Crea el teu compte
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dissabte, 04 d'Abril de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

Montse Pallarès - Sant Adrià de Besòs - 16/6/2010

“Crec que a la Mina hi ha gent que està molt conscienciada i té moltes ganes de lluitar perquè el barri estigui bé”
- Entrevista a Marta Pascual Roig, coordinadora del COMA (Centre d’Orientació del Medi Ambient)

Pregunta: Com s’inicia el projecte del COMA i qui hi ha al darrere del projecte?

Resposta: El Consorci de la Mina tenia el projecte d’un punt d’informació que es deia PIM, el Punt d’Informació Medioambiental, que ho portava gent del barri amb col•laboració d’alguna persona externa. A finals del 2007 es va decidir que el PIM, o el que ara és el COMA, ho havia de portar alguna persona més qualificada en aquest àmbit. Van treure a concurs aquest projecte i el va guanyar la Fundació Catalana de l’Esplai, que es qui el porta, concretament el Departament de d’AMarta Pascual Roig, coordinadora del COMA, a l'oficina situada al  barri de la Mina. - Foto: Montse Pallarèsssociació de Cases de Colònies. Això es duu a terme des de principis del 2008, que és quan em vaig incorporar fins al dia d’avui.

P: Quantes persones hi treballen al COMA?

R: Al COMA sempre he sigut jo des del principi.

P: Amb quins objectius va néixer aquest servei?

R: Els objectius són informar a la població, fer tasques de sensibilització a nivell general i educar pel medi ambient. Una mica fer veure a la gent que si tenim un entorn millor, més agradable, més cuidat, més net i que li tenim un cert respecte, doncs la nostra salut i la nostra qualitat de vida també serà millor.

P: Quines tasques realitza el COMA?

R: En primer lloc tenim el punt d’informació on la gent pot venir i preguntar qualsevol cosa relacionada amb el medi ambient, o fer una queixa, o dir-me que a tal lloc hi ha passat alguna cosa. A través d’aquí intentem trobar la solució, si se la podem donar nosaltres o bé s’ha de fer una recerca externa, o derivar el problema al lloc corresponent. L’altra funció és tot el tema de les activitats educatives per la població en general, ja sigui per grups o més obertes al barri. Treballo sobretot molt amb associacions i grups una mica consolidats, perquè és més fàcil d’arribar i perquè curiosament són els que estan més conscienciats i et fa avançar d’una altra manera. Desprès he fet algunes activitats més obertes per tot públic en general, que normalment acostuma a ser més infantil que no adult. I desprès lo que faig són tasques de suport i seguiment de l’estat de l’espai públic, observant l’arbrat, els contenidors i els mobles. Cada dia intento fer una volta, mirar com està tot i tenir un control de la quantitat d’arbres que hi ha, un seguiment de podes, coses que desprès em serveixen per informar als veïns. Faig també un seguiment setmanal de lo plens que estan els contenidors del barri, per veure quin és el nivell de reciclatge, si assolim propòsits, una mica com va. I ja per últim fem una mica de suport a les campanyes de l’ajuntament, perquè moltes vegades aquí no arriben i fem una mica de vincle d’una banda a l’altra.

P: Quin és l’horari d’atenció al públic?

R: Jo estic pràcticament tot el dia pel barri, però aquí a l’oficina estic de 10.30 a 12.30 hores de dilluns a dijous, i alguns dimarts i dijous per les tardes.

P: Amb quines altres entitats del barri hi col•labores?

R: Amb totes les que puc. Amb les tres associacions de dones, les Adrianas, les Dones Iris i Alfa Costura, al llarg d’aquests anys hem fet moltes coses perquè a més les dones són molt canyeres i molt conscienciades en tot el que reuMarta Pascual, coordinadora  del COMA, a la X Festa del Medi Ambient. - Foto: Montse Pallarèstilitzar i reciclar, n’aprenc molt d’elles. Tot el que són entitats que treballen amb infants, com el Casal Infantil, el Grupo Unión, la Ludoteca, la Capsa dels Jocs i entitats educatives com l’institut, a l’escola Cascabell, i l’escola Sagrat Cor. També amb l’Associació de Veïns, la Plataforma i serveis de temes laborals, com el Consorci, el Situa’t, l’Accés, D Moto, D Dones. També el Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano i l’Assessorament i Suport a Juntes d’Escales, el Casal d’Avis, el CAP, l’Associació de Comerciants i la Biblioteca, on vaig a explicar contes.

