Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 03 de Juny de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - Sant Adrià de Besòs - 25/5/2015

Les forces polítiques adrianenques valoren els resultats de les municipals
- L’entrada amb força de Ciutadans i Sant Adrià en Comú i la caiguda de PSC, PP i CiU, el més destacat

Les eleccions municipals d’ahir han portat més d’una sorpresa. La victòria del PSC ha vingut acompanyada d’una pèrdua important de vots, tant del PSC com del PP

PSC, guanyador però en baixada

El PSC adrianenc ha tornat a guanyar les eleccions, però ho ha fet amb una pèrdua molt important de vots. Dels 5.056 de l’any 2011, ha passat a 3.481, 1.575 vots menys, el que suposa tenir 6 regidors en comparació dels 11 d’ara fa quatre anys. Joan Callau Joan Callau ha agraït als votants que hagin renovat la seva confiança en l’equip del PSC, especialment els militants de l’Agrupació del PSC a la ciutat.

Callau ha senyalat que “tot i que s’obre un nou escenari, tenim la responsabilitat de formar govern buscant el millor per la ciutat. Per això, parlarem amb les altres formacions per aconseguir acords que, com L'alcalde Joan Callau, amb alguns dels seus regidors, ahir a la seu del PSC adrianenc. Foto: PSC SABa llista més votada, ens permetin liderar un govern que afronti els reptes de present i futur de Sant Adrià”.

El candidat del PSC ha manifestat que “la ciutat ha de continuar amb les actuacions i les polítiques socials i ha de potenciar l’impuls econòmic, la creació d’ocupació i consolidar els grans projectes com són l’eix del coneixement del Campus Diagonal-Besòs i el disseny del futur de les Tres Xemeneies”.

Per altra banda, Callau s’ha felicitat per l’augment de la participació en aquestes eleccions que ha estat un 4% superior respecte a les eleccions municipals del 2011.

També ha valorat positivament que el partit xenòfob Plataforma per Catalunya no hagi obtingut el suport dels votants i per tant no tingui cap representació en el Ple municipal.

Ciutadans, un dels dos grans triomfadors

Ciutadans Sant Adrià s’ha convertit en la segona força política més votada a la ciutat, amb 1.661 vots, el que suposa 3 regidors a l’ajuntament (Pedro Sánchez, Óscar Marjalizo i Francisco Navarro). Des de la formació consideren “molt positiu per a Sant Adrià de Besòs l’entrada en el consistori de dues forces integrades per persones que no són professionals de la política. Segons la nostra opinió, un dels problemes d'aquest ajuntament és que l'equip de govern ha passat massa temps desconnectat de la realitat. Ara és imprescindible que l'equip de govern escolti a l'oposició, i des de Ciutadans procurarem que la nostra veu sigui la veu dels veïns".

L'equip de Ciutadans, celebrant la seva entrada al consistori adrianenc. Foto: C's SABEls altres triomfadors de la nit, Sant Adrià en Comú. Foto: SAC

Sant Adrià en Comú, la tercera força

Per només 30 vots, Ciutadans els va treure la segona posició en el rànquing de les forces més votades. Amb 1.631 vots aconsegueixen també 3 regidors. La formació municipalista valora “molt positivament” els resultats. “Tot i no haver contat amb grans recursos econòmics per fer la campanya electoral i amb les dificultats que això ha portat per donar-nos a conèixer a la ciutadania adrianenca, una part important d'aquesta ha confiat en nosaltres i en el nostre projecte de ciutat, més oberta i transparent. A partir d'ara volem continuar treballant assembleariament per portar a l'ajuntament la veu dels moviments socials”.

També han valorat positivament “l'entrada a l'ajuntament de fins a vuit forces polítiques i el fi de les majories absolutes a l'ajuntament, com més veus hi hagin dins els plens, més democràtic serà el nostre ajuntament”. A més, han valorat la sortida del cartipàs de PxC. “Després de quatre anys patint la vergonya de tenir una candidatura racista al nostre ajuntament, des de Sant Adrià en Comú celebrem que la ciutadania hagi expulsat finalment aquesta lacra de les nostres institucions, a partir d'ara volem treballar per a que el feixisme no torni, ni aquí ni enlloc”.

ICV-EUiA aguanta tot i perdre un regidor

ICV-EUiA continua sent la quarta formació amb més vots, 1.313, tot i que perd 96 vots. “Hem perdut dos punts en percentatge de vot i 96 vots, que en un escenari de major participació i de més partits amb representació ha significat la pèrdua de un regidor”. La coalició valora que “que la nostre tasca municipal ha servit per mantenir un electorat fidel i que aquesta bona tasca i aquesta fidelització del vot, davant d'un escenari polític amb noves marques que tenen una finestra comunicativa molt amplia en els mitjans de comunicació nacionals i estatals, ens fa valorar com a satisfactori el nostre resultat”.

Per ICV-EUiA, “Sant Adrià continua sent una ciutat d'esquerres, amb l’entrada a l'ajuntament de Sant Adrià en Comú i d’ERC, i sobretot ens alegrem de la desaparició en el consistori de Plataforma per Catalunya, i de la baixada important del Partit Popular que volia sumar els votants de PxC amb la seva campanya xenòfoba”.

Moviment d’Esquerres (MES), la força d’Isabel Marcuello

Isabel Marcuello ha aconseguit la confiança de 1.114 adrianencs/ques amb la marca de Moviment d’Esquerres (MES). O sigui que tant ella com Juan Vizcaino entraran al consistori.

Des de MES valoren "molt positivament el suport rebut dels 1.114 electors que ens han donat la seva confiança (...) Tenint en compte que som un partit nou a la ciutat, amb poc més de dos mesos de presència, sense recursos econòmics, sense la repercussió mediàtica dels grans partits ja consolidats, hem obtingut gairebé un a un la confiança dels nostres votants. Per a nosaltres, cada vot obtingut quadriplica el seu valor!".

El partit d'Isabel Marcuello celebra l'entrada de noves forces polítiques a l'Ajuntament "i som conscients que la suma d'aquestes noves formacions (10 regidors) supera els aconseguits pels partits que fins ara han configurat el govern municipal. La voluntat dels adrianencs i adrianenques expressada a les urnes el passat diumenge 24 de maig, va retirar la confiança a gran part dels partits ja representats al consistori i ens la va donar a noves forces polítiques, això dibuixa un escenari molt diferent". Per MES, la "nova perspectiva dels resultats obtinguts de totes les forces polítques que configuren l'ajuntament ens indiquen i senyalen amb claredat uns partits guanyadors i uns altres partits a la baixa". Per ells, el missatge que han enviat els ciutadans és de "canvi de fer les coses i en la gestió municipal, en la manera de fer política, de governar la ciutat". Per tant, "s'ha acabat l'opacitat, la prepotència, el menyspreu a l'oposició i als ciutadans, el no donar respostes. Estarem atents!".

Marcuello aprofita també per agrair "el suport rebut de la militància, als amics de Messantadria i molt especialment a totes les persones que han ajudat MES, Moviement d'Esquerres durant la pre-camoanya i campanya, aquesta ha estat molt dura i amb comportaments hostils cap a la nostra candidatura. El treball incansable de tots els que heu col·laborat aconseguint el que hem aconseguit amb tant sols dos mesos ens esperona a continuar endavant per sumar una gran majoria d'aquí quatre anys". Per ella, comença "una nova etapa i serem a la ciutat, als barris, amb les persones, serem transmissors de les seves reivindicacions a l'Ajuntament, retornarem la confiança de cada vot rebut amb treball, responsabilitat, humilitat i transparència".

ERC fa història

Per primera vegada des de la Segona República, l’ajuntament de Sant Adrià tindrà regidors d’ERC. Gràcies als 1.094 vots, Rubèn Arenas i Antoni Vélez representaran el partit republicà i independentista al consistori adrianenc. Per ERC, els resultats d’ahir són “els millors resultats a la història de la democràcia a Sant Adrià de Besòs”. La seva valoració “és molt positiva”, per què d'una banda han aconseguit “entrar a l'Ajuntament i amb la força que havien demanat durant la campanya” i de l'altra valoren “molt positivament l'augment del bloc sobiranista ja que dibuixa un escenari on vuit dels vint-i-un regidors ho són. Fet que aplana el camí i facilita la transformació del país cap al nou país que imaginem: net i just”.

També entenen que la “pluralitat de forces del consistori farà que haguem de transitar cap a un model de governança més obert, transparent, de diàleg i consensos més amplis”, valors que consideren “molt positius, provenint d'un model caduc de majories absolutes incontestables”.

El PP perd la meitat dels regidors

El PP ha passat de ser la principal força de l’oposició, amb 4 regidors, a ser la setena amb només 2 regidors i una pèrdua de més de 800 vots. Des del partit asseguren que “hem de dir les coses pel seu nom. El resultat és molt dolent, no estem satisfets i farem autocrítica. A nivell comparatiu, també s'ha de dir que el resultat del PP a Sant AdrCol·legi electoral al barri del Besòs. Foto: MSià és millor que a la resta de municipis veïns (exceptuant Badalona, òbviament), però això tampoc ho utilitzarem com a consol. La realitat és que a Sant Adrià s'ha reflexat la tendència negativa i generalitzada d'un PP que ha anat baixant un 50% en vots i en escons/regidors a gairebé tot Espanya. Hem estat arrossegats per aquest "tsunami" negatiu que ha afectat al PP a tot arreu. Dit això, només ens queda treballar dur aquests quatre anys a l'oposició i seguir construint una alternativa de centredreta al Partit Socialista.”

En una visió més general, es felicitem per l’augment de la participació “tot i que l'abstenció segueixi sent massa elevada a la ciutat”. També volen felicitar els guanyadors, el PEC tot i la “forta davallada sense precedents” que han patit, segons els populars, “per la mala gestió de l'alcalde Callau”. També feliciten a les noves forces entrants al consistori, tot i reconèixer que “ens preocupa és el fet que Sant Adrià tindrà un Ajuntament atomitzat on tot sembla indicar que la inestabilitat i la ingovernabilitat de la ciutat serà la tònica predominant”.

CiU, pels pèls

Durant bona part de l’escrutini, CiU estava fora del consistori. Finalment, els 717 vots, 332 vots menys que fa quatre anys, els van permetre arribar al 5,69% que el assegura un regidor. El seu cap de llista, Xavier Soley, reconeix que no han estat els resultats esperats “i per tant no estem contents. Optàvem a consolidar els dos regidors o a incrementar, a ser possible, amb algun regidor més la nostra representació en el consistori. Ara bé, tal i com ha anat a les poblacions veïnes de l'entorn metropolità, aquí podem dir que al final, encara hem salvat els mobles. No obstant, jo personalment era molt conscient que la nostra força la teniem no tant en la marca del partit, sinó en la llista de persones, bona part independents, que s'aplegaven sota el nostre. Sóc molt clar: en aquestes eleccions la marca "CiU" ha patit el càstig principalment pel cas Pujol”.

Soley analitza la situació global, on per ell destaca “el fort descens del PSC, que ho tindrà molt dificil per cercar aliances que li sumin una majoria estable i l'ascens amb força de Sant Adrià en comú, com a partit alternatiu. Ja s'esperava que Ciutadans recollís votants del PP i alguns més del PSC”. A més, vol felicitar als “companys d’ERC, “que seran presents amb 2 regidors. Això vol dir, que serem 3 els regidors que treballarem per l'opció d'una Catalunya independent des de Sant Adrià. Només em queda el dubte de pensar si la suma dels vots d'ERC i CiU en una llista conjunta a Sant Adrià, ens hagués reforçat la presència municipal i proporcionat un 4t regidor. Jo crec que sí. Ara bé, ara és parlar per parlar i segur que és un tema que podrem analitzar plegats més endavant”.

PxC fora del consistori adrianenc

Des de Plataforma x Catalunya, que ha perdut el regidor que van aconseguir les passades eleccions, reconeixen el seu “fracàs al no haver pogut revalidar el nostre regidor obtingut fa 4 anys i haver perdut un terç del nostre electorat, uns 200 votants menys que sens dubte s'han decidit per les dues noves opcions amb ganes de regenerar la política local que han entrat per primera vegada (Ciutadans i Sant Adià en Comú)”. Des de PxC esperen que aquestes dues forces “compleixin les seves promeses d'escombrar el vell sistema de partits polítics i clientelisme de la ciutat. Si bé ens temem que l'amalgama de sigles i partits contraposats que conformen Sant Adrià en Comú farà que aflorin les seves diferències sobre determinades qüestions molt ràpid”.

Tot i la seva desfeta, considen positiu el “fort vot de càstig als partits de la casta local. La garrotada al PSC i a la seva xarxa clientelar, perdent gairebé la meitat dels seus regidors, víctima dels seus propis errors; el fort càstig a la demagògia i populisme d'ICV-EUiA, a la seva política antisocial en La Mina i al seu cinisme d'haver estat governant quatre anys i jugar a ser oposició i el daltabaix del PP perdent la meitat dels seus regidors després de quatre anys d'autisme polític a la ciutat i de polítiques antisocials en tota Espanya”.

 

Notícies Relacionades


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala