Publicitat
Publicitat
Publicitat

Dimecres, 08 de Juliol de 2020
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- Sant Adrià de Besòs - 13/1/2015

El Síndic de Greuges demana l’enderroc de l’edifici Venus
- Afirma que existeix manca de voluntat política per resoldre el problema

El Síndic de Greuges demana l’enderroc de l’edifici Venus. Foto: Consorci de la MinaEl passat 1 de juliol de 2014 es va fer pública la decisió del Consorci de la Mina de no enderrocar l’edifici Venus de la Mina i rehabilitar l’immoble per la incapacitat de les famílies afectades d’assumir el cost d’accés a l’habitatge de substitució. L’Associació de Veïns del barri ja va mostrar el seu malestar amb aquesta decisió. Davant la situació i les condicions tant deplorables en les que viuen els veïns de l’edifici, es van adreçar al Síndic de Greuges per tal d’informar-los de la impossibilitat de molts veïns de fer-se càrrec del cost de l'habitatge de substitució i de les dificultats amb què es trobaven per arribar a un acord amb el Consorci per fer efectiu el seu dret de reallotjament en uns habitatges que ja estaven totalment construïts.

El Síndic, Rafael Ribó, explica en el seu informe les dificultats per obtenir informació del Consorci de la Mina amb relació a les alternatives proposades per arribar a un acord amb el veïns de Venus. “De fet, a hores d'ara, encara no ens han concretat quines propostes s'havien fet, malgrat que aquesta institució ho ha demanat de forma reiterada”. Tot i reconèixer la difícil situació econòmica que vivim, assenyala que “les indemnitzacions atorgades en aquest procediment haurien d'haver fet possible el reallotjament de totes les famílies afectades de manera que allà on no pogués arribar la unitat familiar, l'Administració fes un esforç perquè totes les famílies poguessin deixar l'edifici Venus i accedir al nou habitatge”. També afirma que “a banda de garantir que el preu d'accés als nous habitatges fos assumible per les famílies, calia evitar que l'endeutament ofegués la possibilitat de tirar endavant el reallotjament”.

Per tot això, conclou que el Síndic detecta “manca de voluntat política per part de les Administracions involucrades per resoldre la problemàtica del reallotjament dels veïns de l’edifici Venus”. Pel Síndic, l’edifici Venus “ha de ser enderrocat, com així estava previst. Si fa dotze anys era clar que aquest edifici no tenia viabilitat per aconseguir la transformació del barri, després de dotze anys sense cap actuació per adequar i dignificar l'edifici, encara és més clar que no hi ha cap

alternativa a l'enderroc”. A més, afirma que la rehabilitació no és una “alternativa justa amb els veïns ja que amb aquesta decisió es menyspreen les il·lusions que els veïns havien dipositat en un nou projecte de vida i es condemna a la marginalitat les famílies que no poden fer front al preu determinat -unilateralment- per part del Consorci”. Com a recomanació principal, suggereix que s’estudiï cas per cas, família a família, i que si es necessari el Consorci valori “la possibilitat d’obrir una línia especial de crèdic amb unes condicions preferencials, fer un acompanyament en la negociació amb entitats bancàries per aconseguir el crèdit o constituir avals per accedir als préstecs”.

L’Associació de Veïns i Veïnes del barri de La Mina valora molt positivament aquest informe “perquè avala els plantejaments dels veïns de l’edifici Venus”. L’entitat reitera el seu rebuig a la darrera proposta del Consorci de la Mina “perquè perdriem el dret a les al·legacions, que porten ja cinc anys”. L’associació assegura que els afectats no entenen com l’administració “negociarà un lloguer amb les seves vivendes antigues sense saber més sobre quin tipus de contracte o condicions signaran”.

 

 


| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2014 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.


C/ Besòs, nº 7 - Sant Adrià de Besòs - Barcelona (Spain) C.P. 08930 Tel. 93 462 18 63
Gerencia: Jose M. Pulido | Dpto. Comercial: José Alcalá | Producción: Montse Saez | Administración | Web master: Jose Mejías | Informática: Pedro Santos | Publicidad: Jose ALcala