P: Quines activitats especials s’han organitzat fins ara?

R: L’àlbum de cromos, el Minatura, va ser una macroactivitat de sis setmanes. I la que la va seguir, l’excursió d’unes cent persones als aiguamolls de l’Empordà, era el segon premi de l’àlbum, el primer era una càmera digital. Aquest any s’ha celebrat el tercer dia del Medi Ambient per any consecutiu, amb activitats més o menys similars en els darrers dos anys. El primer any vaig fer el passi d’un documental, “Tierra”, una activitat per adults on van assistir ben bé vuitanta persones. I també fem tallers a les escoles, algunes exposicions, sempre enfocats al medi ambient. Fa poc vam fer una campanya a un carrer on hi havia molts arbres bruts, per coses que es tiraven des de les finestres, juntament amb l’Assessorament i Suport a Juntes d’Escales i els Agents Cívics.

P: Quina acceptació creus que té el COMA entre la gent del barri?

R: Jo ho veig bé. Hi ha moltes persones que em comenten coses, però quan em veuen pel carrer. El fet de venir aquí, al local, costa molt. Crec que al barri hi ha gent que està molt conscienciada i té moltes ganes de lluitar perquè el barri estigui bé, que els arbres no estiguin malalts, que els contenidors siguin els que han de ser, que no estiguin cremats... però per altra banda, com a tot arreu, hi ha una sèrie de gent que ni ens coneix, tot i que l’any passat vaig deixar informació a totes les bústies del barri.

P: Quins mecanismes de difusió teniu?

R: Amb cartells, però sobretot convidant a entitats i persones perquè el boca a boca corri. Des de fa més d’un any de vegades ho diem per Ràdio La Mina, que molta gent l’escolta. Per Internet entre serveis o als Punts Òmnia, tot i que costa. I desprès estem en contacte amb la premsa local.

El COMA va celebrar el dia Internacional del Medi Ambient amb l'activitat Recicla Saltant!, al Parc del Besòs. - Foto: Montse PallarèsP: Quin és el teu grau de satisfacció com a professional en la teva tasca al barri?

R: La veritat es que bastant bé, perquè el barri té molts problemes, no és fàcil introduir el tema de l’amor o el respecte per l’espai comú. Hi ha altres coses que es valoren molt, com la família, però hi ha certa gent, com a tot arreu però potser aquí és més visible, que tot el que són arbres o papereres no en té cura. I clar, s’està fent un barri molt maco i hi ha gent que s’ho carregaria d’aquí a dos minuts. I estic contenta perquè poc a poc veus com aquesta gent es va conscienciant de mica en mica, la gent ja busca la paperera, no va tirant tant les coses a terra. La tònica és de millora, també en el tema del reciclatge i els contenidors per colors, que ja hi ha hagut certes persones que es preocupen i em pregunten per exemple pels cubells marrons de la campanya de l’orgànica, que de moment només estan presents a la meitat del barri.

P: Com creus que ajuda el COMA a millorar la qualitat de vida del barri de la Mina?

R: El fet de vetllar pel medi ambient, perquè tothom estigui bé, pel reciclatge... en definitiva per uns valors que molta gent del barri es pensa que perquè com és un barri complicat això no els hi pertoca. És a dir, la qualitat de vida ha de ser igual per tothom i si ho fas des d’aquesta lectura, la gent pensa millor. Si l’ambient és complicat, i a sobre està brut i els pocs espais verds se’ls carreguen, té l’aspecte de deixat i no és saludable. I si els hi fas la lectura de que això és bo per les famílies, els nens i per un mateix, llavors entren en la dinàmica. Crec que a tothom li agrada viure en ambient saludable, i simplement es fer-los-hi entendre que ells també tenen dret i els hi toca, i no per tenir l’etiqueta del barri no tens dret a estar bé de salut, o tenir un jardinet verd.

 

Notícies RelacionadesHas d'identificar-te per escriure comentaris. Si no estàs registrat, pots fer-ho aquí
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala