Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dijous, 14 de Novembre de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adri de Bess - 31/3/2016

El ple aprova la proposta de declaraci com a BCIL de les Tres Xemeneies
- Ara s'obre un periode de 15 dies per presentar allegacions

El ple aprova la proposta de declaració com a BCIL de les Tres Xemeneies. Foto: Josep Cubias

En la sessió ordinària del Ple d’ahir, 30 de març, es va aprovar amb l’abstenció del PP i el vot favorable de la resta de grups municipals, la proposta de resolució que declara com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) les construccions de les Tres Xemeneies i l’edifici de la sala de turbines de l’antiga central tèrmica.

Ara, s’atorga un tràmit d'audiència de 15 dies a Endesa Generación, SA i a la Plataforma per la conservació de les Tres Xemeneies perquè presentin les al•legacions que considerin oportunes. Posteriorment, es presentarà al Ple per a la seva declaració com a Bé Cultural d'Interès Local.

El dictamen explica els fonaments de la idoneïtat de la declaració de les Tres Xemeneies com a BCIL que es basen en l’informe tècnic elaborat pel Servei de Patrimoni cultural de la Diputació, lliurat a l’Ajuntament el passat 29 de febrer, que destaca els següents valors:

• La relació de les Tres Xemeneies amb la història i la cultura de Catalunya,

• El seu valor històric ,en primer lloc, com a testimoni de la història energètica de Catalunya i el darrer vestigi de Sant Adrià en recordar la seva especialització, durant tot el s. XX, en la producció d’energia elèctrica; i, en segon lloc, per l’impacte social de la tèrmica en la història social recent de Sant Adrià de Besòs, com a factor d’atracció de nous treballadors, per construir la central, i després, per fer-la funcionar

• Valor arquitectònic. És una construcció singular, original i única des del punt de vista estructural. És un dels edificis més alts de Catalunya i d’Espanya (200 m) i és el primer cop que a l’Estat Espanyol es construeix una central tèrmica amb el sistema d’encofrat lliscant.

• Valor industrial, científic i tècnic. Representen el major canvi tecnològic gradual i successiu que hi ha hagut en un sol lloc en matèria de producció elèctrica, des de 1913 fins a l’actualitat. En un segle, Sant Adrià de Besòs ha passat del carbó al fuel i del fuel al gas natural, i àdhuc al silici, sempre generant energia elèctrica.

Aquest tipus d’edificis industrial són avui dia una gran oportunitat per explicar a les noves generacions els avenços tecnològics de la humanitat. En molts països del món s’han rehabilitat paisatges industrials similars al de les Tres Xemeneies, en ocasions com a museus de la industrialització.

· Valor simbòlic, identitari i paisatgístic. Les Tres Xemeneies són una icona que identifica Sant Adrià de Besòs i els seus habitants, una marca que esdevé una referència per als adrianencs però sobretot pels habitants de tota l’àrea metropolitana de Barcelona. Permeten ubicar Sant Adrià en l’horitzó visible des de molts punts del litoral i de la serralada litoral barcelonina.

També es fa esment d’altres suports a la declaració de BCIL per part d’entitats de prestigi de l'àmbit de l’arquitectura i el patrimoni cultural, a més de la petició inicial de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies, que demostren el recolzament acadèmic i popular al procés endegat per l’Ajuntament:

-Fundació DOCOMOMO (Documentation and Conservation of buildings, sites and neighbourhoods of the Modern Movement)

-Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col.legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)

-Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC)

-Comisión de Seguimiento del Plan Nacional de Patrimonio Industrial

-Comissions Obreres (CCOO)

-Dones del futur

 

Notcies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no ests registrat, pots fer-ho aqu
| Edici impresa pdf | Edici impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © rea Bess | Tots els drets reservats.


C/ Bess, n 7 - Sant Adri de Bess - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: Jos Alcal | Produccin: Montse Saez | Administracin | Web master: Jose Mejas | Informtica: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala