgents per eradicar la tortura i garantir que metges oficials, experts forenses i agents del ministeri públic deixin de fer els ulls grossos davant d'aquest fenomen generalitzat.

A més, l'organització ha engegat una acció en solidaritat amb Yecenia a www.actuaambamnistia.org.

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala