Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 21 d'Agost de 2019
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 31/8/2015

«Les havaneres no són un món masclista: són un món masculí»
- Entrevista al grup d’havaneres Les Anxovetes, que actuarà el 7 de setembre, a partir de les 19 hores, a la Festa Major

Pregunta. Expliqueu-me la història del grup. Qui hi forma part, quan es va crear i per què?

Resposta. L’estiu del 2013, la Tona Gafarot (l’anxoveta que fa les veus greus) estava al sofà de casa seva mirant per la televisió la cantada d’havaneres de Calella amb la seva mare i el seu germà, i de sobte va dir, tot fent broma, que faria un grup d’havaneres en femení. Acte seguit de dir-ho, va començar a pensar seriosament que allò no es podia quedar en una broma i que ho havia de fer realitat. I així va ser! Es va posar en contacte amb la Montse i la Marta (que les coneixia, però en aquell moment no tenien gaire relació) i els hi va fer la proposta. Va pensar en elles perquè, en ocasions anteriors, havien parlat que volien començar un projecte de veus femenines, però encara no tenien clar com enfocar-ho. Llavors, quan a la Tona se li va acudir fer un grup d’havaneres, de seguida ja va saber amb qui havia de contactar per a formar-lo.

El grup el formen la Montse Ferrermoner (veus agudes i mitges), la Marta Pérez (veus agudes i mitges), la Tona Gafarot (veus greus) i en Xicu Rovira, el guitarrista, que és el “seitó” del grup.

P. Per què el nom de “Les Anxovetes”?

R. Perquè aquest mateix dia que la Tona mirava la televisió, just després que digués que faria un grup d’havaneres en femení, el seu germà li va dir -també mig bromejant- que ja ens havia trobat un nom: Les Anxovetes! I quan li va dir, no ho va dubtar ni un segon: havia de ser aquell! Va ser tot molt ràpid i espontani i amb qüestió de cinc minuts ja teníem la idea i el nom.

Entrevista al grup d’havaneres Les Anxovetes actuarà a la Plaça de l’Església, a partir de les 19 hores, dins de la programació de la Festa Major. Foto: Les Anxovetes

P. Veniu d’altres estils de música? Per què us vau apropar a les havaneres?

R. Sí: cadascuna de nosaltres té projectes musicals paral•lels, i en Xicu també. Els nostres projectes van des del pop-folk, al pop-rock, a la rumba, els boleros i fins i tot el rock ambiental.

P. Què us diferencia de la resta de formacions d’havaneres, a part que sou tot dones?

R. Pensem que una de les coses que ens caracteritza és la sonoritat que tenim i la manera com interpretem les havaneres: sense abandonar mai l’essència de l’havanera, a totes tres ens surt una interpretació senzilla, planera, de la qual en som conscients i ens agrada que sigui així. A més, el fet que totes les veus siguin femenines fa que el propi so, per si sol, ja sigui diferent i tingui diversos matisos. Pel què fa als arranjaments, en Xicu mira de mantenir el so clàssic de l’havanera però incorporant petits detalls en els quals s’hi poden entreveure tocs de rumba i de jazz. En cançons puntuals, també s’hi poden trobar aires de folk americà, com el cas de “El Canó de Palamós” o de la sonoritat pròpia de les bandes vocals americanes de l’època dels seixanta com els Platters, com passa en el tema “Tornaré”.

P. Des de fa poc teniu ja editat el vostre primer disc, “En fresc”. Quins temes es poden escoltar?

R. En el nostre primer disc s’hi poden trobar els següents temes: “Mare, vull ser pescador”, “La barca xica”, “El canó de Palamós”, “La mare del mar”, “Habaneras de Cádiz”, “Lola, la tavernera”, “La balada d’en Lucas”, “Tamariu”, “Mariner de terra endins”, “Tornaré”.

R. Les havaneres són un món molt masclista? Com heu estat rebudes?

R. Les havaneres no són un món masclista: són un món masculí. Masclista té connotacions negatives, però masculí és un fet objectiu: només cal mirar el nombre d’homes i de dones que hi ha en els grups d’havaneres. És important distingir aquests dos termes. I no, no trobem que sigui un món masclista, perquè si fos així, crec que a aquestes alçades ja ho haguéssim notat. I la veritat és que hem tingut una gran rebuda per part de tots els professionals de l’havanera i pel públic en general, sempre amb molt de respecte i sense entrar en clixés.

Entrevista al grup d’havaneres Les Anxovetes actuarà a la Plaça de l’Església, a partir de les 19 hores, dins de la programació de la Festa Major. Foto: Les AnxovetesP. Quins referents musicals teniu?

R. La llista és interminable. Tots, com dèiem, tenim altres projectes musicals (Clave de Sur, The Monday’s after, Acousters, Tona Gafarot (cantautora), Marta Pérez (cantautoria), Trifòlium, Cluricaun, etc. i, darrere d’aquests projectes, tenim cadascú les seves influències i els seus referents. És molt personal de cada un i una de nosaltres, a més de molt variat. Costa definir un referent per a la totalitat del grup.

P. Teniu alguna cançó pròpia?

R. Sí, “La mare del mar”, un tema compost per la Tona (lletra i música) que es troba en el nostre primer disc, i que parla del mar des d’un punt de vista molt femení (com no podia ser d’una altra manera). Concretament, des del punt de vista d’una mare que vetlla i pateix pel seu fill, quan veu que no se’l tracta bé. Té, doncs, aquest punt de protesta en termes ecologistes, alhora que vol exaltar la figura femenina en aquest món, com dèiem abans, generalment masculí.

P. Us veieu molts anys cantant havaneres, o ja mireu cap altres estils?

R. Ambdues coses. Volem havaneres per molt de temps, si pot ser, però sense haver d’abandonar altres projectes musicals que també ens omplen i ens identifiquen a nivel personal. Pensem que podem combinar les dues coses i, de fet, és quelcom que tots estem portant a la pràctica.

P. Què poden esperar els adrianencs/ques del vostre concert del 7 de setembre a la plaça de l’Església?

R. Poden esperar moments de molta tendresa i delicadesa, moments desenfadats i divertits, moments de concentració i moments de disbauxa. Poden esperar un concert variat, però sense sortir del repertori d’havaneres clàssiques i tradicionals, a excepció del primer tema que interpretarem, que no té res a veure amb l’havanera.

P. Què li diríeu a la gent perquè anés a veure el vostre concert?

R. Que si vénen, no se’n penediran! ;)

P. Quins projectes de futur teniu?

R. Seguir cantant, seguir gravant discos, seguir donant-nos a conèixer, seguir creixent, seguir proposant, seguir apostant, seguir coneixent gent… i sobretot, seguir gaudint d’aquesta aventura, tal com l’estem gaudint ara.

 Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala