Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Divendres, 19 de Juliol de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 1/9/2015

«Ens sentim realitzats quan percebem que allò que hem ofert fa sentir bé a la gent»
- Entrevista a la companyia de circ Els Herrerita, que actuarà el 6 de setembre, a la Plaça de la Vila a les 18.30 hores.

Pregunta. Expliqueu-me la història de Els Herrerita. Per què aquest nom, qui en forma part i quan i per què es va crear?

Resposta. Los Herrerita som una companyia formada per tres membres. De fet som tres amics que cap a finals dels 90 coincidíem un parell de tardes a la setmana a l´Ateneu Popular de 9 Barris a Barcelona on hi havia un espai de trobada i pràctica comunitària. Cadascú feia la seva fins que cap al 2002-2003 i degut a una feina vam començar a preparar una coseta. Aquest va ser el desencadenant perquè la nostra relació comencés a ser més regular i vam acabar de forma natural i gairebé sense decidir-ho compartint un projecte comú.

P. Quina és la filosofia del vostre grup?

R. No sé si tenim cap filosofía o què és el que realment es vol saber quan et fan aquesta pregunta. Només sabem que ens agrada la feina que fem, que estimem el nostre ofici, que intentem transmetre la nostra passió, que ens agrada el contacte amb la gent i que ens sentim realitzats quan percebem que allò que hem ofert fa sentir bé a la gent encara que sigui per a uns instants.

La companyia de circ Els Herrerita, que actuarà el 6 de setembre, a la Plaça de la Vila a les 18.30 hores. Foto: Els Herrerita

P. Què us diferencia de la resta de grups de circ?

R. Nosaltres bàsicament som malabaristes i monociclistes. Altres companyies barregen més disciplines en els seus espectacles (acrobacia,mástil xinès,equilibris,trapezi…). A tot això cal sumar-hi que el carácter d´un grup el forma la suma de personalitats que l´integren; per això no hi ha dues companyies iguals.

P. A més dels espectacles teniu una vessant educativa amb tallers de circ. Parleu-me una mica d’ells.

R. Ja fa un bon grapat d´anys que combinem les actuacions amb les classes de circ per a infants i joves. Els tres estem com a “profes” a l´Escola Infantil de Circ de l´Ateneu de 9 Barris on gairebé 100 nens i nenes venen durant la setmana a aprendre i jugar fent circ. A més puntualment també anem a escoles,instituts,centres cívics,festes majors … on traslladem tots els materials que tenim a l´escola perquè la gent ho tingui a l´abast i ho pugui provar i jugar.

P. La nostra societat sembla un circ. És millor mirar-la amb humor que amb desesperació?

R. Quan es diu que allò o això sembla un circ s´utilitza l´expresió en un sentit pejoratiu, de menyspreu. Per a nosaltres el circ és una cosa que va en una altra direcció; el circ l´entenem com una cosa divertida però sobretot honesta, feta amb esforç i amor.

La societat que tenim és la que és. Té coses bones i dolentes. Es tracta d´intentar millorar les dolentes i sobretot procurar que no ens uniformitzi; que puguem seguir tenint una personalitat crítica amb les injustícies.

P. Es tracta bé al nostre país el circ? Sembla que encara no ens ho prenem seriosament.

R. Tot i que la gent que fa i es dedica al circ ha crescut moltíssim els darrers 15-20 anys seguim sent una familia molt petita que per més que aixequem la veu no aconsseguim “molestar” a ningú. Al circ li falta un reconeixement institucional i social que el posi al mateix nivell que gaudeixen altres arts. Altres països ens porten molta avantage en això (com en altres coses) però ja sabem del dèficit cultural que patim. Només cal recordar qui ha estat el darrer ministre d´educació,esports i cultura.

De totes maneres es van fent tímids avenços. L´Associació de Professionals de Circ de Catalunya ha fet bona tasca des de la seva creació ara farà 10 anys. I aquest any será el primer any que estudiar circ estarà reconegut per la Generalitat com un grau formatiu.

La companyia de circ Els Herrerita, que actuarà el 6 de setembre, a la Plaça de la Vila a les 18.30 hores. Foto: Els Herrerita

P. Què us omple més quan feu un espectacle al carrer?

R. Personalment, i no és per vanitat, m´agrada la gent que quan acaba s´acosta i t´agraeix el que hem fet, que et diuen que els hi ha agradat, que s´ho han passat bé,que han rigut amb allò o això … M´agrada pensar que em trencat una barrera entre l´artista i el públic quan algú que no no et coneix de res se t´acosta a donar la mà i a parlar-te amb familiaritat. M´agrada veure i pensar que la gent marxa més contenta,de més bon humor del que tenia abans de venir a la funció. M´agrada pensar que algú que havia vingut poc convençut a veure circ perquè tenia poc coneixement o un clixé equivocat del que és el circ acaba valorant i descobrint una cosa nova.

P. Els infants tenen més intel•ligència emocinal que els adults?

R. No ho sé. Sovint davant una mateixa cosa els ulls d´un infant en fan una lectura i els de l´adult una altra. El que sé és que l´adult sovint necessitaria tornar a conectar amb aquella mirada que tots havíem tingut quan érem nens. Una mirada més neta, sense tants prejudicis,menys complicada.

P. Quin espectacle portareu a la plaça de la Vila el proper 6 de setembre?

R. “The Flamingos”, una historia de dos artistas consagrats que durant la funció es veuran superats pel talent i la complicitat que el seu ajudant estableix amb el públic i que els deixarà en evidencia.

P. Com espereu que us rebi el públic adrianenc?

R. Esperem que amb ganes de deixar-se sorprendre per la nostra proposta.

P. Què li dirieu als adrianencs/adrianenques perquè vagin a veure el vostre espectacle?

R. Que l´espectacle forma part dels actes de la Festa Major i aquestes són unes dates especials del calendari. Són dies per viure´ls al carrer i gaudir-los amb amics i familia. Que s´acostina veure´l que segur que ens ho passarem bé. I per qui no estigui molt convençut i tingui dubtes li diría el que diu un bon amic : que quan no hi ha res a perdre sempre es pot guanyar alguna cosa (què tal un somriure?)

 

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala