Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dilluns, 24 de Febrer de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Sáez - - 29/10/2009

Detenen l’alcalde de Santa Coloma per un presumpte cas de corrupció
- També va ser detingut el regidor d’urbanisme, Manuel Dobarco i la mà dreta de Muñoz, Pascual Vela.

L'alcalde Bartomeu Muñoz, durant una entrevista al seu despatx l'any 2007. Foto: JPEl passat dimarts 27 d’octubre la ciutat de Santa Coloma de Gramenet va viure amb estupor l’operació contra la corrupció urbanística ordenada pel judge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón. Poc després de les 10 del matí, una vintena d’agents de la Guardia Civil custodiaven les entrades del consistori colomenc per fer un registre sense precedents al municipi. Buscaven proves d’un cas de corrupció urbanística que implicava a alts càrrecs del consistori colomenc, entre ells l’alcalde de la ciutat, Bartomeu Muñoz, el regidor d’urbanisme, Manuel Dobarco, i el director gerent de l’alcaldia, Pascual Vela. Tots tres van ser detinguts, així com alts càrrecs dels governs convergents de Pujol, Macià Alavedra i Lluis Prenafeta, l’exdiputat del PSC Luis García Sáez i els constructors Josep Singla i Lluis Casamitjana. Els càrrecs de que se’ls acusa són tràfic d’influències, suborn, falsedat documental, prevaricació i frau fiscal. Els detinguts hauran de declarar davant el judge Garzón el proper divendres.

L’operació, anomenada Pretoria, prové d’una investigació començada al 2002 sobre una filial del BBVA, Privanza i els blanqueig de diners a través de paradisos fiscals a l’illa de Jersey. El 2005, aquest cas va portar a l’escorcoll de diversos despatx d’advocats, entre ells el bufet Pretoria. Aquí va ser quan van sorgir els noms de García Sáez, Alavedra i Prenafeta. L’exdiputat socialista seria el cervell de la trama, i hauria establert una xarxa d’influències al municipis investigats (Badalona i Sant Andreu de Llavaneres també han rebut ordre de presentar documentació sobre algunes operacions urbanístiques sospitoses. En el cas de Badalona seria a l’ampliació del port esportiu). Aquesta xarxa consistia en aconseguir adjudicacions de terrenys per societats pantalla per un preu que s’elevava una vegada eren recalificats i venuts a constructors. El marge de beneficis podria ascendir als 20 milions d’euros. Per ara, es busquen 13 milions d’euros que haurien de ser a les arques municipals colomenques però no hi son.

El consistori de Santa Coloma va fer pública una breu nota de premsa en la que manifestava el seu “màxim respecte a la presumció d’innocència” i la voluntat per preservar “la dignitat, la transparència i la imatge d’honestedat de l’Ajuntament”.Has d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala